Foto: Shutterstock
Jūlija beigās un augusta sākumā daudzos dārzos ir nogatavojušās aromātiskās un nedaudz skābās upenes. Tradicionāli šīs ogas izmanto sulu, ievārījumu un želeju gatavošanai, bet tās ieteicams lietot arī svaigā veidā, jo tieši tā tumšā dabas velte sniedz vislielāko devumu veselībai – stiprina imūnsistēmu, uzlabo redzi un palīdz samazināt asinsspiedienu.

Vislabāk ogas lietot uzreiz pēc novākšanas, bet, ja vēlies sevi palutināt ar kādu gardu ēdienu, šīs odziņas noderēs gan kūku, gan kēksiņu, gan dažādu citu labumu gatavošanai. Tāpat jāpiebilst, ka upenēm vērtīgas ir ne tikai ogas – veselības uzlabošanai noderēs arī citas auga daļas, piemēram, lapas, no kurām var pagatavot ļoti gardu tēju.

C vitamīns un dzelzs – kas vērtīgs tumšajās ogās

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!