maize sviests margarīns
Foto: Shutterstock
Kas ir veselīgāks – sviests vai margarīns? Cilvēku viedokļi šajā jautājumā dalās. Vieni ir pārliecināti, ka dabīgi iegūtā sviestā nav nekā kaitīga, bet margarīns ir ražots rūpnieciski un šajā produktā nav nekā veselīga. Tajā pašā laikā speciālisti norāda, ka augos atrodamās eļļas ir veselīgākas nekā dzīvnieku valsts produktos esošās. Lai saprastu, cik veselīgs ir produkts, jāpievērš uzmanība gan tā sastāvam, gan izcelsmei.

Speciālisti skaidro, ka nav jāuzmanās no sviesta vai margarīna, bet jāpievērš uzmanība tam, vai produktā nav transtaukskābju. Tās dabā ir sastopamas dzīvnieku valsts produktos, un tās var veidoties arī tehnoloģiskā daļējas hidrogenēšanas procesā, cietinot augu eļļu. Pašas augu eļļas ir veselīgas, bet daļējās hidrogenēšanas process maina to īpašības, pārveidojot eļļas šķidro formu uz cietu. Tādā veidā tiek panākts ilgāks eļļas derīguma termiņš. To izmanto cepumu, kūku, saldumu, kā arī ātrās ēdināšanas pārtikas produktu ražošanā. Transtaukskābes negatīvi ietekmē daudzus vielmaiņas procesus, paaugstinot tā saukto sliktā (LDL) holesterīna līmeni asinīs, kas veicina aterosklerozes attīstību un infarkta risku.

Lietderīgi mūsu veselībai būtu izvairīties no gataviem produktiem – veikalā nopērkamām bulciņām, cepumiem, kūkām, sviestmaizēm, sacepumiem, "fritētiem" produktiem, lietošanai gatavām zupām, šokolādes krēmiem utt., jo mājās gatavotam ēdienam mēs katrs pats kontrolējam to, kādus taukus un cik daudz izmantojam.
Irita Roderte

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!