Sievietes veselību menopauzē ietekmē ne tikai izmaiņas hormonālajā sistēmā, bet arī dzīvesveids un uzturs. Rīgas Stradiņa universitātes docente un dietoloģe Laila Meija aicina sievietes mainīt sliktos paradumus un stāsta par ieteicamo uzturu menopauzes laikā, lai saglabātu dzīves kvalitāti un izvairītos no saslimšanas ar sirds asinsvadu slimībām, osteoporozes un aptaukošanās.

Menopauzei vajadzētu būt tādam dzīves periodam sievietes dzīvē, kad iespējams vairāk baudīt dzīvi, jo ir uzkrāta pieredze, iegūta finansiālā stabilitāte un sasniegts zināms statuss darbā un sabiedrībā, taču jāatceras, ka šajā laikā pieaug risks saslimt ar sirds asinsvadu slimībām, osteoporozi, aptaukošanos u. c. "Lai to nepieļautu, svarīga ir sievietes attieksme pret sevi. Hormonālās pārmaiņas nevar ietekmēt, taču dzīvesveidu gan var mainīt sieviete pati," atgādina Meija.

Sirds un kaulu veselībai, kā arī svara kontrolei un citiem mērķiem menopauzes laikā uzturā jālieto daudz dārzeņu, augļu, riekstu un trīs līdz četras reizes nedēļā – pākšaugi. Jāizvairās no pārlieku liela cukura daudzuma, saldumu un konditorejas izstrādājumu lietošanas. "Viena no biežākajām kļūdām, ka sievietes, baidoties no liekajiem kilogramiem, uzturā nelieto graudaugu produktus un tā vietā bieži pārēdas saldumus. Menopauzē tieši ir ieteicams bieži lietot pilngraudu produktus un produktus, kas bagāti ar šķiedrvielām un ir ar zemu glikēmisko indeksu, – tātad tādus produktus, kas nodrošina lēnu cukura līmeņa kāpumu asinīs, rada sāta sajūtu un mazina saldumu kāri."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!