Mellenes var uzskatīt teju par brīnumogām. Tās ir ne vien gardas un izmantojamas ļoti dažādu ēdienu pagatavošanā, bet arī patiešām ļoti veselīgas. Tās palīdz uzlabot ādas izskatu, veicina smadzeņu darbību un pat palīdz samazināt risku saslimt ar vairākām ļoti smagām slimībām.
Tumšās un gardās ogas mēdz dēvēt arī par superēdienu, jo tās satur salīdzinoši nedaudz kaloriju, bet ir bagātas ar dažādiem vitamīniem, uzturvielām, antioksidantiem un citām tavam organismam ļoti vajadzīgām vielām. Laikā, kad mellenes ir nogatavojušās gan mežos, gan dārzos, būtu grēks neizmantot šo dabīgo veselības stiprinātāju. Turklāt tev nav jāēd vienas pašas mellenes, lai arī svaigas tās garšo patiesām lieliski, jo ir ļoti daudz veidu, kā tās izmantot ēdienu pagatavošanā.
Vērtīgās mellenes ēšanai un skaistumam
Ogās ir salīdzinoši maz kaloriju – simts gramos ogu ir vidēji 56 kilokalorijas un 10 grami ogļhidrātu. Lielākā daļa no ogu sastāva ir ūdens, bet 100 gramos ogu ir no diviem līdz trīs gramiem šķiedrvielu, teju 20 procenti no ieteicamās C vitamīna devas, 24 procenti no dienā vajadzīgā K vitamīna daudzuma un gandrīz 20 procenti no ieteicamās magnija dienas devas.
Tāpat jāpiebilst, ka mellenēs ir vairāk antioksidantu nekā lielākajā daļā citu populāru un bieži izmantotu ogu. Antioksidanti ir ļoti svarīgi, lai aizsargātu šūnas un aizkavētu novecošanos un dažādu slimību, piemēram, vēža, attīstību.
Tajās esošo antioksidantu dēļ mellenes noderēs ne vien ēšanai, bet arī skaistumkopšanas procedūrām, raksta "Health". Saspiestas mellenes kopā ar citronu sulu un brūno cukuru ir lieliska sejas maska, kas atjaunina un piešķir dzīvīgumu ādai.
Pret vēzi, sirdsslimībām un citām kaitēm
Līčs norāda, ka mellenes noderēs arī virknē citu gadījumu, piemēram, tajās esošie antioksidanti aizkavē un palīdz novērst DNS bojājumus, tādā veidā aizkavējot novecošanās procesus un vēža veidošanos. Tieši DNS bojājumi ir galvenais novecošanās procesa un vēža attīstības paātrinātājs.
Mellenes noteikti noderēs cīņā ar sirds un asinsvadu slimībām, jo tajās esošie antioksidanti aizkavē tā sauktā "sliktā holesterīna" oksidēšanos, tādā veidā mazinot dažādu sirdsslimību risku. Tāpat šīs gardās odziņas ir labs līdzeklis asinsspiediena un sirdstriekas riska samazināšanai.
Mellenes iesaka lietot arī tāpēc, lai samazinātu risku saslimt ar cukura diabētu un atvieglotu cīņu ar urīnceļu iekaisumiem. Jāpiebilst, ka tumši zilās ogas ieteicamas arī sportistiem, jo tās palīdz atjaunot muskuļus pēc ļoti intensīviem treniņiem.
Gardi ēdieni ar mellenēm
Vienkāršā melleņu jogurta kūka bez cepšanas
Ir ļoti laba doma melleņu sezonu ieskandināt ar vienkārši pagatavojamu jogurta kūku, kuras pildījumam pievienots iebiezinātais piens, gaisīgs putkrējums un krietna sauja pirmo melleņogu, kas kūkai piešķir īpaši skaistu krāsu un patīkamu garšu.
Sulīgā melleņu drumstalkūka
"Kad sirdī jau ienācis pavasaris un prāts saka, ka nav nemaz tik tālu līdz nākamajai melleņu ražai, steidzami jāveic saldētavas tīrīšana. Nogurusi no melleņu musa kūkām, funktierēju, ka prasītos uzcept tādu pamatīgu melleņu pīrāgu. Pamanīju ledusskapī aizsēdējušos paniņu pudeli, kas tā vien prasījās tikt likta lietā. Pateicoties paniņu žēlabainajam saucienam pēc lietderības, rezultātā tapa bezgala garda melleņu drumstalu kūka," – šādi savu kārdinošo recepti piesaka kulinārijas bloga "Gards, ka nenoēsties!" autore.
Maizes sacepums jeb pudiņš ar biezpienu un mellenēm
Garšīgs veids kā izlietot ne vien maizes kastē aizķērušos čabatas kukulīti, bet arī saldētavā esošās ogas. Vienkāršs, ātrs un kārdinošs biezpiena un maizes sacepums ar ogām.
Melleņu un banānu piena kokteilis
Atvēsinošs un gards piena kokteilis ar mellenēm un banāniem. Ziemas sezonā izmanto saldētas ogas, bet vasarā gardās svaigās ogas.
Kefīra un melleņu brokastu kokteilis
Saldens kefīra smūtijs ar mellenēm, banānu un medu. Recepte no Jūlijas Ekkertes pūra sadarbībā ar "Trikāta".
Jogurta mīklas kūka ar mellenēm un citronu
Gaisīga un ļoti garda kūka ar mellenēm, kraukšķīgām mandeļu skaidiņām un aromātisko citronu. Ideāli pasniegšanai pie tējas vai kafijas.
Melleņu un baltās šokolādes mafini bez glutēna
Gardi melleņu mafini, kas būs īpaši piemēroti tiem ēdājiem, kas izvairās no glutēna.
Saldā melleņu zupa
Auksta un salda zupa no mellenēm – kas gan var būt labāks! Mellenes pirms tam novāra apelsīnu sulā, bet pēc tam, krēmīgākai garšai, papildina ar saldo krējumu.
Melleņu un banānu brokastu smūtijs
Uzmundrinošs brokastu kokteilis – melleņu un banānu smūtijs ar auzu pārslām. Ar sastāvdaļu proporcijām vari variēt pēc sirds patikas, izmantojot vairāk vai mazāk melleņu, jogurta vai auzu pārslu.
Melleņu 'galette' – apaļais trauslās mīklas pīrāgs
Skaists apaļais pīrāgs ar mellenēm. Mīkla būs patīkami kraukšķīga un zeltaina, bet citrons piešķirs ogām patīkamu aromātu un nedaudz atsvaidzinošāku garšu. Pats jaukākais – kūkas izcepšanai nevajadzēs speciālu formu, vien cepeškrāsns plāti.
Fiksais bezē un putukrējuma deserts ar mellenēm
Ātri pagatavojams, vienkāršs un ļoti gards deserts. Putukrējuma un bezē cepumu slāņi mīsies ar gardajām mellenēm. Ja ir vēlēšanās, melleņu vietā var izmantot arī citas ogas.
Risoto ar 'mascarpone' sieru un melleņu kompotu
Maigs un krēmīgs arborio rīsu risoto, kam pievienots gardais maskarpones svaigais siers un pašu vārīts karstais kompots no mellenēm. Maltīte nesteidzīgām vēlajām brokastīm, kad ir vēlme pēc garšīgas putras bļodiņas. Ne tik slepenā sastāvdaļa – maltais muskatrieksts – piešķirs īpašu smaržu un garšu.
Biezpienmaizīte ar mellenēm
Vasarīga un garda biezpienmaizīte ar kārdinošu ogu kārtiņu. Maizītes cepšanai var izmantot jebkādas ogas, ne tikai mellenes. Tās var būt arī upenes, jāņogas, zemenes, avenes un citas ogas. Cepšanai izmanto vidēji lielu formu ar augstām malām, lai mīklu varētu ieklāt kā groziņu.
Melleņu kompots ziemas krājumiem
Melleņu kompots - gadu desmitiem pārbaudīta un par labu atzīta recepte, ko atsūtījusi portāla Cālis.lv Virtuves foruma lietotāja banga.