Jāpiebilst, ka šis krustziežu dzimtas augs ir vērtīgs arī tad, ja to ēd svaigu vai pagatavo citādāk – svaigos kāpostos būs vairāk vitamīnu nekā štovētos.
Ja svētku galdā plāno celt galdā štovētus kāpostus, atceries, ka nepastāv viena pareizā recepte to pagatavošanai. Tos var sutināt tikai pāris stundas vai pat vairākas dienas. Tāpat tas, kāda gaļa jāpievieno, atšķiras dažādās receptēs, un tos ir iespējams sautēt arī bez gaļas. Tomēr ir vairāki knifiņi, kas var palīdzēt kāpostus padarīt gardākus un iegūt perfekti brūni zeltainu nokrāsu. Par to, ko atcerēties, štovējot kāpostus, lasi šeit.
Vērtīgs un minerālvielām bagāts ēdiens
Kataja skaidro, ka štovēti kāposti ir arī labs minerālvielu avots. Tajos ir fosfors, magnijs, kalcijs, selēns, dzelzs un citas minerālvielas. Vitamīnu gan būs mazāk, jo to daudzums štovēšanas laikā samazinās. Kāpostos atrodami arī polifenoli, kam piemīt antioksidatīva iedarbība. "Kopumā štovēti kāposti ir vērtīgs un uzturvielām bagāts ēdiens," vērtē speciāliste.
Tomēr jāņem vērā gan tas, kā kāposti pagatavoti, gan ar ko tos pasniedz. "Ja kāpostus neplāno ēst vienus pašus, tad labāk nepārspīlēt ar speķīša, sviestiņa vai citu taukvielu pievienošanu. Tas ieteicams arī tiem cilvēkiem, kam taukvielām bagāts ēdiens sagādā gremošanas problēmas." Viņa iesaka pievienot mazāk taukvielu un papildu šķidrumam sautēšanas laikā pievienot svaigi spiestu apelsīnu sulu.
"Ja štovētus kāpostus ēd ar mēru un arī visus pārējos ēdienus ēd ar mēru, problēmām nevajadzētu rasties. Ja kāposti sen nav ēsti un ar tiem kopā tiek uzņemti arī citi ar šķiedrvielām un/vai taukvielām bagāti ēdieni, var novērot gremošanas traucējumus, taču tie ir pārejoši," par piesardzības pasākumiem, ēdot štovētus kāpostus, teic Kataja.
Svaigi kāposti sirdij, asinsvadiem un labākai gremošanai
Kabacī esošie antioksidanti var palīdzēt samazināt hroniskus iekaisumus. Jāpiebilst, ka pretiekaisuma iedarbība piemīt arī citiem krustziežu dzimtas augiem. C vitamīns veicina kolagēna veidošanos. Tas nepieciešams ādas elastības uzlabošanai, kā arī ir nepieciešams kauliem, muskuļiem un asinsvadiem.
Šķiedrvielas palīdz uzlabot gremošanas sistēmas darbu. Tāpat kāpostos ir vielas, kas palīdz samazināt sirdsslimību risku un asinsspiedienu, kā arī holesterīna līmeni asinīs. Jāpiebilst, ka arī K vitamīns nāk par labu veselībai, jo bez tā cilvēka asinis nevarētu sarecēt, palielinot bīstamas asiņošanas risku.
Ne tikai štovēti vai skābēti: kā pagatavot gardus kāpostu ēdienus
Kāpostu salāti ar konservētiem persikiem un granātābola sēkliņām
Svaigi un ātri pagatavojami kāpostu salāti svētku galdam, kas neradīs smaguma sajūtu. Tie priecēs gan acis – ar košu krāsu salikumu, gan garšu kārpiņas. Ideāla piedeva dažādiem gaļas ēdieniem, piemēram, krāsnī ceptam lasim vai zeltainam vistas cepetim.
Sarkano kāpostu tīteņi ar malto gaļu un burkāniem
Kāpostu tīteņi ir gaužām vienkāršs un ikdienišķs ēdiens, kas reizi pa reizei tiek celts galdā daudzu latviešu mājās. Bet reti kurš ir iedomājies, ka, pagatavojot tīteņus neierastākā veidā, piemēram, no sarkanā kāposta ar burkāniem un rozā pipariem, tie būs arī īsta svētku galda rota.
Fritēti kāpostu pīrādziņi
Pannā cepti vai eļļā vārīti kāpostu pīrādziņi.
Soli pa solim: klasiskie kāpostu tīteņi Latgales omes gaumē
"Recepte jāsāk ar brīdinājumu – tīteņi izdosies tik garšīgi, ka knapi paspēsi nofotografēt lielo katlu, jo pusdienotāju roķeles jau stiepsies pēc pēdējā kumosiņa, jo rieši tā parasti notiek, kad mana Latgales ome brīvdienās ciemos sabraukušajiem bērniem un mazbērniem ceļ galdā savus slavenos tītņus. Šoreiz es viņai asistēju virtuvē, noskatoties dažu labu knifiņu. Ja piešauj roku, tad šis darbiņš ir paveicams salīdzinoši ātri un nesāpīgi. Galvenais – izvēlēties kvalitatīvu gaļu pildījumam un sarūpēt lielu katlu kāpostgalvas vārīšanai, " kāpostu tīteņu recepti piesaka Andra.
Krāsainie salāti ar sarkano kāpostu un bulguru
Rudenīgi koši un aci priecējoši salāti ar sarkanā kāposta, paprikas un burkānu piedevu. Aromātiskais bulgurs salātiem piešķir īpašu sātīgumu, tādēļ tos vari izmantot gan kā piedevu gaļas un zivju ēdieniem, gan kā vieglu pamatēdienu.
Vistu krūtiņas melnajos piparos ar ceptu kāpostu šķēlēm un krējuma mērci
Piparotas vistu krūtiņas ar sulīgām kāpostu daivām, ceptiem citroniem un skābā krējuma mērci – īsteni rudenīgs garšu baudījums.
Saldskābmaizes burgers ar ievārījumu un skābētiem kāpostiem
Neskatoties uz to, ka latvieši ļoti iecienījuši burgerus, šo ēdienu esam pieraduši asociēt ar amerikāņu virtuvi. Lai piešķirtu burgeram latviskās tradīcijas, "Latvijas Pārtikas ražotājs" piedāvā patriotisku burgeru recepti no neierastām sastāvdaļām.
Kāpostu un ābolu salāti ar magoņu mērcīti
Ja trūkst ideju, kā klasiskas salātu sastāvdaļas pasniegt jaunā gaismā, plašās interneta dzīles steidz palīgā. Mājās bija kāposti, burkāni un āboli – atlika vien "Pinterest" dzīlēs piemeklēt interesantas mērcītes recepti. Rezultātā tapa šis magoņu sēkliņām nosētais gardums.
Svaigu kāpostu zupa ar liellopa gaļu
Garda un sātīga svaigo kāpostu zupa ar liellopa gaļu. Īpaši labi garšos, pasniegta ar skābo krējumu un kapātiem lociņiem.
Kreptīga biešu-skābētu kāpostu zupa ar malto gaļu
Garda biešu zupa ar maltu gaļu un skābētiem kāpostiem – kreptīga un īsteni sātīga.
Skābu kāpostu un putraimu zupa
Vienkāršā skābu kāpostu un putraimu zupa ikdienas maltītei.