Kā skaidro "Tavs Dārzs", kabači ir dārzeņķirbju šķirnes augi. Tie ir viengadīgi. Šos dārzeņus nereti audzē siltumnīcās un lecektīs, bet daudz izplatītāka ir to audzēšana zem klajas debess. Runājot par to, kā atšķiras cukīni no kabača, jāteic, ka tas ir viena un tā paša auga auglis. Cukīni nav īpaša ķirbjaugu suga, bet drīzāk dārzeņķirbja augļa noteikts attīstības brīdis. Par cukīni ir pieņemts uzskatīt kabaču augļus, kas ir līdz 450 gramus smagi, ar maigu, plānu mizu, neatkarīgi no to formas un krāsas. To sēklas ir aizmetušās, bet nav nogatavojušās.
Uztura speciāliste Eva Kataja skaidro, ka nav nozīmes tam, kāda ir kabača krāsa, veselīgi ir visi. To izmēram gan ieteicams pievērst uzmanību. Visveselīgākie tie ir pavisam mazi, kad tajos ir visvairāk vitamīnu. Par vērtīgākajiem kabačiem tiek uzskatīti līdz 12 centimetrus garie dārzeņi, kuru diametrs nepārsniedz piecus centimetrus.
Bagāts uzturvielām un vērtīgs veselībai
"Tie visi ir izcils vara un mangāna avots, kā arī ļoti labs C, B6 un K vitamīna, magnija, fosfora, folskābes un šķiedrvielu avots. Jo intensīvāka dārzeņa krāsa, jo vairāk tajā būs antioksidantu," par to, vai dažādas krāsas kabačos ir arī atšķirīgs vērtīgo vielu daudzums, stāsta Kataja. "Live Strong" norāda, ka viens vidēja izmēra cukīni jeb neliels kabacis satur apmēram 11 procentus no dienā nepieciešamā K vitamīna daudzuma, 16 procentus no nepieciešamās dienas riboflavība (vitamīna B 2) devas un 21 procentu no vajadzīgā B 6 vitamīna daudzuma.
Pateicoties nelielajam kaloriju daudzumam un daudzajām šķiedrvielām, kabacis ir lielisks līdzeklis cīņā ar augstu holesterīna līmeni. Jāpiebilst, ka cukīni un kabači ir arī labs olbaltumvielu avots.
Gadījumi, kad ar kabaču ēšanu jāpiebremzē
Tomēr šis ierobežojums attiecas tikai uz kabaču augļa mīksto daļu un mizu. Nieru slimniekiem veselīgs našķis ir kabaču sēklas, tās samaltas var pievienot ēdienam, lai uzlabotu gremošanas sistēmas darbību. Tāpat ēdami ir arī kabaču ziedi. Tos nav iespējams nopirkt lielākajā daļā veikalu, bet tās noteikti var salasīt savā dārzā vai par to pieejamību apvaicāties kādam kabaču audzētājam. Ziedus parasti cep, kā arī izmanto salātos.
Gardu un veselīgu ēdienu recepšu izlase
Ja tev mājās ir izaudzis kāds kabacis vai esi iegādājusies šo dārzeni veikalā vai tirgū, lūk, dažas receptes, kā to gardi pagatavot. Tu vari pagatavot ne tikai kabaču plācenīšus, bet arī tos pildīt un pat pagatavot no šiem dārzeņiem īpašu torti.