Ja sanācis ārā nosalt vai māc šaubas, ka varētu būt apslimusi, pirmais, pēc kā parasti tveram, ir kāda karstas tējas krūze ar kārtīgu deva saldā medus. Tomēr cik šis bišu produkts veselīgs, kā ietekmē mūs un vai tā lietošanā jāievēro arī mēri? Vaicājām uztura speciālistei Jeļenai Pavlovai.
Vispirms jāteic – medus ir viens no produktiem, kas palīdz dažādu veselības problēmu novēršanā. Tas stiprina imūnsistēmu un darbojas kā antioksidants, tāpēc tiek lietots profilaktiskos nolūkos. Dabīgais saldinātājs palīdz elpceļu saslimšanām un pat palīdz cīņā ar bezmiegu. Medus tautā zināms arī kā antiseptisks līdzeklis, ko izmanto brūču un apdegumu ārstēšanā, jo tajā ir vielas, kas iznīcina dažādas baktērijas un palīdz cīņā pret infekcijām. Noteikti vērts pieminēt arī to, ka skaistumkopšanas entuziasti atraduši veidus, kā šo saldeno bišu zeltu izmantot arī sava skaistuma veicināšanai.
Uztura speciāliste Jeļena Pavlova skaidro, ka medus pieder pie cukura avotiem, un, lai arī tam ir savi plusi, jāapdomā, vai šis bišu produkts uzturā netiek lietots pārāk daudz. "Tas ir vērtīgāks par cukuru, taču tā vērtība tiek pārspīlēta. Medus satur nedaudz vitamīnu, minerālvielu, augu fermentu, organisko skābju, toties daudz satur cukura – 100 gramos medus ir 82 grami cukura. Dienā vēlams nepārsniegt piecus procentus cukura no kopējās enerģijas jeb 25 gramiem. Līdz ar to var aptuveni aprēķināt, ka nav vēlams apēst vairāk par 25 g medus dienā (2 – 3 tējkarotes). Lietojot medu, jāierobežo cukura uzņemšana ar dzērieniem un citiem produktiem."
Vaicāta, vai ir kādas cilvēku grupas, kam no medus lietošanas vajadzētu izvairīties, Pavlova teic, ka medu nedrīkst dot bērniem līdz viena gada vecumam. Tas tā ir tāpēc, ka medus var saturēt botulisma baktēriju sporas, kas ražo toksīnu, ar kuru zīdaiņa imūnsistēma var netikt galā. "Reakcija var būt ļoti smaga līdz pat letālam iznākumam," piebilst uztura speciāliste. Tāpat eksperte teic, ka medu nevar lietot, ja ir alerģija pret šo produktu vai ziedputekšņiem. Bet uzmanīgiem jābūt un jāierobežo medus lietošana arī cilvēkiem, kam ir palielināts svars vai paaugstināts glikozes līmenis asinīs.
Pirms ķeries klāt dažādu recepšu izmantošanai un sildošo dzērienu brūvēšanai, Pavlova atgādina: "Medus, lai nezaudētu savas īpašības, jāpievieno siltai, nevis karstai tējai, jo virs 60 grādu temperatūras daļa bioloģiski aktīvo vielu iet bojā, un medus uzturvērtība mazinās."
Medus kā dzērienu un ēdienu sastāvdaļa: receptes, ko vērts izmēģināt
Smiltsērkšķu un medus dzēriens ar ingveru
Rudens ir laiks, kad nepieciešams stiprināt organismu, un tieši maltītes dažādošana un papildināšana ar vitamīniem bagātiem produktiem, kā arī tējām un karstajiem dzērieniem palīdzēs stiprināt imunitāti un "uzlādēt" enerģiju. Veselīgu dzēriena recepti iesaka Jūrmalas restorāna 36. līnija īpašnieks, šefpavārs Lauris Aleksejevs.
Vienkāršās medus piparkūkas
Smaržīga un garda mīkla piparkūkām, kuras pagatavošana neprasa daudz laika. Svarīgākais – mīklu pietiekami ilgi pirms cepšanas noturēt. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā bloga Lostinpattern.com autore Brigita Dambe.
Medus, citronu un aveņu semifredo
Klasiskais itāļu saldētais deserts – semifreddo. Pagatavots no jogurta, olu dzeltenumiem un svaigām avenēm.
Gardā medus kūka
Medus kūka, kas ir patiesi mitra, ar krējumu un gardām medus biskvīta kārtām bagātināta. Un tās pagatavošana neaizņems visu dienu.
Kanēļa – medus mannā putra
Kanēļa – medus mannā putra būs izcili garda gan brokastīm, gan launagam, kad kārojas kas salds.
Ingvera un medus cepumi
Maigi un garšīgi medus un ingvera cepumiņi no sviesta un miltu mīklas. Ēd kamēr vēl svaigi kopā ar tasi tējas, kafijas vai piena.
Nektarīni medus un bazilika sīrupā
Deserts no medus mērcē noblanšētiem nektarīniem, ko pasniedz saldā ēdiena trauciņā ar putukrējumu vai saldējumu. Īpašu garšu desertam piešķirs baziliks, kas patīkami atsvaidzinās un kontrastēs ar augļu saldumu.
Medū karamelizēti banāni ar kanēli, pekanriekstiem un jogurtu
Ātri pagatavojams un veselīgs pēcpusdienas našķis kā bērniem, tā pieaugušajiem. Pekanriekstu vietā var izmantot arī citus riekstus, kas bērniem pašiem labāk garšo.
Lazdu riekstu un medus konfektes
Medus konfektes ar lazdu riekstiem un žāvētām dzērvenēm iepriecinās ikvienu kārumnieku. Tās noderēs, klājot galdu arī latviskā stilā.
Pikanti cāļa stilbiņi ar medu un apelsīniem
Saldi skābi, aromātiski un ar čili asumiņu cāļa stilbiņi. Piemēroti greznākām vakariņām un nelielām viesībām.
Biezpiena un medus kēksiņi ar citronu krēmu
Gardi citronu kēksiņi ar medu un bez cukura. Kēksiņus grezno ar vieglo biezpiena krēmu un citronu miziņu skaidiņām. No dotā daudzuma iznāks 12 kēksiņi.