Lai uzlabotu veselību un nenodarītu sev pāri, dienā ieteicams apēst ne vairāk par pāris daiviņām ķiploka. Turklāt jāņem vērā, ka svaigs ķiploks izraisa vairāk blakņu nekā termiski apstrādāts. Ņemot vērā, ka šo augu izmanto daudzu un dažādu ēdienu pagatavošanā, rudenī stiprināt veselību ar tā palīdzību ir ne vien vienkārši un droši, bet arī ļoti garšīgi.
Pret saaukstēšanos, holesterīna līmeņa normalizēšanai un vispārējai veselībai
"Ķiploks, gluži tāpat kā dzērvenes, ir ar plašu pielietojumu gan slimību ārstēšanā, gan profilaksē. To iecienījuši praktiski visi, sākot no vecmāmiņām un beidzot ar uztura bagātinātāju ražotājiem un uztura speciālistiem," norāda uztura speciāliste Eva Kataja. Viņa skaidro, ka ķiploka popularitāte ir pilnībā pamatota, jo tā ir enzīmi (piemēram, allināze), sēru saturoši savienojumi (piemēram, allīns) un savienojumi, kas iegūti enzimātisku reakciju rezultātā, piemēram, allicīns – galvenais aktīvais ķiploku savienojums.
Tas viss kopā labvēlīgi ietekmē cilvēka veselību. "Ķiploka sastāvā esošajiem savienojumiem ir spēja sinerģiski iedarboties vienam uz otru, kā rezultātā tas patiesi spēj daudzveidīgi ietekmēt mūsu veselību un cīnīties gan ar vīrusiem, gan baktērijām, gan arī sēnītēm." Lai arī Kataja skaidro, ka pierādījumi par to, ka ķiploks tiešā veidā palīdz uzveikt saaukstēšanos, nav viennozīmīgi, viņa iesaka to lietot uzturā savas veselības uzlabošanai.
Savukārt "Healthline" norāda, ka laba veselība, kam palīdz arī ķiploks, pasargā no saaukstēšanās, turklāt kādā nelielā pētījumā ir noskaidrots, ka cilvēki, kas iecienījuši ķiplokus, ne tikai retāk slimo un cieš no saaukstēšanās, bet arī ātrāk izveseļojas. Tomēr jāņem vērā, ka šis pētījums zinātnieku skatījumā ir zemas kvalitātes.
Lai arī zinātnieki neņemas apgalvot, ka ķiplokam patiešām piemīt brīnumaina iedarbība cīņā ar saaukstēšanos, to iesaka lietot vispārējā veselības stāvokļa uzlabošanai, jo tas satur daudz organismam vajadzīgu vielu, piemēram, C vitamīnu, mangānu un B6 vitamīnu. Lielos daudzumos ķiploks palīdzēs cilvēkiem ar augstu asinsspiedienu – no šī auga gatavoti uztura bagātināji var būt tikpat efektīvi kā medikamenti. Protams, pirms to lietošanas jākonsultējas ar speciālistu.
Tāpat ķiploks ir lielisks līdzeklis holesterīna līmeņa samazināšanai. Tajā esošās vielas palīdz samazināt vecuma demences un Alcheimera slimības risku. Tas noder kaulu veselības uzlabošanai, toksīnu izvadīšanai, fizisko spēju uzlabošanai, kā arī nedaudz aizkavē organisma šūnu novecošanos.
Slikta elpa nav vienīgā blakusparādība, tāpēc ar ķiplokiem pārspīlēt nevajag
Ķiploku lietošana kopumā ir droša, bet tie var izraisīt zināmas blakusparādības, norāda "Web Md". Ķiploki var radīt dedzināšanas sajūtu mutē un vēderā, grēmas, gāzu veidošanos, nelabuma sajūtu, sliktu dūšu, vemšanu, izmainīt ķermeņa aromātu un caureju. Ķiploka blakusefektus biežāk novēro, ja tos lieto svaigus. Termiski apstrādāti šie augi rada mazāk problēmu un nepatīkamu sajūtu.
Jāpiebilst, ka ķiploks lielos daudzumos var palielināt arī asiņošanas risku. Tāpat, lietojot ķiploku vai tā piedevas ļoti lielos daudzumos, var parādīties alerģiska reakcija. Svaigs ķiploks var būt kairinošs ādai, tāpēc skaistumkopšanā ar to jābūt uzmanīgai.
Ja vēlaties ēst ķiplokus katru dienu ļoti lielos daudzumos (vairāk par pāris daiviņām) vai lietot uztura bagātinātājus, kas gatavoti no šī auga, jārēķinās, ka var parādīties daļa vai visas no minētajām blakusparādībām. Īpaši uzmanīgām jābūt grūtniecēm, sievietēm, kas baro bērnu ar krūti un maziem bērniem.
Goda vietā uz galda. Ieteikumi ķiploka izmantošanai virtuvē
Ēdienu, kas pagatavots tikai un vienīgi no ķiplokiem, atrast varētu būt sarežģīti, un ļoti iespējams, garšas kārpiņas tas nebūt neiepriecinās. Tomēr šis brīnumainais augs ir lieliska piedeva daudziem ēdieniem, un to izmanto gan gaļas, gan dārzeņu, gan dažādu uzkodu pagatavošanai. Protams, pirms ķerties pie gatavošanas, ir vērts iepazīties ne tikai ar brīnumgardu ēdienu receptēm, bet arī vērtīgiem ieteikumiem ķiploku glabāšanā, mizošanā un pagatavošanā.
Gripas sezonā aktuāli: kā uzglabāt, veikli nomizot un gardi pagatavot ķiplokus
Jau izsenis ir zināms, ka ķiploka sīvais aromāts spēj atbaidīt ne vien vampīrus un citus mošķus, bet arī uzmācīgos gripas baciļus, kas šobrīd sasparojušies, lai uzbruktu tavai sala un tumsas novārdzinātajai imunitātei. Ja vēlies uzvarēt šai cīņa, tad ķiploks būs noderīgs sabiedrotais, kas palīdzēs garšīgā un dabīgā veidā stiprināt organisma aizsargspējas.
Ziemas krājumiem: ķiplokotie baklažāni ar papriku un čili
Kabaču ripiņas ķiplokotā paprikas mērcē, kurā viegli jaušams arī čili asumiņš – ideāla uzkoda vai pikanta piedeva dažādiem gaļas ēdieniem. Pārbaudītu recepti iesaka Diana Lapinska.
Ķiploku marinādē šmorēts cūkas plecs
Vasarā dārzeņi tiek sukāti iekšā gan cepti, gan vārīti, gan sautēti. Kad apnīk "zaļbarība", nākas ķerties pie kārtīga gaļas gabala, lai piesietu dūšu. Un kāpēc gan cepeti drīkstētu ēst tikai Ziemassvētkos?
Kraukšķīgie gurķīši ar kariju un ķiplokiem
Ja tradicionālie Latgales salāti jau apnikuši, laiks izmēģināt jaunas garšas. Šie pikantie un kraukšķīgie gurķīši ir vienkārši pagatavojami, izceļas ar skaistu krāsu, patīkami saldskābu garšu, un, pateicoties pievienotajam karijam, īpaši labi "sapasēs" ar vistas gaļas ēdieniem. Recepti iesaka Vija Jermolajeva.
Vienkārša fokača ar pikantu ķiploku–etiķa mērcīti
Kas gan var būt labāks par tikko no krāsns izceltu maizes klaipiņu, ko vēl siltu var lauzt ar rokām un, pilnīgai svētlaimei, baudīt ar kreptīgu ķiploku-etiķa mērcīti! Fokaču vari izmantot arī kā garšīgu piedevu svaigiem lapu salātiem un uz grila gatavotiem ēdieniem.
Sojas mērcē un ķiplokos marinēts siers
"Sojas mērcē un ķiplokos marinēts siers būs lielisks Līgo vakara mielasta papildinājums. Novērots, ka šai uzkodai ir tendence pazust no galda zibenīgā ātrumā. Kā gan citādi, jo pikantie siera stienīši ideāli sader ar vēsu alutiņu," atklāj receptes autore Diāna Remese.
Krāsaini dārzeņu salmiņi ķiploku–sinepju mērcē
Veselīga, koša un zibenīgi pagatavojama ballīšu un dārza svētku uzkoda, ko atzinīgi novērtēs gan lieli, gan mazi kārumnieki. Galvenie šīs uzkodas "trumpji" ir gardā mērcīte un interesantais pasniegšanas veids.
Štirlica kafija – ar medu un ķiplokiem
Kulināro forumu dzīrēs mēļo, ka šī ir tieši tāda kafija, kādu baudījis padomju kulta seriāla "Septiņpadsimt pavasara mirkļi" galvenais varonis, krievu spiegs Maksims Isajevs jeb Makss Otto fon Štirlics. Lai nu kā, tie, kas nobaudījuši, teic, ka kafija ir patiesi neparasta, bet garda. Pamēģini arī tu šo recepti, par kuru sajūsmā ir "Povarenok.ru" foruma dalībnieki.
Tunča salāti ar svaigu gurķi un jogurta–ķiploku mērci
Gards un viegls tunča salātu kārtojums ar vārītām olām un svaigu gurķi, kas papildināts ar jogurta–ķiploku mērci.
Gardā ķiplokmaize ar bagātīgu siera pildījumu
Jau iedomājoties vien ar sieru bagātīgi pildītas, zeltainas un kraukšķīgas ķiplokmaizes bagātīgo garšu, sariešas pilna mute siekalām. Neliedz sev šo baudījumu un pagatavo jau šodien!
Folijā cepti kartupeļi ar ķiplokiem
Folijā cepti kartupeļi ar ķiplokiem un sviestu ikdienas maltītei vai svētkiem.