Olbaltumvielas ir nepieciešamas muskuļu, kaulu, skrimšļu, ādas un asins veidošanās procesos, skaidro uztura speciāliste Līga Balode. Tās piedalās arī enzīmu, hormonu un antivielu veidošanā. Tas nozīmē, ka olbaltumvielas ietekmē vispārējo personas veselības stāvokli, piemēram, enzīmi ir nepieciešami gremošanai un vielmaiņai, bet antivielas aizsargā organismu no saslimšanām.
Ja olbaltumvielu nepietiek, samazinās organisma spēja pretoties infekcijām, parādās nogurums, muskuļu vājums un miegainība. Regulāri uzņemot par daudz olbaltumvielu, nieru kamoliņos var rasties hiperfiltrācija, kas ar laiku var radīt hipertensiju un nefrosklerozi. Tāpat tās var veicināt nierakmeņu veidošanos un podagras attīstību.
Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit