Citrons ir viens no populārākajiem augļiem, kad nepieciešams spēcināt organismu un cīnīties ar saaukstēšanos un dažādiem vīrusiem. To parasti lieto kopā ar medu vai pievieno tējai, tomēr, kā izrādās, pavisam karstam dzērienam to pievienot nevajadzētu, jo citronā esošais C vitamīns ir jutīgs pret temperatūru.
Skābais auglis ir ļoti vērtīgs un noderīgs ne tikai cīņai ar saaukstēšanos. Tas palīdz uzlabot veselības stāvokli arī citos veidos, tomēr jāpatur prātā, ka ar tā lietošanu pārspīlēt nevar. Tā kā šim auglim ir spēcīga garša un patīkams aromāts, to ļoti plaši izmanto arī kulinārijā. Citrons lieliski noderēs gan saldu, gan sāļu ēdienu gatavošanai.
Imunitātei un nieru darbības uzlabošanai
"Live Strong" norāda, ka citronam ir arī daudz citu vērtīgu īpašību. Tas satur ne tikai C vitamīnu, bet arī antioksidantus, kas spēcina imunitāti. Tam piemīt arī pretvīrusu un antibakteriāla iedarbība. Citronā ir arī daudz kālija. Šis minerāls nepieciešamas nieru funkciju nodrošināšanai, tāpat tas piedalās asinsspiediena regulēšanā. Citrons ir ļoti vērtīgs produkts imunitātes stiprināšanai.
Citronu sula kopā ar medu ir vienkārši pagatavojums un efektīvs līdzeklis saaukstēšanās profilaksei un cīņai ar klepu. Sajauc pavisam nelielā trauciņā medu ar citronu sulu un lieto niezes un kairinājuma mazināšanai kaklā, kā arī klepus nomākšanai.
Speciālista ieteikumi: nepārspīlēt un nekarsēt
Tāpat viņa skaidro, ka citronskābe iedarbojas kairinoši, tāpēc šis auglis jālieto ar zināmu piesardzību. Ja citronus lieto ļoti bieži, var tikt bojāta zobu emalja un palielinās zobu jutība, tāpēc pēc citronu lietošanas vēlams paskalot muti ar ūdeni. Citroni nav ieteicami uzturā cilvēkam, kam ir gremošanas sistēmas slimības, jo tie palielina sālsskābes sekrēciju. Pārāk daudz citronu vai regulāra citronūdens lietošana var veicināt kuņģa iekaisuma jeb gastrīta attīstību. Kā jebkuri citrusaugļi arī citrons var izsaukt alerģiskas reakcijas
Tāpat Pavlova norāda, ka citrons karstumā var zaudēt daļu savu vērtīgo īpašību: "C vitamīns ir jutīgs pret temperatūru, virs 80 grādiem C vitamīns sāk sabrukt. Tāpēc ir vēlams pievienot citronu siltai, nevis ļoti karstai tējai. C vitamīns ir jutīgs arī pret gaismu un skābekli, tādēļ sagriežot citronu šķēlītēs, vēlams tās neturēt ilgi uz galda, bet pēc iespējas ātrāk izmantot uzturā."
Gardu ēdienu receptes citrona aromāta cienītājiem
Sulīgā citronu un persiku biskvītkūka
Sulīga, poraina, viegla un vasarīga tējas kūka, kas ieskaus virtuvi dievišķā aromātā un izceptais kārums izkusīs uz mēles teju kā cukurgraudiņš.
Restorāna cienīga maltīte 30 minūtēs – reņģes kraukšķīgā panējumā ar citronu bulguru
Restorāna cienīgs ēdiens, ko varēsi pagatavot nieka pusstundas laikā, liekot visiem domāt, ka esi īsts pavārmākslas eksperts. Panko rīvmaize reņģēm piešķirs īpašu kraukšķīgumu, kas īpaši labi saderēsies ar citronu bulgura skābenajiem graudiņiem un viegli saldajiem karamelizētajiem ķirštomātiem.
Supervienkāršais citronu saldējums no trīs sastāvdaļām
Man patīk izmēģināt dažādas internetā atrastas receptes – jo īpaši tad, ja tiek solīts: "Izdosies vienmēr, garšo dievīgi, jums patiks!" Rezultāti mēdz būt dažādi – reizēm jāpiktojas par nejēdzīgi izlietotiem produktiem, bet reizēm nudien ir prieks – jā, tiešām vienkārši un supergardi! Šis saldējums ir veiksmīgo eksperimentu kategorijā – tikai trīs sastāvdaļas, izdodoties vienmēr, nav nepieciešama saldējuma mašīna. Protams, ka bija jāizmēģina!
Vistas zupa ar citroniem grieķu gaumē
Grieķu versija par visiem tik mīļo vistas zupiņu ir vienkāršā, spēcinoša un ļoti aromātiska. Viņi iesaka zupu papildināt ar krēmīgiem olu dzeltenumiem, spirdzinošu citronu skābumiņu un šķipsnu sildoša kanēļa. Garšīgi!
Makaroni ar vistas gaļu, citroniem un brokoļiem
Makaroni ar vistas gaļu, citroniem un brokoļiem būs īsts glābiņš saspringtas darba dienas vakariņām.
Izsmalcinātie garneļu salāti ar citronu kuskusu, rukolu un ķirštomātiem
Izsmalcināti salāti, kuros savijas dažādas garšas un tekstūras. Rukolas un ķirštomātu svaigums mijas ar graudaino citronu kuskusu un sulīgām, pikantām tīģergarnelēm. Kā punktiņš uz "i" ir pētersīļu zaļumi, citrons un košās granātābolu sēkliņas, kas padara šos salātus par īstu svētku galda rotu.
Citronu, medus un ingvera marmelāde
Garda citronu marmelāde, kas būs īpaši piemērota kādai maizītei vai cepumam pie tējas. Turklāt svētdienas pankūkas būs vēl gardākas, ja pildījumā ieklāsi marmelādi.
Sulīgās vistas gaļas un biezpiena kotletītes ar citronu un piparmētru
"Kotletes sanāk debešķīgi maigas, mīkstas, sulīgas. Pateicoties cepšanai cepeškrāsnī, tur arī nav pievienotas liekas taukvielas. Un smalkās citrona un piparmētras notis... mmmmm... neuzbāzīgas, bet piešķir dikti feinas garšas nianses. Biezpiens nemaz nav jūtams, tikai ļoti maiga vistas gaļas garša." Savu gardo vistas–biezpiena kotletīšu recepti komentē bloga "Gards, ka nenoēsties!" autore.
Atsvaidzinoši gardā citronu siera kūka bez cepšanas
Mūsmājās šī svaigā citronu siera kūka viennozīmīgi ir ierindojusies kūku topa augšgalā. Tā ir ne tikai viegli pagatavojama, bet arī atsvaidzinoša, viegla un tāda, kuras ēdājiem roka vien stiepsies pēc nākamā gabaliņa. Skeptiķi sākotnēji teiks, ka bundža iebiezinātā piena nav prāta darbs, bet tad, kad būs nogaršojuši, ņems savus vārdus atpakaļ, kā arī prasīs papildprociju.
Vistas cepetis ar rikotas, citronu un salami pildījumu
Gards vistas cepetis, kas pildīts ar rikotas sieru, salami un atsvaidzinošo citronu. Pasniedz ar svaigajiem salātiem un dārzeņiem.