skābenes zaļumi
Foto: Shutterstock
Viens no pirmajiem zaļumiem, kas pavasarī parādās dārza dobēs, ir skābenes. Tas ir brīnišķīgs vitamīnu un minerālvielu avots, kas ļauj atjaunot spēkus un enerģiju pēc ziemas. Tomēr jāpatur prātā, ka skābenēs ir arī vielas, kas var kaitēt, tāpēc ar to lietošanu uzturā ir jābūt uzmanīgiem, īpaši cilvēkiem, kas saskārušies ar nieru problēmām.


Skābenēs ir ļoti daudz C vitamīna, kas palīdz uzlabot imunitāti un spēcina organismu. Lai gan mūsdienās arī ziemā ir pieejami svaigi augļi un dārzeņi, kas satur dažādus vitamīnus, pavasara zaļumi ir lielisks līdzeklis, lai atjaunotu enerģiju un cīnītos ar nogurumu. Ja pie mājām nav dārza, kur sašķīt sauju ar zaļumiem, tos var iegādāties arī veikalos un uz tirgus. Paturi prātā, ka svaigas skābenes ir vērtīgākas un veselīgākas nekā konservētas.

Zaļumus var pagatavot ļoti dažādos veidos, kā arī, protams, ēst svaigus. Viens no populārākajiem un zināmākajiem ēdieniem ar šo augu Latvijā ir skābeņu zupa. Izrādās, ka arī tai ir dažādas variācijas, ko izmēģināt, ja gadiem izmantotā recepte sāk apnikt. Šeit vari iepazīties ar 13 smeķīgu zupu receptēm, kas palutinās gan tavas, gan tavu tuvinieku garšas kārpiņas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!