Pelēkie zirņi ne tikai svētku laikam: kas tajos vērtīgs un kā tos vislabāk pagatavot
Foto: F64
Pelēkie zirņi ir viens no ēdieniem, ko Latvijā ierasts ēst Ziemassvētkos un gadumijā. Šajā laikā zirņu ēšanu saista ar dažādām tradīcijām un ticējumiem, piemēram, tiek uzskatīts, ka to notiesāšana nākamajā gadā atnesīs naudu, veselību un pasargās no asarām. Lai arī saujiņa zirņu diez vai spēs atnest milzu bagātības, zināma daļa patiesības šajos ticējumos ir, jo veselībai pelēkie zirņi patiešām nāks par labu. Tāpēc tos droši vari ēst ne vien svētkos, bet arī ikdienā.

Latviešu tradicionālais ēdiens – pelēkie zirņi – ir veselīgs un uzturvielām bagāts produkts, kas satur daudz šķiedrvielu un olbaltumvielu. Tas ir unikāls, mūsu valstij raksturīgs produkts. Jāpiebilst, ka pelēko zirņu šķirne "Retrija" pat ir iekļauta Eiropas Savienības Nacionālo produktu reģistrā. Vairāk par to lasi šeit.

Lai zirņi lieliski garšotu un tos ar lepnumu varētu likt svētku galdā, nepietiek ar apziņu par to, ka tie ir veselīgi. Zirņi pareizi jāizvāra. Kā to izdarīt, lasi šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!