
Ja sanācis ārā nosalt vai māc šaubas, ka varētu būt apslimusi, pirmais, pēc kā parasti tveram, ir kāda karstas tējas krūze ar kārtīgu deva saldā medus. Tomēr cik šis bišu produkts veselīgs, kā ietekmē mūs un vai tā lietošanā jāievēro arī mēri? Vaicājām uztura speciālistei Jeļenai Pavlovai.
Vispirms jāteic – medus ir viens no produktiem, kas palīdz dažādu veselības problēmu novēršanā. Tas stiprina imūnsistēmu un darbojas kā antioksidants, tāpēc tiek lietots profilaktiskos nolūkos. Dabīgais saldinātājs palīdz elpceļu saslimšanām un pat palīdz cīņā ar bezmiegu. Medus tautā zināms arī kā antiseptisks līdzeklis, ko izmanto brūču un apdegumu ārstēšanā, jo tajā ir vielas, kas iznīcina dažādas baktērijas un palīdz cīņā pret infekcijām. Noteikti vērts pieminēt arī to, ka skaistumkopšanas entuziasti atraduši veidus, kā šo saldeno bišu zeltu izmantot arī sava skaistuma veicināšanai.
Uztura speciāliste Jeļena Pavlova skaidro, ka medus pieder pie cukura avotiem, un, lai arī tam ir savi plusi, jāapdomā, vai šis bišu produkts uzturā netiek lietots pārāk daudz. "Tas ir vērtīgāks par cukuru, taču tā vērtība tiek pārspīlēta. Medus satur nedaudz vitamīnu, minerālvielu, augu fermentu, organisko skābju, toties daudz satur cukura – 100 gramos medus ir 82 grami cukura. Dienā vēlams nepārsniegt piecus procentus cukura no kopējās enerģijas jeb 25 gramiem. Līdz ar to var aptuveni aprēķināt, ka nav vēlams apēst vairāk par 25 g medus dienā (2 – 3 tējkarotes). Lietojot medu, jāierobežo cukura uzņemšana ar dzērieniem un citiem produktiem."