biezpiens piens piena produkti ēdiens
Foto: Shutterstock
Olbaltumvielas ir ļoti vērtīgas uzturvielas, ko cilvēki ļoti bieži papildus uzņem ar dažādu uztura bagātinātāju, piemēram, proteīna pulvera vai batoniņu palīdzību. Tās izmanto dažādu mērķu sasniegšanai, piemēram, lai atbrīvotos no liekā svara vai audzētu muskuļus. Atkarībā no mērķa var atšķirties laiks, kad ir ieteicams uzņemt šīs uzturvielas.

Olbaltumvielas ir pamatelements muskuļu, kaulu, skrimšļu, ādas un asins veidošanās procesos. Tās piedalās enzīmu, hormonu un antivielu veidošanā, bet tie būtiski ietekmē vispārējo veselības stāvokli. Piemēram, enzīmi ir nepieciešami gremošanai un vielmaiņai, bet antivielas aizsargā organismu no saslimšanām, skaidro uztura speciāliste Līga Balode.

Olbaltumvielas ir iespējams uzņemt ar uzturu, tomēr mūsdienās ļoti populāri ir produkti ar paaugstinātu olbaltumvielu daudzumu. "Healthline" skaidro, ka atkarībā no mērķa, kāpēc tiek uzņemtas papildu olbaltumvielas, mainās piemērotākais laiks, kad tās uzņemt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!