Latvijā un pasaulē ir ļoti daudz dažādu ķirbju šķirņu – tie atšķiras gan krāsas, gan formas, gan izmēra, gan garšas ziņā. Tomēr visi ķirbji, kas ir ēdami, ir arī veselīgi un vērtīgi, turklāt to audzēšana un kopšana, izvēloties mūsu platuma grādiem atbilstošu ķirbju šķirni, ir salīdzinoši vienkārša. Vairāk par to, kuri ķirbji ir piemērotākie audzēšanai Latvijā, lasi šeit.
Vērtīgais, bet diētiskais ķirbis
Ķirbji satur kalciju, kāliju, fosforu, cinku un vairākas citas vērtīgas minerālvielas. Tāpat tas ir ļoti bagāts ar vitamīniem – tajā lielā daudzumā ir A vitamīns. Tāpat milzu ogā ir C, E un B6 vitamīns. Ķirbis satur 90 procentus ūdens un vērtīgs ir ne tikai tā mīkstums, bet arī miza un sēkliņas.
"Ķirbis ir viena brīnišķīga oga, ko mēs varam ēst gan svaigu, gan ceptu, gan sāļu, gan saldu, izspiest no ķirbja sulu un pat iegūt vērtīgas sēklas! Ķirbis ir diezgan universāls produkts un to var iekļaut ļoti daudzu ēdienu sastāvā, padarot tos ar uzturvielām bagātākus. Kad gatavojat ēdienus vai spiežat sulas, ķirbjus, kuriem ir mīksta miza, droši varat nemizot. Tādā veidā uzņemsiet gan vairāk šķiedrvielu, gan arī vitamīnu un minerālvielu. Jo oranžāks būs ķirbis (tā mīkstums), jo vairāk antioksidantus tas saturēs – tātad, vērtīgāks," skaidro uztura speciāliste Eva Kataja.
Ķirbi droši var ēst svaigu, sutinātu vai ceptu krāsnī, bet ar saldinātas ogas patērēšanu jābūt uzmanīgiem. Kopā ar ķirbja sukādēm un vai marinētiem ķirbjiem iespējams uzņemt daudz nevajadzīgu cukuru. Tautas medicīnā ķirbju sēklas ir pazīstamas kā pretcērmju līdzeklis, tās izmanto arī lai atbrīvotos no parazītiskajiem tārpiem. Ķirbju mizas satur arī organisko želatīnu, kas nepieciešams kaulu locītavu, skrimšļu augšanai un atjaunošanai to bojājumu gadījumos.
Ādai, imunitātei un redzei – kam vēl noder milzu oga
Ķirbī esošais C vitamīns noderēs imunitātes stiprināšanai. Tāpat tas var uzlabot ādas stāvokli un palīdzēt izskatīties jaunākai. Ķirbī esošais beta karotīns palīdz palēnināt saules staru izraisīto grumbiņu veidošanās. Ķirbja mīkstumu var izmantot kā lielisku sejas masku, kas attīra un nomierina seju.
Tāpat ar beta karotīnu bagāts uzturs samazina vēža veidošanās risku. Tāpat ķirbis var palīdzēt samazināt cukura līmeni asinīs cilvēkiem, kas cieš no otrā tipa cukura diabēta. Ķirbim piemīt spēja palielināt organisma izstrādātā insulīna daudzumu. Savukārt "The Huffington Post" ķirbi iesaka lietot sportistiem enerģijas batoniņu vietā – tas īpaši noderēs pēc intensīvas fiziskās slodzes.
Veselīgas ir arī ķirbju sēkliņas
Ķirbja sēkliņās esošās vielas palīdz aizsargāt organismu no dažādām slimībām un samazina iekaisumu. Tiek uzskatīts, ka ķirbju sēklām bagāts uzturs palīdz samazināt kuņģa, plaušu, krūts, prostatas un zarnu vēža risku. Tāpat sēklas izmanto, lai cīnītos ar labdabīgu prostatas palielināšanos, kā arī gadījumos, ja urīnpūslis ir pārāk aktīvs.
Magnijs, kas atrodams arī ķirbju sēklās, ir svarīgs elements asinsspiediena regulēšanai, sirds veselības uzlabošanai, kaulu veselībai un cukura līmeņa asinīs stabilizēšanai. Nelobītas ķirbja sēkliņas satur ļoti daudz šķiedrvielu, kas samazina aptaukošanās risku un uzlabo sirds veselību. Cinks, kas atrodams sēkliņās, palīdz uzlabot spermas kvalitāti un vīrieša auglību. Ķirbja sēklas palīdzēs arī bezmiega gadījumā.
Lielā oga virtuvē. Receptes gardiem ēdieniem ar ķirbi
Ķirbis ir lielisks produkts izmantošanai virtuvē, jo tā pielietošanas iespējas ir patiešām plašas. Milzu ogu var izmantot gan pavisam vienkāršu ēdienu pagatavošanai, piemēram, sagriezt to šķēlēs vai gabaliņos un ar garšvielām izcept cepeškrāsnī, gan gardu meistardarbu radīšanai. Tāpat ķirbis noderēs gan pamatēdienu, gan saldo ēdienu gatavošanai. Atliek tikai izvēlēties piemērotāko recepti un pagatavot kaut ko gardu un veselībai derīgu.
Sviesta ķirbja tarte ar salviju un cieto sieru 'Džiugas'
Rudens sezonā gribas baudīt karstus, sātīgus, mājīgumu izstarojošus ēdienus, tāpēc vakariņu ēdienkartei piedāvājamm pagatavot sviesta ķirbja tarti, kam pievienota salvija. Par rudens tartes pavadoni kļūs cietais siers "Džiugas", kas maltītei sniegs sevišķi bagātīgu, bet vienlaikus arī patīkami maigu pēcgaršu.
Lapu salāti ar lasi, avokado un ķirbju sēkliņām
Lasis ir ideāla pusdienu vai vakariņu sastāvdaļa. To var pagatavot brīvā brīdī, dažas dienas glabāt ledusskapī un pēc vajadzības pievienot salātiem, uzskata gardēde, vairāku pavārgrāmatu un šīs receptes autore Naidžela Lāsone.
Ķirbju meistarklase: kā nomizot un sagriezt gareno muskatķirbi
Doma – kaut ko pagatavot no veselīgā ķirbja, kas gozējas uz plauktiņa, šķiet visai prātīga, taču nereti vēlme noplok, kad iedomājamies par tā nomizošanu un sagriešanu. Ja ar lielo rudens ogu jau esi iemācījies tikt galā, kā bez ievainojumiem nomizot un sagriezt muskatķirbi, iemācīsies, noskatoties šo video pamācību.
Ķirbja krēms
Maigs ķirbja krēms desertam. Var pasniegt tāpat vai ar putukrējumu un riekstiem.
Rudenīgie ķirbju un auzu pārslu cepumi
Šī recepte ir vēl viens apliecinājums tam, ka reizēs, kad mājās nekā nav, bet tik ļoti gribas ko garšīgu, top vislabākās idejas. Prātojot, kā likt lietā pārpalikumus no ķirbja, nolēmu iemēģināt veiksmi tiem cepumu veidolā. Un, jāatzīst, gala rezultāts nelika vilties!
'Penne' pasta krēmīgā ķirbju mērcē
Īsta ģimenes maltīte, jo ar krēmīgo mērci pat nemanot arī mazajiem var "iemānīt" brīžam ne vienmēr mīlēto ķirbi. Recepti "Tasty" lasītājiem piedāvā Linda Tellgrena, bloga "Lindas virtuve" autore un "Dobeles dzirnavnieks".
Ķirbju sacepums ar sieru Provansas gaumē
Izsmalcinātu garšu cienītājiem - ķirbju sacepums Provansas gaumē ar krēmīgu pildījumu un zeltainu siera garoziņu.
Krāsnī cepts ķirbis ar timiānu
Krāsnī ceptas, mazliet pikantas ķirbja šķēlītes ar olīveļļu, ķiplokiem un timiānu. Būs garšīgi ēšanai tāpat vai kā piedeva pie gaļas kartupeļu vietā.
Viltotie makaroni – spageti ķirbis ar pētersīļiem un Parmezāna sieru
Visai neparasti spageti, kas pagatavoti no īpašas šķirnes ķirbja. Maltītes pagatavošana gan prasīs kādu laiku, bet rezultāts noteikti būs tā vērts.
Sēņu un ķirbju veģetārais velingtons
Ja viesos gaidāt veģetāriešus, tad pēc šī ēdiena baudīšanas viņi jūs mīlēs un nēsās uz rokām – tik gards tas ir.
Grēcīgi gardais šokolādes braunijs ar ķirbju biezeni
Braunijs un ķirbju biezenis? Visticamāk vairumam šī šķiet nesavienojama kombinācija, tomēr nezinātāji pat nenojaustu par slepeno sastāvdaļu, turklāt šī recepte ir vēl viens radošs gājiens rudens ogas izmantošanai. Ķirbju biezenis ļauj izveidot pasakainu marmoram līdzīgu efektu, tāpēc šī ir ne tikai lieliska garšu, bet arī krāsu kombinācija.