Foto: Shutterstock
Lai arī mandarīni nebūt nav Latvijai tipisks auglis, daudziem to smarža atgādina par Ziemassvētkiem un palīdz radīt to īpašo atmosfēru, kas baudāma tikai šajā laikā. Mandarīni ne vien ir bezgala aromātiski un lieliski garšo, bet tiem ir arī daudz pozitīvu un veselību stiprinošu īpašību, kuru dēļ tos iekļaut ēdienkartē. Protams, paturot prātā, ka ar tiem, tāpat kā ar citām lieliskām lietām, pārspīlēt nevajadzētu.

Mandarīni var būt dažādi, un atšķirīgs ir arī to uzglabāšanas laiks. Ja plāno nopirkt lielāku daudzumu šo oranžo augļu, izlasi šo rakstu par to, kā pareizi iegādāties un uzglabāt mandarīnus. Ja nevēlies augļus ēst svaigus, bet vēlies izbaudīt to brīnišķo aromātu, izmēģini kāda garda ēdiena recepti, kam pievienoti mandarīni. Tāpat neaizmirsti, ka mandarīni lieliski noderēs arī svētku dekorāciju veidošanai. Par to, kā gatavot rotājumus no šiem augļiem, lasi šeit.

Lielisks vitamīnu un minerālvielu avots

Foto: Shutterstock
Mandarīni kopumā ir veselīgs un vitamīniem bagāts produkts, ja neskaita tajos esošos cukurus. Viens vidēja izmēra mandarīns sver ap 110 gramiem. Kā norāda "Live Strong", vienā mandarīnā ir apmēram deviņi grami cukura, kas nebūt nav maz. Atgādinām, ka saskaņā ar Pasaules veselības organizācijas ieteikumiem cilvēkam dienā nevajadzētu uzņemt vairāk pat 25 gramiem pievienoto un augļu cukuru kopā. Tas nozīmē, ka ar diviem ar pusi mandarīniem ir iespējams uzņemt visu dienā ieteicamo cukura daudzumu.

Vienā mandarīnā ir vidēji 50 kilokaloriju, tajā nav tauku un holesterīna. Tajos ir daudz šķiedrvielu – ar vienu vidēja izmēra auglī ir astoņi procenti no dienā nepieciešamā šķiedrvielu daudzuma jeb divi grami šo vielu. Vienā mandarīnā ir arī apmēram 13 grami ogļhidrātu un viens grams olbaltumvielu.

Mandarīni ir ļoti vērtīgs C vitamīna avots – vienā auglī ir 45 procenti C vitamīna. Tāpat tajos ir neliels daudzums A un B6 vitamīna, B2 vitamīna, PP vitamīna un citu vērtīgu vielu. Tāpat mandarīnos nelielos daudzumos ir tādas minerālvielas kā magnijs, kālijs, kalcijs, cinks un mangāns.

Matiem ādai un veselībai – kāpēc ieteicams ēst mandarīnus

Foto: Shutterstock
Mandarīnos esošās vielas lieliski palīdzēs uzlabot matu un ādas veselību un izskatu. "The Huffington Post" skaidro, ka C vitamīns ne tikai stiprina imunitāti, bet arī palīdz izstrādāt kolagēnu, kas nepieciešams matiem un ādai. Matu mitrināšanai noderīgs ir arī mandarīnos esošais A vitamīns.

Tāpat mandarīnos esošās minerālvielas un antioksidanti palīdz uzlabot kognitīvo funkciju un koncentrēšanās spējas. Tāpat tajos esošais vitamīns B6 palīdz cīņā ar sliktu dūšu un depresiju. Tomēr pārāk daudz šī vitamīnu uzņemt nevajadzētu, tāpēc ar mandarīnu ēšanu pārspīlēt nevajag.

Mandarīnos esošās minerālvielas un vitamīni ir īpaši nepieciešami grūtniecēm, jo tās palīdz veidoties sarkanajiem asinsķermenīšiem. Aromātiskie augļi noderēs arī sirds un asinsvadu darbības uzlabošanai un slimību riska samazināšanai. Tāpat tie uzlabo gremošanu, palīdz cīnīties ar infekcijām un palīdz uzturēt veselīgu asinsspiedienu.

Ar gardo augļu ēšanu pārspīlēt nevajadzētu

Foto: Shutterstock
Lai arī mandarīni patiešām ir ļoti vērtīgi augļi, ar to lietošanu uzturā pārspīlēt nevajadzētu. Apēdot trīs mandarīnus, jau ir iespējams pārsniegt dienā ieteicamo cukura daudzumu, kā arī ar tajos esošā B6 vitamīna uzņemšanu pārspīlēt nevajadzētu.

"Kā jau ar visu veselīgo – ja pārspīlējam, var rasties problēmas," par oranžajiem, sulīgajiem augļiem teic uztura speciāliste Eva Kataja. Viņa norāda, ka pārmērīga mandarīnu lietošana uzturā var radīt problēmas gremošanas traktā – vēdera pūšanos un caureju. Tas skaidrojams ar pārmērīgi šķiedrvielu uzņemšanu. Tāpat mandarīnos esošās skābes var padarīt zobus jutīgākus.

Nedrīkst arī aizmirst, ka mandarīni, tāpat kā jebkurš citrusauglis, var izraisīt alerģiju. Kataja arī norāda, ka arī mandarīni satur kalorijas, un, ja cilvēks apēd kilogramu mandarīnu vienas dienas laikā, tad uzņemto kaloriju skaits ir visai iespaidīgs.

Ne tikai svaigi nomizoti – kā papildināt savu ēdienkarti ar mandarīniem

Mandarīni ir gana gardi un aromātiski, lai tos notiesātu tāpat – svaigi nomizotus. Tomēr tie lieliski iederēsies arī dažādos ēdienos. Ziemassvētkus gaidot, palutini sevi un savus mīļos ar drumstalkūku ar mandarīniem, dzērvenēm un āboliem. Smādējams noteikti nav arī mandarīnu sīrups, ievārījums vai kāds cits svētku sezonas kārums.

Lūk, dažas receptes gardai mandarīnu pagatavošanai.

Mandarīnu sīrups

Foto: DELFI

Gards un atspirdzinošs mandarīnu sīrups, kas derēs kā ātra padzēriena pagatavošanai, tā kokteiļiem un citiem dzērieniem. No dotā sastāvdaļu daudzuma sanāks apmēram pusotrs litrs sīrupa.

Lasīt vairāk

Mandeļu miltu kūka ar mandarīnu biezeni

Foto: Shutterstock

Ja negribas neko treknu, krēmīgu un smagnēju, šī kūka ir kā radīta svētku izskaņai. Viegla, mitra un patīkami atsvaidzinoša, turklāt ar mandarīnu garšu un smaržu. Mandarīnus var aizstāt ar apelsīniem, bet daļu mandeļu miltu sajaukt ar mandeļu skaidiņām, lai kūkas konsistence būtu vēl irdenāka.

Lasīt vairāk

Vienkāršais mandarīnu ievārījums

Foto: Shutterstock

Vienkārši pagatavojams mandarīnu ievārījums – gardums ziemas krājumiem, ko vari pasniegt gan kā dāvanu kādam mīļam cilvēkam, gan baudīt uz svaigi grauzdētas maizes šķēles.

Lasīt vairāk

Šokolādes kūka ar krēmsieru un mandarīnu filejām

Foto: DELFI

Kad mandarīnu ēšana svētku laikā ir jau līdz brošai, laiks tos iemānīt vēderā citādākā veidā, piemēram, ar gardām kūkām, saldajiem ēdieniem un pat dzērieniem. Šī kūka lieliski iederēsies mierpilnajā adventes laikā, lai pacienātu pie karstā dzēriena krūzes sev mīļos cilvēkus ar kādu gabaliņu kārdinošas šokolādes kūkas.

Lasīt vairāk

Maigais citrusaugļu un zefīru deserts

Foto: Shutterstock

Salds un reizē skābs, krēmīga pildījuma pavadībā. Izcils deserts, kas neprasīs daudz laika gatavošanā un sajūsminās zefīru cienītājus. Liec lietā mandarīnus, apelsīnus, greipfrūtus, kivi, pomelo vai citus skābos augļus, kas ideāli kontrastēs ar saldumu.

Lasīt vairāk

Cepti mandarīni ar brūnā cukura glazūru

Foto: Shutterstock

Vienkāršs un ātri pagatavojams deserts ziemas vakariem - cepeškrāsnī cepti mandarīni ar aromātisku brūnā cukura glazūru. Recepte no "Lido" pavāru krājumiem.

Lasīt vairāk

'Crumble' - vienkāršā ābolu drumstalkūka ar dzērvenēm un mandarīniem

Foto: Shutterstock

Vienkārši pagatavojama ābolu drupaču kūka, jeb "crumble" ir britu virtuvei raksturīgs saldais ēdiens. To īpaši gardu un acij tīkamu padara sulīgas dzērvenes un mandarīnu atsvaidzinošais aromāts. Drupaču kūka greznos jebkuru svētku galdu.

Lasīt vairāk

Ātrais piparkūku un mandarīnu deserts

Foto: Foto: Z.Bitmane

Šķiet, ka svētku dienās visi esam no sirds saēdušies piparkūkas, un tās pašrocīgi pagatavotas tik daudz, ka joprojām atrodas teju katrā mājā. Lai izvairītos no piparkūku noputēšanas trauciņos, piedāvājam pagatavot pavisam vienkāršu un gardu desertu, kur izmantojamas ne tikai piparkūkas, bet arī mandarīni, kas arī šajā laikā, šķiet, atrodami katrā mājā.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!