Pērn teju 40 procenti no cilvēkiem, kas sasnieguši 18 gadu vecumu, cieta no liekā svara, bet 13 procenti cilvēku bija aptaukojušies, liecina Pasaules Veselības organizācijas apkopotā informācija. Tas, ka cilvēki arvien biežāk cieš no liekā svara, tiek saistīts ne tikai ar fizisko aktivitāšu trūkumu, bet arī ar nepareizu uzturu – cilvēki arvien vairāk uzturā lieto treknus un kalorijām bagātus ēdienus.
Liekais svars tiek saistīs ar vairākām nopietnām veselības problēmām, bet tas nav vienīgais iemesls, kāpēc cilvēkiem ir nepieciešams sekot līdzi tam, ko viņi ēd, – arī nepietiekams uzņemto kaloriju daudzums var būt bīstams. Tāpat ir jāseko līdzi uzņemto vitamīnu un minerālvielu daudzumam, jo tikai sabalansēts uzturs palīdzēs justies labi un samazināt dažādu slimību risku.
Liekais svars un aptaukošanās palielina dažādu slimību risku
Lai saprastu, kur tad ir robeža starp veselīgiem apaļumiem un lieko svaru, ķirurgs Juris Žarinovs iesaka pievērst uzmanību ķermeņa masas indeksam. Šo skaitli iegūst, ķermeņa masu kilogramos divas reizes dalot ar auguma skaitlisko lielumu metros. Aptaukošanās pirmā pakāpe tiek noteikta, ja šis skaitlis ir lielāks par 30. Otrā pakāpe – ja tas ir augstāks par 35, bet aptaukošanās slimība tiek konstatēta gadījumos, ja ķermeņa masas indekss ir 40 un vairāk.
Rīgas Austrumu slimnīcas Gastroenteroloģijas, hepatoloģijas un nutrīcijas klīnikas vadītājs Aleksejs Derovs norāda, ka var būt arī gadījumi, kad cilvēka ķermeņa masas indekss ir lielāks nekā norma, bet viņa veselība nav apdraudēta. Tomēr tie ir atsevišķi gadījumi, ko nevajadzētu uztvert par normu. Liekais svars un aptaukošanās var izraisīt nopietnas veselības problēmas, tāpēc to pieļaut nevajadzētu, un cilvēkiem ir jāseko līdzi savam uzturam, kā arī nedrīkst aizmirst par fiziskajām aktivitātēm.
Ieslīgšana galējībās un atteikšanās no ēdiena ir ļoti bīstama
Psihoterapeite Ilze Sestule skaidro: "Bieži vien viss sākas pagalam nevainīgi, ar vienkāršu vēlmi notievēt, tomēr emocionālā pašsajūta un mazvērtības kompleksi, neapmierinātība ar sevi liek doties arvien tālāk, līdz novājēšana un diēta kļūst pilnīgi nekontrolējama un pārvēršas par dzīvībai bīstamu diagnozi."
Jau rakstījām, ka nereti ēšanas traucējumu cēlonis var būt vēlme notievēt un tiekšanās uz mērķi, ievērojot dažādas diētas. Tāpēc, ja vēlies atbrīvoties no liekā svara, mainot savus ēšanas paradumus, ieteicams konsultēties ar speciālistu, kas izskaidros, kā ēst veselīgi, nevis ķerties klāt dažādām diētām. Vairāk par ēšanas traucējumiem, to atpazīšanu un uzveikšanu vari lasīt šeit.
Kauli, zobi, nieres un aknas – uzturs ietekmē visu organismu
Jau rakstījām, ka uzturs ir ļoti nozīmīgs arī nieru veselības saglabāšanā, proti, šim orgānam kaitē pārāk daudz olbaltumvielu un sāls uzturā. Tāpat ieteicams samazināt grādīgo dzērienu lietošanu, kā arī mazāk ēst saldumus un lietot cukurotus dzērienus. Savukārt aknām par labu nenāk pārmērīga uztura bagātinātāju lietošana, kā arī alkohols un cukuroti dzērieni. Vairāk par paradumiem, kas kaitē aknām, lasi šeit.
Pareizs uzturs var palīdzēt samazināt risku saslimt ar vēzi
Cīnoties ar vēzi, ir ļoti svarīgi ēst daudz dārzeņu un augļu, baltos miltus aizstāt ar pilngraudu miltiem. Tas palīdzes uzņemt ne tikai kalorijas, bet arī ļoti nepieciešamās uzturvielas. Ieteicams izvairīties no iepriekš pārstrādātas, treknas sarkanās gaļas, kā arī ēdieniem ar pelējumu. Vēža veidošanos var veicināt cepti, kūpināti, žāvēti un grilēti produkti. Īpaši tas attiecas uz gaļas produktiem. Tāpat jāizvairās ēst piedegušus ēdienus, piemēram, apdegušā maizes garozā ir daudz kancerogēnu vielu. Vairāk par uzturu, kas sargā no vēža, kā arī palīdz uzveikt šo smago slimību, lasi šeit.
Kā ēšanas paradumi ietekmē garīgo veselību
Tas, kas kaitē cilvēka organismam, kaitē arī viņa smadzenēm, tāpēc uzturs, kurā ir daudz taukainu un cukurotu ēdienu, tām par labu noteikti nenāks. Uzņem daudz dārzeņu un pilngraudu produktu, kā arī ēd ogas un augļus. Tavām smadzenēm nepieciešami arī tā sauktie veselīgie tauki, par ko vairāk vari uzzināt šeit.
Tavām smadzenēm ir nepieciešami arī B vitamīni un dzelzs, tāpēc lieto uzturā pākšaugus un citus produktus, kur šīs vielas ir atrodamas pietiekamā daudzumā.