Patiesība ir tāda, ka cilvēkiem, kas ikdienā ēd veselīgi un kuru uzturs ir sabalansēts un dažāds, nav nepieciešamības aizrauties ar superēdieniem. Tie, visticamāk, jau tāpat ir daļa no uztura. Ja cilvēks ēd veselīgi, neviens produkts nav superēdiens ar maģiskām īpašībām. Savukārt, ja cilvēks par savu veselību nerūpējas un viņa uzturs nav pilnvērtīgs un sabalansēts, saujiņa godži ogu vai glāze veselības kokteiļa nebūs glābējs.
Iedvesmojoties no "Prevention" un "The Guardian", piedāvājam iepazīties ar vairākiem produktiem, kuru pozitīvā ietekme uz veselību pēdējā laikā ir krietni vien pārvērtēta. Ņem gan vērā – tas, ka šo produktu pozitīvā ietekme uz veselību mēdz būt pārspīlēta, nenozīmē, ka tiem nepiemīt pozitīvas īpašības un no tiem vajadzētu izvairīties.
Avokado
Tāpat ar avokado noteikti nevajadzētu pārspīlēt. Uztura speciāliste Jeļena Pavlova ir norādījusi, ka tauki ir un paliek tauki, arī tad, ja tie ir veselīgi. Tauki padara avokado par kalorijām bagātu produktu. Ja tev ir liekais svars, dienā nevajadzētu apēst vairāk par pusi no avokado. Viens auglis sver vidēji 150 gramu un tajā ir ap 240 kaloriju un 22 gramiem tauku.
Jāpiebilst arī, ka avokado audzēšana atstāj negatīvu ietekmi uz vidi, jo kokiem ir nepieciešama vieta augšanai un jaunu stādīšana saistās ar dabas teritoriju iznīcināšanu. Tāpat avokado audzēšanai ir nepieciešams ļoti daudz ūdens. Augļu transportēšana rada lielu piesārņojumu, jo avokado ir smagi un pārvietošanas laikā tos nepieciešams turēt vēsumā.
Čia sēklas
Čia sēklas noteikti nav neveselīgas vai kaitīgas. Tās satur vērtīgus antioksidantus, omega 3 taukskābes, olbaltumvielas, šķiedrvielas, taukus un kalciju. Tomēr nevar apgalvot, ka raibās sēkliņas no citiem produktiem atšķiras ar kaut kādām neparastām īpašībām. Tikpat veselīgas, kā čia sēklas, ir arī citas sēklas un rieksti. Visi šie produkti satur veselīgas taukskābes, antioksidantus, olbaltumvielas un šķiedrvielas.
Kokosriekstu eļļa
Kokosriekstu eļļai, protams, piemīt arī ādu mitrinošas īpašības, tomēr sacīt, ka tā pārspēj citas skaistumkopšanā izmantotas eļļas, nevar. Ja vēlies ēst un gatavot veselīgi, kokosriekstu eļļas vietā izvēlies kādu citu, piemēram, olīveļļu. Vairākos pētījumos ir pierādīts, ka tā palīdz samazināt kaitīgā holesterīna līmeni asinīs. Olīveļļa satur ļoti daudz nepiesātināto taukskābju.
Godži ogas
Ņem arī vērā, ka godži ogas nav vienīgais produkts, kas satur lielu daudzumu vērtīgu vielu. Veselībai palīdzēs arī avenes, zemenes, mellenes un vesels lērums citu garšīgu ogu, ko vari salasīt piemājas dārzā, mežā vai nopirkt no vietējiem audzētājiem. Lai arī dažādas ogas, protams, atšķiras, nav pierādījumi tam, ka vienas būtu labākas par otrām. Vasaras laikā labāk izvēlies svaigus vietējās izcelsmes produktus – tie būs lētāki un, visticamāk, arī garšīgāki.
Lapu kāposts
Lapu kāpostā, protams, ir daudz vērtīgu vielu, piemēram, dzelzs, šķiedrvielas, vitamīni, antioksidanti, bet tas nav būtiski vērtīgāks par citiem lapu dārzeņiem vai krustziežu dzimtas augiem, ko cilvēki lieto uzturā. Ja tavs uzturs ir pilnvērtīgs, un tev negaršo lapu kāposts, nemēģini sevi piespiest to ēst. Ja ēd neveselīgi, ir jāmaina visi ēšanas paradumi, nevis pie burgera jāuzgrauž nedaudz kale kāposta.