Lai arī auglis ir salds, virtuvē to izmanto ļoti dažādu ēdienu pagatavošanai – sukādes, salāti, dzērieni un nedaudz eksotiski otrie ēdieni ir tikai daļa no tiem. Ananass ir patiešām gards arī svaigā veidā, turklāt tā sagatavošana ēšanai nebūt nav tik sarežģīta, kā varētu domāt.
Ananass patiešām ir veselīgs un plaši pielietojams auglis, tomēr paturi prātā, ka ar to, tāpat, kā ar daudzām labām lietām, pārspīlēt nevajadzētu. Apēdot par daudz eksotiskā augļa, iespējams saskarties ar nepatīkamām sajūtām, turklāt ir arī cilvēki, kam no tā baudīšanas būtu ieteicams vispār atturēties.
Bagātīgs C vitamīna avots, kas satur maz kaloriju
100 gramos ananasa ir deviņi grami ogļhidrātu, 7 grami cukura un nedaudz vairāk nekā viens grams šķiedrvielu. Nelielos daudzumos ir arī kālijs, A vitamīns, kalcijs un dzelzs. Eksotiskais auglis ir ļoti labs C vitamīna avots. 100 gramos ananasa ir krietni vairāk nekā puse no dienā nepieciešamā C vitamīna daudzuma.
Atceries, ka svaigam un konservētam ananasam ir atšķirīga uzturvērtība. Ņemot vērā, ka ananasu konservēšanā izmanto sīrupu, apstrādātos augļos ir ievērojami vairāk cukura un kaloriju. Tāpat tajos ir mazāk vitamīnu un minerālvielu. Ja iegādājies konservētus ananasus, iepazīsties ar to sastāvu un izvēlies produktu, kam ir vismazāk pievienotā cukura. Ja tas ir iespējams, izvēlies ananasus, kas konservēti augļu sulā, nevis cukura sīrupā.
Pret vēzi un sirdsslimībām, kā arī labākam ādas stāvoklim
Ananasu lietošanu uzturā saista ar acs mākulas deģenerācijas vecuma dēļ riska samazināšanos, kā arī astmas profilaksi. Tas saistīts ar to, ka ananasos ir vielas, kas var mazināt šo problēmu risku. Tiesa, lai samazinātu astmas un acs mākulas deģenerācijas risku, eksotiskais auglis jālieto lielos daudzumos. Tāpat atceries, ka ananass nav vienīgais produkts, kas var palīdzēt samazināt šo problēmu risku.
Eksotiskajos augļos esošais kālijs var palīdzēt samazināt augsta asinsspiediena risku, bet antioksidanti un C vitamīns aizkavē radikāļu, kas veicina vēža attīstību, veidošanos. Tāpat šīs smagās slimības risku palīdz mazināt arī šķiedrvielas un citas ananasos esošas vielas. Ananasi var palīdzēt izvairīties no diabēta, gremošanas problēmām, un neauglības.
Ananasiem piemīt arī pretiekaisuma īpašības, tie paātrina dažādu brūču dzīšanu. Eksotisko augļu lietošana uzturā uzlabo sirds veselību un ādas stāvokli.
Alerģija un medikamenti – kādos gadījumos no ananasa labāk atteikties
Tomēr, ēdot ananasu, ir jāseko līdzi apēstajam daudzumam. Aizraušanās ar saldo augli var radīt diskomfortu. "Ja mēs vienā piegājienā apēdam veselu ananasu, tad var būt ne tikai caureja, bet arī jēla mute un citas problēmas, bet tās ir pārejošas un tās var novērst, samazinot apēsto daudzumu," norāda Kataja.
Speciāliste aicina izvēlēties gatavus ananasus un nepārspīlēt ar apjomu. Ēdot gardo augli, pievērs uzmanību tam, lai neciestu mutes gļotāda.
Ieteikumi vienkāršai ananasa nomizošanai un gardu ēdienu pagatavošanai
Bez traumām un liekas ķēzīšanās – rokasgrāmata grūti sagriežamiem un mizojamiem augļiem
Kurš gan nav bijis situācijā, kad tik ļoti kārojas sulīgu ananasu vai kraukšķīgas granātābolu sēkliņas, taču nemaz negribas ķerties klāt pie laikietilpīgās mizošanas, griešanas un citādas augļa apstrādes. Visai bieži vēlme noplok jau tad, kad iedomājamies vien par ķēpīgo darbu, taču tā nebūs, ja zināsi, kā visu izdarīt ātri un vienkārši.
Ātrie salāti ar šķiņķi, ananasiem un sieru
Salāti garšo tiešām lieliski, turklāt visi atzīst, ka ananass ļoti eksotiski iederas šajā kombinācijā.
Kā lietderīgi un gardi izmantot pārpalikumus no ananasa
Tie, kas labprāt mielojas ar sulīgām ananasa šķēlēm, noteikti zina, cik ķēpīga ir mizošana, tāpēc ir gluži vai žēl ananasa pārpalikumus izmest. Kā izrādās, mizas nebūt nav jāizmet, tās var noderēt garda dzēriena pagatavošanai.
Ananasu sukādes
Gardas ananasu sukādes - kārums īstiem saldummīļiem.
Austrumnieciskie cūkgaļas burgeri ar svaigiem ananasiem un gurķiem
Kurš teicis, ka burgeri ir neveselīgi? Viss atkarīgs no tā, kāds ir pildījums! Brīvdienu pusdienām vai vakariņām ģimenes vai draugu lokā izmēģini šo interesanto recepti, kurā cūkgaļu izcili papildina svaigs ananass un karijs.
Salāti ar kūpinātu šķiņķi, ananasiem un paipalu olām
Tik gardi salāti, ka mēli var norīt!
Kārdinošais ananasu pīrāgs ar sulīgu pildījumu
Gards ananasu pīrāgs ar kraukšķīgu pamatni un īpaši kārdinošu konservētu ananasu-krēmsiera pildījumu. Recepti iesaka lasītāja Sendija Zariņa.
Sulīgs cūkas cepetis ar ananasiem un kokteiļķiršiem
Svinību dienas gardais un sulīgais cepetis, kas dekorēts ar ananasiem un kokteiļķiršiem.
Krāsnī gatavots liesais plovs ar malto gaļu un konservētiem ananasiem
Šī plova burvība slēpjas vienkāršībā, jo sastāvdaļas nav iepriekš jāapcep – visu kārtām saliec karstumizturīgā traukā un šauj krāsnī, lai jau pēc stundas varētu mieloties. Turklāt šajā gadījumā izvairīsies arī no liekas taukvielu pievienošanas un nevajadzīgām kalorijām.