sieviete, augļi, dieta
Foto: Shutterstock
Rudenī un ziemā daudz tiek runāts par imunitātes stiprināšanu un papildu C vitamīna uzņemšanu. Šis vitamīns patiešām pasargā organismu no dažādām slimībām, palīdz ātrāk sadziedēt ievainojumus un uzlabo ādas stāvokli. Tomēr tas nebūt nenozīmē, ka tev nekavējoties jāskrien uz aptieku iegādāties uztura bagātinātājus. C vitamīnu ļoti viegli ir uzņemt ar uzturu.

To, ka rudenī un gripas epidēmijas laikā cilvēkiem jāuzņem papildu C vitamīna deva, zina teju ikviens. Tomēr tie nav vienīgie gadījumi, kad tas jāuzņem lielākās devās – smēķētājiem vitamīna uzņemšanai jāpievērš īpaša uzmanība. Tāpat tas ir ieteicams cilvēkiem, kas cieš no dažādu minerālvielu trūkuma, jo C vitamīns palīdz labāk uzsūkties citām organismam nepieciešamajām vielām.

Dziedē, stiprina un aizsargā – kāpēc nepieciešams uzņemt C vitamīnu

Foto: Shutterstock
C vitamīns ir ūdenī šķīstošs vitamīns, kas pazīstams arī kā askorbīnskābe, skaidro farmaceite Laila Meiere. Cilvēka organisms vitamīnu sintezēt nespēj, tāpēc tas jāuzņem ar uzturu vai uztura bagātinātājiem. Pasaulē ir veikti vairāk nekā 10 000 zinātnisku pētījumu, kuros pierādīts – nav nevienas ar cilvēka organismu saistītas funkcijas, slimības vai sindroma, kuru neietekmētu C vitamīna klātbūtne.

Meiere skaidro, ka C vitamīns pat ļoti mazās devās spēj aizsargāt šūnas no bojājumiem, ko var radīt brīvie radikāļi, toksīni un ārējās vides piesārņojums. C vitamīns cilvēka organismā piedalās arī kolagēna sintēzes procesā. Tā ir būtiska asinsvadiem, kauliem, saitēm un cīpslu struktūrām. C vitamīns stiprina asinsvadu sieniņas, veicina brūču dzīšanu un aizkavē iekaisumu rašanos. C vitamīns palīdz organismā uzsūkties nepieciešamajām vielām, piemēram, dzelzij.

C vitamīns palīdz veidoties rētaudiem, ka arī ietekmē citu audu veidošanos, skaidro "Everyday Health". Tāpat tas palīdz uzturēt veselu ādu un zobus. Brīvie radikāļi, no kuru kaitīgās ietekmes pasargā C vitamīns, ir saistīti ne vien ar novecošanās procesiem, bet arī vēža, sirds slimību un artrīta attīstību. Pietiekams C vitamīna daudzums ikdienā palīdz atvieglot saaukstēšanās norisi un samazināt slimošanas laiku, bet nenovērš saaukstēšanās. Tāpat jāpatur prātā, ka gadījumos, kad cilvēks jau ir saaukstējies, vitamīna uzņemšanas pozitīvais efekts būs mazāk jūtams.

C vitamīnu izmanto arī daudzos skaistumkopšanas produktos, jo tam piemīt atjaunojoša iedarbība un tas samazina krunciņu veidošanos. Tas stiprina un izlīdzina ādu.

Vitamīnu ar pārtiku uzņemt nav sarežģīti

Foto: Shutterstock
C vitamīna uzņemšana no augļiem, dārzeņiem un citiem pārtikas produktiem ir droša, raksta "Web Md". Sievietēm dienā ieteicams uzņemt 75 gramus šī vitamīna, bet vīriešiem – 90 gramus. Ja ieteicamā dienas deva nav pārsniegta, tad arī uztura bagātināju lietošana parasti ir droša. Pārmērīga vitamīna uzņemšana (vairāk par 2000 miligramiem dienā pieaugušam cilvēkam) var veicināt nierakmeņu veidošanos, caureju un sliktu dūšu.

Meiere norāda, ka vitamīnu ir iespējams uzņemt ar pārtikas palīdzību, ja uzturā tiek lietoti svaigi augļi, ogas un dārzeņi. Tā kā C vitamīns šķīst ūdenī un ir nestabils, to vislabāk uzņemt ar svaigiem sezonas produktiem. Ilgstoši uzglabātos vai termiski apstrādātos produktos vitamīna daudzums samazinās. Daudz C vitamīna ir mežrozīšu augļos, dzērvenēs, upenēs un citos produktos. Lai uzņemtu nepieciešamo vitamīnu devu, pietiek tikai ar 50 gramiem upeņu. Lai uzņemtu pietiekami daudz C vitamīna, dienā ieteicams uzņemt piecas līdz sešas augļu vai dārzeņu porcijas.

Tomēr ir gadījumi, kad papildu C vitamīna uzņemšanai speciālisti iesaka lietot uztura bagātinātājus. Tie ir – pārslodze, stress, sezonālo vīrusu izplatības laiks, vēls rudens, ziema un pavasaris. Smēķētājiem un regulārai pasīvajai smēķēšanai pakļautiem cilvēkiem uztura bagātinātāji jālieto visa gada garumā.

Produkti, kas bagāti ar C vitamīnu

Foto: Shutterstock
Jau rakstījām, ka viena no vērtīgākajām ogām, kas pieejama mūsu platuma grādos, ir smiltsērkšķis. Arī tas satur ļoti daudz C vitamīna. Tāpat vērtīgas ir arī upenes, par kuru pozitīvo ietekmi uz veselību var lasīt šeit, bet vairāk par dzērvenēm, kas arī satur daudz C vitamīna, lasi šeit.

C vitamīnu satur arī citrusaugļi, kivi un pīlādži. Lai arī daudzi C vitamīna uzņemšanai lieto citronus un apelsīnus, ir vesela virkne produktu, kuros šī vitamīna ir daudz vairāk, norāda "Health". Vitamīnu vari uzņemt ar svaigu čili piparu palīdzību, ēdot sarkano vai zaļo papriku. Šajā ziņā vērtīgs ir arī lapu kāposts, brokoļi, papaija, zemenes, puķkāposti, Briseles kāposti, ananasi un mango.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!