Foto: Shutterstock
Štovēti kāposti ir viens no ēdieniem, ko Ziemassvētkos ceļ galdā ļoti daudzos mājokļos. Tie ne vien piepilda mājas ar patīkamu smaržu un lutina garšas kārpiņas, bet arī ir ļoti vērtīgs un veselībai derīgs ēdiens, ja vien to gatavošanas laikā netiek izmantots par daudz taukvielu un pievēršam uzmanību, lai arī produkti, ko ēdam reizē ar kāpostiem, nekaitē veselībai.

Jāpiebilst, ka šis krustziežu dzimtas augs ir vērtīgs arī tad, ja to ēd svaigu vai pagatavo citādāk – svaigos kāpostos būs vairāk vitamīnu nekā štovētos.

Ja svētku galdā plāno celt galdā štovētus kāpostus, atceries, ka nepastāv viena pareizā recepte to pagatavošanai. Tos var sutināt tikai pāris stundas vai pat vairākas dienas. Tāpat tas, kāda gaļa jāpievieno, atšķiras dažādās receptēs, un tos ir iespējams sautēt arī bez gaļas. Tomēr ir vairāki knifiņi, kas var palīdzēt kāpostus padarīt gardākus un iegūt perfekti brūni zeltainu nokrāsu. Par to, ko atcerēties, štovējot kāpostus, lasi šeit.

Vērtīgs un minerālvielām bagāts ēdiens

Foto: Shutterstock
Jautāta par to, vai ziemas laikā un īpaši Ziemassvētkos iecienītais ēdiens – štovēti kāposti – ir uzskatāms par veselīgu, uztura speciāliste Eva Kataja norāda: "Štovēti kāposti ir dārzeņu ēdiens, kas jau pats par sevi ir lieliski, jo dārzeņu daudziem uzturā ir par maz. Otrkārt, tas ir šķiedrvielām bagāts ēdiens, kas, atkarībā no pievienotā taukvielu daudzuma, ir arī gana sātīgs." Speciāliste gan norāda, ka jāpievērš uzmanība arī tam, kā ēdiens ir pagatavots. Ja tam pievieno vairāk taukvielu, tajā ir arī vairāk kaloriju.

Kataja skaidro, ka štovēti kāposti ir arī labs minerālvielu avots. Tajos ir fosfors, magnijs, kalcijs, selēns, dzelzs un citas minerālvielas. Vitamīnu gan būs mazāk, jo to daudzums štovēšanas laikā samazinās. Kāpostos atrodami arī polifenoli, kam piemīt antioksidatīva iedarbība. "Kopumā štovēti kāposti ir vērtīgs un uzturvielām bagāts ēdiens," vērtē speciāliste.

Tomēr jāņem vērā gan tas, kā kāposti pagatavoti, gan ar ko tos pasniedz. "Ja kāpostus neplāno ēst vienus pašus, tad labāk nepārspīlēt ar speķīša, sviestiņa vai citu taukvielu pievienošanu. Tas ieteicams arī tiem cilvēkiem, kam taukvielām bagāts ēdiens sagādā gremošanas problēmas." Viņa iesaka pievienot mazāk taukvielu un papildu šķidrumam sautēšanas laikā pievienot svaigi spiestu apelsīnu sulu.

"Ja štovētus kāpostus ēd ar mēru un arī visus pārējos ēdienus ēd ar mēru, problēmām nevajadzētu rasties. Ja kāposti sen nav ēsti un ar tiem kopā tiek uzņemti arī citi ar šķiedrvielām un/vai taukvielām bagāti ēdieni, var novērot gremošanas traucējumus, taču tie ir pārejoši," par piesardzības pasākumiem, ēdot štovētus kāpostus, teic Kataja.

Svaigi kāposti sirdij, asinsvadiem un labākai gremošanai

Foto: Shutterstock
Kāposti vispār ir ļoti vērtīgs un minerālvielām bagāts produkts, turklāt svaigos kāpostos ir ļoti daudz C vitamīna. Kā raksta "Healthline", 100 gramos kāposta ir vidēji 25 kalorijas, nedaudz vairāk par diviem gramiem šķiedrvielu, 95 procenti no dienā nepieciešamā K vitamīna daudzuma un 61 procents dienā nepieciešamā C vitamīna. Ēdot kāpostus, var uzņemt arī kalciju, kāliju, magniju un citas minerālvielas, kā arī vērtīgus antioksidantus.

Kabacī esošie antioksidanti var palīdzēt samazināt hroniskus iekaisumus. Jāpiebilst, ka pretiekaisuma iedarbība piemīt arī citiem krustziežu dzimtas augiem. C vitamīns veicina kolagēna veidošanos. Tas nepieciešams ādas elastības uzlabošanai, kā arī ir nepieciešams kauliem, muskuļiem un asinsvadiem.

Šķiedrvielas palīdz uzlabot gremošanas sistēmas darbu. Tāpat kāpostos ir vielas, kas palīdz samazināt sirdsslimību risku un asinsspiedienu, kā arī holesterīna līmeni asinīs. Jāpiebilst, ka arī K vitamīns nāk par labu veselībai, jo bez tā cilvēka asinis nevarētu sarecēt, palielinot bīstamas asiņošanas risku.

Ne tikai štovēti vai skābēti: kā pagatavot gardus kāpostu ēdienus

Foto: Shutterstock
Štovēti kāposti noteikti ir viens no zināmākajiem un populārākajiem šī auga pagatavošanas veidiem, bet tas nebūt nav vienīgais. Ļoti populāri ir arī skābēti kāposti, šos augus var izmantot arī dažādu salātu, kāpostu tīteņu un zupu pagatavošanai. Piedāvājam ieskatīties "Tasty" sagatavotajās receptēs, lai atrastu kādu vērtīgu ideju gardai maltītei ar kāpostiem.

Kāpostu salāti ar konservētiem persikiem un granātābola sēkliņām

Foto: Kārlis Dambrāns/DELFI

Svaigi un ātri pagatavojami kāpostu salāti svētku galdam, kas neradīs smaguma sajūtu. Tie priecēs gan acis – ar košu krāsu salikumu, gan garšu kārpiņas. Ideāla piedeva dažādiem gaļas ēdieniem, piemēram, krāsnī ceptam lasim vai zeltainam vistas cepetim.

Lasīt vairāk

Sarkano kāpostu tīteņi ar malto gaļu un burkāniem

Foto: Shutterstock

Kāpostu tīteņi ir gaužām vienkāršs un ikdienišķs ēdiens, kas reizi pa reizei tiek celts galdā daudzu latviešu mājās. Bet reti kurš ir iedomājies, ka, pagatavojot tīteņus neierastākā veidā, piemēram, no sarkanā kāposta ar burkāniem un rozā pipariem, tie būs arī īsta svētku galda rota.

Lasīt vairāk

Fritēti kāpostu pīrādziņi

Foto: Shutterstock

Pannā cepti vai eļļā vārīti kāpostu pīrādziņi.

Lasīt vairāk

Soli pa solim: klasiskie kāpostu tīteņi Latgales omes gaumē

Foto: DELFI

"Recepte jāsāk ar brīdinājumu – tīteņi izdosies tik garšīgi, ka knapi paspēsi nofotografēt lielo katlu, jo pusdienotāju roķeles jau stiepsies pēc pēdējā kumosiņa, jo rieši tā parasti notiek, kad mana Latgales ome brīvdienās ciemos sabraukušajiem bērniem un mazbērniem ceļ galdā savus slavenos tītņus. Šoreiz es viņai asistēju virtuvē, noskatoties dažu labu knifiņu. Ja piešauj roku, tad šis darbiņš ir paveicams salīdzinoši ātri un nesāpīgi. Galvenais – izvēlēties kvalitatīvu gaļu pildījumam un sarūpēt lielu katlu kāpostgalvas vārīšanai, " kāpostu tīteņu recepti piesaka Andra.

Lasīt vairāk

Krāsainie salāti ar sarkano kāpostu un bulguru

Foto: DELFI

Rudenīgi koši un aci priecējoši salāti ar sarkanā kāposta, paprikas un burkānu piedevu. Aromātiskais bulgurs salātiem piešķir īpašu sātīgumu, tādēļ tos vari izmantot gan kā piedevu gaļas un zivju ēdieniem, gan kā vieglu pamatēdienu.

Lasīt vairāk

Vistu krūtiņas melnajos piparos ar ceptu kāpostu šķēlēm un krējuma mērci

Foto: Santa Maria

Piparotas vistu krūtiņas ar sulīgām kāpostu daivām, ceptiem citroniem un skābā krējuma mērci – īsteni rudenīgs garšu baudījums.

Lasīt vairāk

Saldskābmaizes burgers ar ievārījumu un skābētiem kāpostiem

Foto: Publicitātes foto

Neskatoties uz to, ka latvieši ļoti iecienījuši burgerus, šo ēdienu esam pieraduši asociēt ar amerikāņu virtuvi. Lai piešķirtu burgeram latviskās tradīcijas, "Latvijas Pārtikas ražotājs" piedāvā patriotisku burgeru recepti no neierastām sastāvdaļām.

Lasīt vairāk

Kāpostu un ābolu salāti ar magoņu mērcīti

Foto: DELFI

Ja trūkst ideju, kā klasiskas salātu sastāvdaļas pasniegt jaunā gaismā, plašās interneta dzīles steidz palīgā. Mājās bija kāposti, burkāni un āboli – atlika vien "Pinterest" dzīlēs piemeklēt interesantas mērcītes recepti. Rezultātā tapa šis magoņu sēkliņām nosētais gardums.

Lasīt vairāk

Svaigu kāpostu zupa ar liellopa gaļu

Foto: Shutterstock

Garda un sātīga svaigo kāpostu zupa ar liellopa gaļu. Īpaši labi garšos, pasniegta ar skābo krējumu un kapātiem lociņiem.

Lasīt vairāk

Kreptīga biešu-skābētu kāpostu zupa ar malto gaļu

Foto: Shutterstock

Garda biešu zupa ar maltu gaļu un skābētiem kāpostiem – kreptīga un īsteni sātīga.

Lasīt vairāk

Skābu kāpostu un putraimu zupa

Foto: Shutterstock

Vienkāršā skābu kāpostu un putraimu zupa ikdienas maltītei.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!