Eksotiskais un neizzinātais dārzenis ir ne vien viegli pagatavojams, bet arī ļoti vērtīgs. Tas ir bagāts dažādām minerālvielām, vitamīniem un citām vērtīgām vielām. Sparģeļi var palīdzēt uzlabot gremošanas sistēmas darbību, ir ieteicami grūtniecēm, lai mazuļa gaidīšanas periodā uzņemtu visu nepieciešamo, kā arī sirds un asinsvadu veselības uzlabošanai. Tāpat sparģeļos ir vielas, kas var palīdzēt atvieglot paģiras un uzlabot seksuālo dzīvi.
Sparģeļi, lai arī salīdzinoši maz lietoti, ir viegli pagatavojami, turklāt tos iespējams pagatavot ļoti dažādos veidos. Jāņem gan vērā, lai sparģeļi labi garšotu, ir jāprot tos ne tikai gardi pagatavot, bet arī pareizi izvēlēties. Šajā rakstā vari uzzināt, kā atrast svaigākos un labākos sparģeļus pagatavošanai.
Vitamīniem un minerālvielām bagāts dārzenis
Sparģeļi ir vieni no uzturvērtības ziņā sabalansētākajiem dārzeņiem, norāda "Web Md". Tas ir lielisks folijskābes, kālija, šķiedrvielu, tiamīna (B1 vitamīns), kā arī dažādu vitamīnu, piemēram, A, B6 un C. Jāpiebilst, ka sparģeļos ir arī ļoti maz kaloriju, kas šo dārzeni padara pievilcīgu to cilvēku acīs, kas vēlas atbrīvoties no liekā svarā un samazināt dienā uzņemto kaloriju daudzumu.
Viena porcija sparģeļu (pieci sparģeļi) sver nedaudz mazāk par 100 gramiem, un tajā ir tikai 20 kaloriju, raksta "Live Sience". Dārzeņus var ēst gan svaigus, gan termiski apstrādātus, bet jāņem vērā, ka gatavošanas laiks ietekmē to, cik daudz veselība iegūs no sparģeļu ēšanas. Jo ilgāk sparģeļi tiek karsēti, jo vairāk vērtīgo vielu tie zaudē, tāpēc tos ieteicams nepārvārīt vai nepārcept, bet vien noblanšēt.
Sparģeļos vispār nav tauku vai holesterīna, tāpat tajos nav sāls un ogļhidrātu daudzums ir ļoti zems. Piecos sparģeļos ir vidēji divi grami cukura un divi grami olbaltumvielu, 230 miligrami kālija un divi grami šķiedrvielu. Nelielos daudzumos sparģeļos atrodams arī kalcijs un dzelzs.
Pret hroniskām slimībām, libido pacelšanai un paģiru mazināšanai
Sparģeļus ēdienkartē ieteicams iekļaut grūtniecēm, jo to sastāvā ir folijskābe (vitamīns B9), kas nepieciešama veselīgai mazuļa attīstībai. Arī sparģeļos esošais kālijs lieti noder asinsspiediena samazināšanai. Tāpat dārzenis ir ieteicams cilvēkiem, kas cenšas atbrīvoties no liekā svara.
Zaļais, asnam līdzīgais dārzenis satur aminoskābes, kam piemīt urīndzenošas īpašības, norāda "Health". Tas var pozitīvi ietekmēt urīnceļu veselību, samazinot infekciju risku. Sparģeļi ir arī dabīgs afrodīzijs, kas veicina uzbudinājuma rašanos un uzlabo libido. Tāpēc šo dārzeni var droši izmantot, gatavojot romantiskas vakariņas ar mīļotajam cilvēkam. Sparģeļi ieteicami arī pēc ballītēm, kurās ir sanācis aizrauties ar alkohola lietošanu, tajos esošās vielas uzlabos pašsajūtu, kā arī palīdzēs aizsargāt aknu šūnas no alkoholā esošajiem toksīniem.
Noteikti jāatzīmē, ka sparģeļos esošās vielas uzlabo garastāvokli un palīdz samazināt depresijas risku. Tajos esošo vitamīnu B12 un folijskābi nereti iesaka lietot cilvēkiem, kas cieš no depresijas.
Ar veselīgo sparģeli pārspīlēt nav ieteicams
Tāpat pret sparģeļiem var būt novērojama alerģija. Šādā gadījumā no dārzeņa baudīšanas patiešām labāk atturēties. Cilvēki, kam ir alerģija pret sīpoliem, ķiplokiem, maurlokiem un līdzīgiem augiem, biežāk ir alerģiski arī pret sparģeļiem. Alerģijas simptomi iekļauj iesnas, nātreni, elpošanas grūtības, pampumu mutes apvidū. Ja pēc sparģeļu ēšanas piedzīvo šādus simptomus, iespējams, ka tev ir alerģija un nepieciešama speciālista palīdzība.
Receptes un ieteikumi vienkāršu un gardu ēdienu pagatavošanai
Pavasara kraukšķi sparģeļi – kā tos pareizi notīrīt un pagatavot
Sparģeļus var sagatavot dažādos veidos: tvaicēt, vārīt, grilēt cept cepeškrāsnī un pat marinēt, bet mazos, jaunos dzinumus var izmantot svaigus salātos. Pareizi sagatavoti, tie ir ļoti gardi, viegli kraukšķīgi un no tiem var kļūt teju atkarīgs. Kā izvēlēties labākos dzinumus, kā tos sagatavot pirms termiskās apstrādes un cik ilgi tos karsēt? Noskaties video un tev nebūs vairs šaubu, kura daļa sparģelim ir ēdama un kura ne tik ļoti.
Karaliskās brokastu maizītes ar sparģeļiem un plaucētu olu
Tava mamma noteikti ir tā vērta, lai Māmiņdienas rītā tu viņu palutinātu ar īpaši karaliskām brokastīm – svaigi grauzdētu maizīti, kas papildināta ar bekonā ietītiem sparģeļiem un plaucētu olu. Šis ēdiens izskatās tiešām kārdinoši, garšo pasakaini, turklāt to var pagatavot nepilnas pusstundas laikā. Viņa to noteikti novērtēs!
Pavasara garša burciņā – kā iekonservēt sparģeļus krājumiem
Sparģeļu sezona ir jātver, kamēr zaļie un gardie kātiņi pieejami. Sezona sākas aprīļa otrajā pusē, tā kā sparģeļu zupas varam baudīt vēl visu atlikušo pavasari. Tomēr, ja sanācis tikt pie krietnas porcijas, vērts sparģeļus noglabāt arī vēlajiem vasaras, rudens un ziemas mēnešiem. Viens no veidiem – konservēšana.
Veselīgākām maltītēm: kā pareizi tvaicēt pavasara dārzeņus
Pavasarīgos sparģeļus, jaunos cukīni, mazos burkāniņus, brokoļus un citus dārzeņus vērts ēst uz nebēdu. Tos var gan vārīt, gan cept, bet visveselīgākā izvēle būs tvaicēšana. Kā pareizi tvaicēt jaunos dārzeņus, lai katrs tā gabaliņš būtu gatavs un gards?
Pirmie sparģeļi ar zilā siera mērci
Kaut līdz sparģeļu sezonai, kas uzņem apgriezienus aprīļa beigās, vēl jāpaciešas, veikalos jau ir nopērkami pirmie – koši zaļie un kraukšķīgie – sparģeļu dzinumi. Tādēļ tiem, kas ir izslāpuši pēc pavasarīga svaiguma, iesakām pagatavot sparģeļus ar zilā siera mērci.
Dārzeņu grilēšana
Dārzeņu grilēšana paver nebeidzamas iespējas, turklāt dārzeņi būs lieliska uzkoda, kamēr turpināt grilēšanu. Piedāvājam dažas vienkāršas grilētu dārzeņu receptes.
Kā atsvaidzināt apvītušus brokoļus, sparģeļus un citus dārzeņus
Lai arī cik rūpīgi mēs neapietos ar pavasarīgajiem dārzeņiem, pēc dienas vai divām, kas pavadītas ledusskapī, arī tie mēdz nedaudz apvīt. Taču tas nebūt nenozīmē, ka brokoļi, selerijas kāti vai sparģeļi nav ēdami. Kā uzfrišināt mazliet apvītušos dārzeņus, lai tie būtu kā svaigi?
Cepeškrāsnī gatavoti sparģeļi ar Parmezāna sieru
Zaļi, viegli kraukšķīgi un ar kūstošu sieru – viens no gardākajiem veidiem, kā pagatavot sparģeļus. Šī maltīte iederēsies uz vieglu pusdienu šķīvja vai būs piemērota kā piedeva kādam gaļas ēdienam vakariņās.
Risoto ar sparģeļiem, baravikām un trifeļu eļļu
Ja produktu plauktiņā būs risoto rīsi, tad teju vienmēr varēs pagatavot izcili gardu maltīti. Atliek vien izvēlēties, ar ko to papildināt, šajā reizē šefpavārs Lauris Aleksejevs iesaka izmēģināt recepti ar sparģeļiem un baravikām.
No lazanjas plāksnēm gatavotie ravioli ar zirnīšiem un sparģeļiem
Mājās gatavotā pildītā pasta ravioli vienmēr būs krietni vien gardāka, kā veikalos pirktā. Pagatavo gardos pildītos makaronus veģetārā gaumē, ar zaļajiem zirnīšiem, rikota sieru un sparģeļiem un atspirdzinošu citrona mērci.
Spageti ar sparģeļiem kazas siera mērcē
Vieglāka pastas ēdienu versija dienām, kad gribas ko svaigāku. Svarīgi ir sparģeļus nepārvārīt, jo tad tie saglabā skaisto, spilgti zaļo krāsu un maigo kraukšķīgumu. Kazas siers savukārt veido krēmīgu mērci un veido interesantas garšas nianses. Tradicionālāku garšu mīļotāji var izvēlēties krēmsieru, kas gatavots no govs piena. Recepti piedāvā Linda Tellgrena, bloga "Lindas Virtuve" autore.
Zemā temperatūrā gatavota forele ar sparģeļiem un cukurzirņiem
Veselīga recepte nesteidzīgākai dienai un kādai īpašai maltītei. Bietēs marinētā forele pārsteigs ne tikai ar koši rozā krāsu, bet arī ar neticami maigu garšu.
Sparģeļi 'prošuto' šķiņķa mētelītī
Interesanta un garda alternatīva ikdienas uzkodām - sparģeļi, kas ietīti gardajā prošuto šķiņķī un nedaudz apcepti uz pannas. Šos noteikti vari baudīt čipšu un grauzdiņu vietā.
Siltie kvinojas salāti ar sparģeļiem
Saulainais pavasaris ir īstais brīdis, lai ēdienkarti papildinātu ar veselīgiem produktiem, piemēram, uzsāktu dzert zaļos kokteiļus, pagatavotu ko gardu no kvinojas putraimiem vai ierastajiem ikdienas ēdieniem pievienot kādu eksotiskāku superpārtikas produktu, uzskata restorāna "Aqua Luna" šefpavārs Gints Aizupietis, iesakot silto kvinojas salātu recepti.
Kraukšķīgā bagete ar sparģeļiem un Benedikta olu
Gatavojoties Lieldienām, Rimi Gardēži šefpavārs Normunds Baranovskis un veselīga uztura speciāliste Inga Pūce aicina pagatavot vienkāršu un neierastu brokastu ēdienu svētku cienastam - kraukšķīgu bageti ar sparģeļiem un Benedikta olu.
Pavasarīga pupiņu zupa ar sparģeļiem
Pavasarīga un viegla, neticami ātri pagatavojama. Pavasarīgo vieglumu piešķirs jaunie kabacīši, sparģeļi un saldo zirnīšu pākstiņas. Dārzeņi būs gatavi piecās minūtēs. Šai zupai pievieno arī jebkāda veida saldētus vai konservētus zirnīšus un pupiņas. Brīnišķīgs papildinājums būs, ja saldētavā būs vēl aizķērušās saldētās cūku pupas. Lai saglabātu buljona dzidrumu, makaronus novāri atsevišķā katliņā.