To, ka rudenī un gripas epidēmijas laikā cilvēkiem jāuzņem papildu C vitamīna deva, zina teju ikviens. Tomēr tie nav vienīgie gadījumi, kad tas jāuzņem lielākās devās – smēķētājiem vitamīna uzņemšanai jāpievērš īpaša uzmanība. Tāpat tas ir ieteicams cilvēkiem, kas cieš no dažādu minerālvielu trūkuma, jo C vitamīns palīdz labāk uzsūkties citām organismam nepieciešamajām vielām.
Dziedē, stiprina un aizsargā – kāpēc nepieciešams uzņemt C vitamīnu
Meiere skaidro, ka C vitamīns pat ļoti mazās devās spēj aizsargāt šūnas no bojājumiem, ko var radīt brīvie radikāļi, toksīni un ārējās vides piesārņojums. C vitamīns cilvēka organismā piedalās arī kolagēna sintēzes procesā. Tā ir būtiska asinsvadiem, kauliem, saitēm un cīpslu struktūrām. C vitamīns stiprina asinsvadu sieniņas, veicina brūču dzīšanu un aizkavē iekaisumu rašanos. C vitamīns palīdz organismā uzsūkties nepieciešamajām vielām, piemēram, dzelzij.
C vitamīns palīdz veidoties rētaudiem, ka arī ietekmē citu audu veidošanos, skaidro "Everyday Health". Tāpat tas palīdz uzturēt veselu ādu un zobus. Brīvie radikāļi, no kuru kaitīgās ietekmes pasargā C vitamīns, ir saistīti ne vien ar novecošanās procesiem, bet arī vēža, sirds slimību un artrīta attīstību. Pietiekams C vitamīna daudzums ikdienā palīdz atvieglot saaukstēšanās norisi un samazināt slimošanas laiku, bet nenovērš saaukstēšanās. Tāpat jāpatur prātā, ka gadījumos, kad cilvēks jau ir saaukstējies, vitamīna uzņemšanas pozitīvais efekts būs mazāk jūtams.
C vitamīnu izmanto arī daudzos skaistumkopšanas produktos, jo tam piemīt atjaunojoša iedarbība un tas samazina krunciņu veidošanos. Tas stiprina un izlīdzina ādu.
Vitamīnu ar pārtiku uzņemt nav sarežģīti
Meiere norāda, ka vitamīnu ir iespējams uzņemt ar pārtikas palīdzību, ja uzturā tiek lietoti svaigi augļi, ogas un dārzeņi. Tā kā C vitamīns šķīst ūdenī un ir nestabils, to vislabāk uzņemt ar svaigiem sezonas produktiem. Ilgstoši uzglabātos vai termiski apstrādātos produktos vitamīna daudzums samazinās. Daudz C vitamīna ir mežrozīšu augļos, dzērvenēs, upenēs un citos produktos. Lai uzņemtu nepieciešamo vitamīnu devu, pietiek tikai ar 50 gramiem upeņu. Lai uzņemtu pietiekami daudz C vitamīna, dienā ieteicams uzņemt piecas līdz sešas augļu vai dārzeņu porcijas.
Tomēr ir gadījumi, kad papildu C vitamīna uzņemšanai speciālisti iesaka lietot uztura bagātinātājus. Tie ir – pārslodze, stress, sezonālo vīrusu izplatības laiks, vēls rudens, ziema un pavasaris. Smēķētājiem un regulārai pasīvajai smēķēšanai pakļautiem cilvēkiem uztura bagātinātāji jālieto visa gada garumā.
Produkti, kas bagāti ar C vitamīnu
C vitamīnu satur arī citrusaugļi, kivi un pīlādži. Lai arī daudzi C vitamīna uzņemšanai lieto citronus un apelsīnus, ir vesela virkne produktu, kuros šī vitamīna ir daudz vairāk, norāda "Health". Vitamīnu vari uzņemt ar svaigu čili piparu palīdzību, ēdot sarkano vai zaļo papriku. Šajā ziņā vērtīgs ir arī lapu kāposts, brokoļi, papaija, zemenes, puķkāposti, Briseles kāposti, ananasi un mango.