Produkti, olbaltumvielas, olas, gaļa
Foto: Shutterstock
Olbaltumvielas, tāpat kā citas uzturvielas, cilvēka organismam ir ļoti nepieciešamas – tās nepieciešamas ikvienai šūnai. Tomēr arī ar olbaltumvielu uzņemšanu pārspīlēt nevajadzētu, jo tās var veicināt nierakmeņu veidošanos un citu problēmu attīstību. Tas, cik daudz olbaltumvielu katram cilvēkam jāuzņem, ir atkarīgs no dažādiem faktoriem, piemēram, vecuma, svara un fiziskās aktivitātes.

Olbaltumvielas ir nepieciešamas muskuļu, kaulu, skrimšļu, ādas un asins veidošanās procesos, skaidro uztura speciāliste Līga Balode. Tās piedalās arī enzīmu, hormonu un antivielu veidošanā. Tas nozīmē, ka olbaltumvielas ietekmē vispārējo personas veselības stāvokli, piemēram, enzīmi ir nepieciešami gremošanai un vielmaiņai, bet antivielas aizsargā organismu no saslimšanām.

Ja olbaltumvielu nepietiek, samazinās organisma spēja pretoties infekcijām, parādās nogurums, muskuļu vājums un miegainība. Regulāri uzņemot par daudz olbaltumvielu, nieru kamoliņos var rasties hiperfiltrācija, kas ar laiku var radīt hipertensiju un nefrosklerozi. Tāpat tās var veicināt nierakmeņu veidošanos un podagras attīstību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!