Pašlaik ir īstais brīdis, lai palutinātu sevi gan ar svaigiem, gan dažādos ēdienos pievienotiem tomātiem, jo tieši pašu dobē vai siltumnīcā audzēti tie ir visveselīgākie. Ja piemājas dārziņa tev nav, pašlaik daudzviet nopērkami Latvijā audzēti vitamīniem bagātie dārzeņi. Ja neesi šo dārzeņu lielākā cienītāja, iespējams, tev noderēs kāda recepte, kas paredz ēdienam pievienot tomātus, jo iemeslu to darīt ir tiešām daudz.
Vitamīniem un citām vērtīgām vielām bagāti dārzeņi
Jāpiebilst arī, ka tomātos ir ļoti daudz šķiedrvielu, kas nepieciešamas vielmaiņas un gremošanas sistēmas darba uzlabošanai. Tāpat šajos dārzeņos ir ļoti maz kaloriju, kas tos padara īpaši pievilcīgus to cilvēku acīs, kas vēlas atbrīvoties no kāda lieka kilograma.
Tomātiem sarkano krāsu piešķir bioloģiskais antioksidants likopēns, kas mazina vēža saslimšanas risku. Kataja skaidro, ka organisms to vislabāk uzņem kopā ar taukvielām, tāpēc ēst tomātus salātos ar krējumu, augu eļļu vai citiem produktiem, kas satur taukvielas, ir ļoti veselīgi.
Dienā veselīgi apēst trīs līdz četrus vidēja lieluma gatavus tomātus.
Vēža un diabēta profilaksei un labākai redzei. Tomātu ietekme uz veselību
Sulīgie dārzeņi palīdz regulēt arī asinsspiedienu un ir ieteicami cilvēkiem, kam šis rādītājs ir palielināts, jo satur daudz kālija. Tāpat tie palīdz uzlabot sirds veselību un samazina otrā tipa diabēta risku. Šim mērķim ieteicami mazie ķiršu tomātiņi, jo tie satur vairāk šķiedrvielu, kas vajadzīgas glikozes līmeņa asinīs regulēšanai. Tāpat tomātos esošās šķiedrvielas palīdzēs izvairīties no aizcietējumiem.
Tomātos esošie antioksidanti ir noderīgi redzes uzlabošanai. Tie palīdz aizsargāt acis no gaismas izraisītiem bojājumiem, ko saista ar kataraktas mākulas deģenerācijas veidošanos. Tāpat šajos dārzeņos esošie vitamīni un citas vielas palīdzēs uzlabot ādas stāvokli, mazinot defektus, ko izraisa ne vien novecošanās, bet arī saules starojums, piesārņojums un smēķēšana – tomātu ēšana palīdzēs saglabāt ādas elastību un samazinās grumbu veidošanos.
Īpaši ieteicami tomāti ir sievietēm, kas plāno grūtniecību vai jau ir mazuļa gaidībās, jo tajos esošās vielas palīdz aizsargāt augļa nervu sistēmu. Tāpat šie dārzeņi ir labs līdzeklis, lai atvieglotu depresiju un uzlabotu emocionālo pašsajūtu.
Sarkani, dzelteni, mīksti un pusgatavi – kurus izvēlēties un kā pagatavot
Atceries, ka tomāti jāēd ar visu mizu, jo tad tajos ir vairāk šķiedrvielu. Cilvēkiem ar jutīgu gremošanas sistēmu ieteicams izvēlēties dzeltenos un oranžos tomātus, jo tie ir saudzīgāki. Tie ir mazāk alerģiski nekā sarkanie un mazāk ietekmē arī aknas un nieres.
Runājot par pagatavošanas veidiem, speciāliste norāda, ka termiski apstrādāti tomāti ir veselīgi, jo tajos ir augstāka likopēna koncentrācija. Grilēti, konservēti, pagatavoti želejā vai mērcē, pievienoti salātiem vai svaigi – visos veidos, ja neskaita veikalā nopērkamo kečupu, – tomāti būs ne vien gardi, bet arī veselīgi.
Kā jau minēts, tomātu īpašā vērtība ir tiem sarkano krāsu piešķirošais likopēns. Organisms likopēnu vislabāk uzņem un izmanto, ja tomātus ēd ar taukvielām – piemēram, pievieno augu eļļu vai skābu krējumu.
Liesais kabaču-tomātu sautējums ar adžiku – gatavs 15 minūtēs
Kamēr pannā uzkarst lāsīte eļļas, veikli sagriez dārzeņus gabalos. Tad atliks tikai tos strauji apcept, pikantumam pievienot adžiku un jau pavisam drīz varēsi mieloties ar garšīgu sautējumu, kas nekaitēs arī slaidajai līnijai.
Kabaču nūdeles ar tomātiem
Kaut šis, iespējams, nav tas glītākais sautējums, bet viens no garšīgākajiem gan! Ļoti ātri pagatavojams un nepieciešamas vien trīs sastāvdaļas - katra izsalkuša cilvēka sapnis, vai ne?
Konservēti tomāti 'sniegā' – bez karsēšanas
"Vispiemērotākie šai receptei ir maza izmēra tomāti, bet, tā kā man tādi nebija pie rokas, šoreiz taisīju kreftīgos tomātus ķiploku "sniegā" no lielajiem," tā savu recepti piesaka Antra Bugina.
Tomātu sezonas ātrā soļanka
Ja uzskati, ka īstenu soļanku nevar pagatavot bez sešu veidu gaļas, nierēm un skābētiem gurķiem, tad tālāk vari nelasīt. Bet, ja vēlies lietderīgi izmantot sezonas sulīgos tomātus, jaunos burkānus, sīpolus un kartupeļus, lai nepilnas stundas laikā pagatavotu tiešām gardu zupu, kas garšo uz mata kā soļanka, tad noteikti izmēģini šo recepti.
Tomāti želejā
Tomātu un sīpolu šķēles želejā – gardums, no kura atteiksies vien retais. Recepti konkursam "Sīpolu ceļš" atsūtījis Edgars.
Tomātu un sīpolu čatnijs
Saldskāba tomātu čatnija recepte, kas ļauj variēt ar pārējiem pievienotajiem dārzeņiem. Šoreiz izmantoti sīpols un burkāns, bet var likt arī papriku, baklažānu, skābo ābolu utml. Receptes autors Edgars piedalās konkursā, kurā galvenā balva ir ceļojums uz leģendāro Sīpolu ceļu pie Peipusa ezera.
Tomātu un ātri marinētu sīpolu salāti
Ātri marinēti sīpoli, skābeni un kraukšķīgi, vasaras tomāti – superaromātiski un saldskābi, nedaudz bazilika, svaigi maltu melno piparu un balzamiko mērces… Un viss, neko citu pat nevajag vakariņās! Ar šādu pieteikumu recepšu konkursā "Sīpolu ceļš" piesakās Brigita, piedāvājot ātru un vienkāršu salātu variantu.
Cepeškrāsnī cepti pildītie pipari ar tomātiem un kabačiem
Mūsu mājās pārbaudīts un iecienīts veids, kā cepeškrāsnī pagatavot ļoti garšīgus un aromātiskus pildītos piparus. Čuguna pannā starp pipariem sabakstītie tomāti, cukīni, ķiploki un sīpoli veido garšīgu buljona mērcīti, kur iemērcēt maizi. Arī pāri palikušais gaļas pildījums tiek izmantots lietderīgi – savirpinot gaļas frikadeles, kas, saliktas starp pipariem, izsautēsies un padarīs buljonu vēl aromātiskāku.
Tomātu adžika ātrai apēšanai
Lai arī tradicionāli adžikas gatavošanā tomātus neizmanto, šī versija varētu labpatikt tiem, kas ar čili ir uz ''jūs''.
Pildīti tomāti ar kuskusu un sīpoliem
Ātru un garšīgu vakariņu noslēpums? Vienkāršas sastāvdaļas, kuru pagatavošana neprasa lielu piepūli. Tik gardie un sulīgie tomāti kalpos kā lielisks ietvariņš, lai tajos sapildītu kuskusu un citas sastāvdaļas.
Tomātu zupa ar frikadelēm un pupiņām
Ko darīt, ja kārojas tomātu zupu, bērni dīc pēc frikadeļu zupas, bet vīrs teic, ka sen sapņo par pupiņu zupu? Pareizi! Jāpagatavo tomātu zupa ar frikadelēm un pupiņām!