Latviešu tradicionālais ēdiens – pelēkie zirņi – ir veselīgs un uzturvielām bagāts produkts, kas satur daudz šķiedrvielu un olbaltumvielu. Tas ir unikāls, mūsu valstij raksturīgs produkts. Jāpiebilst, ka pelēko zirņu šķirne "Retrija" pat ir iekļauta Eiropas Savienības Nacionālo produktu reģistrā. Vairāk par to lasi šeit.
Lai zirņi lieliski garšotu un tos ar lepnumu varētu likt svētku galdā, nepietiek ar apziņu par to, ka tie ir veselīgi. Zirņi pareizi jāizvāra. Kā to izdarīt, lasi šeit.
Veselīgie pākšaugi: kāpēc zirņus ēst biežāk nekā reizi gadā
Pelēkie zirņi, tāpat kā jebkuri citi pākšaugi, ir piemērots produkts cilvēkiem, kas vēlas atbrīvoties no liekajiem kilogramiem un uzturēt sevi formā, skaidro "Live Strong". Tajos esošās olbaltumvielas, šķiedrvielas un saliktie ogļhidrāti rada sāta sajūtu uz ilgāku laiku, palīdzot izvairīties no nevajadzīgu kaloriju uzņemšanas. Tāpat pākšaugos esošās šķiedrvielas mazina aizcietējumus, palīdz stabilizēt cukura līmeni asinīs, kā arī samazināt holesterīna līmeni. Šīs īpašības piemīt dažādiem pākšaugiem, ne tikai pelēkajiem zirņiem.
Amerikas Nacionālais biotehnoloģiju informācijas centrs norāda, ka pākšaugos ir ne vien daudz šķiedrvielu un olbaltumvielu, bet arī daudz vērtīgu minerālvielu. Pākšaugi ir vērtīgs dzelzs avots. Tāpat tajos ir varš, magnijs, mangāns cinks un fosfors.
Ar zirņiem vien veselīgam uzturam nepietiks
Runājot par pelēkajiem zirņiem un citiem pākšaugiem, atceries, ka tos labāk ēst pagatavotus. "Healthline" skaidro, ka pākšaugi satur vielas, kas var aizkavēt dažādu minerālvielu uzsūkšanos, izraisot šo vielu deficītu. Tiesa, tas attiecas tikai uz cilvēkiem, kas uzturā lieto daudz svaigu, neapstrādātu pākšaugu un maz gaļas. Tāpat pākšaugos ir vielas, kas var negatīvi ietekmēt gremošanas sistēmas darbību. Šīs vielas atrodamas tikai nepagatavotos pākšaugos, vārīšanas laikā tās tiek neitralizētas.
Tradicionāli un neierasti ēdieni ar pelēkajiem zirņiem
Pēcsvētku pelēkie zirņi ar rīsiem un lazdu riekstiem
Latviešu ticējumi vēsta, ka Ziemassvētku vakarā un Jaunajā gadā jāizēd visi pelēkie zirņi, kas ielikti šķīvī, citādi nākamajā gadā birs asaras un nebūs naudas. Tomēr, ja svētku galdā celta tik prāva bļoda zirņu, ka visus gribēdams nevar apēst, tos var likt lietā kādā citā maltītē, piemēram, pievienojot rīsiem. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā restorāna Terra šefpavārs Fabians de Frīss (Fabian de Vries).
Pelēkie zirņi ar speķi un ceptiem sīpoliem
Pelēkie zirņi ar speķi un ceptiem sīpoliem ir latviešu nacionālās virtuves klasika. Tie ir piemēroti ne tikai, lai tos celtu galdā ikdienā, bet arī latviskos godos.
Zirņu zupa ar tomātiem un sīpoliem
Zirņu zupa ar tomātiem, iespējams, nav izplatītākā kombinācija, tomēr reizēm der izmēģināt arī ko jaunu! Lai labi garšo!
Zirņu pikas
Ļoti laba recepte, ja kartupeļu vietā gribas izmantot ko citu. Var ēst gan ar salātiem, gan dažādām mērcēm. Ļoti labi garšo vienas pašas ar rūgušpienu, pienu vai paniņām. Sātīgs un tradicionāli gards ēdiens.
Četri zirņu ēdieni Ziemassvētkiem
Ziemassvētki tradicionāli asociējas ar gardu maltīti ģimenes lokā, kad galdā tiek celti dažādi kārumi. Lai palīdzētu sagatavoties svētiem un dotu iedvesmu jaunām un netradicionālām receptēm, Rimi veselīgas ēšanas kustības Aikāgaršo šefpavārs Normunds Baranovskis ir sagatavojis padomus gardām Ziemassvētku pusdienām.