Kā skaidro "Vivendi" uztura speciāliste Jeļena Pavlova, dzelzs ir ļoti nepieciešama hemoglobīna veidošanai, bet hemoglobīns atbild par skābekļa nogādāšanu cilvēka audos. Dzelzs trūkums ietekmē vairākas organisma sistēmas, piemēram, sirds un asinsvadu sistēmu, elpošanas sistēmu, nervu sistēmu. Ja cilvēkam pietrūkst dzelzs, tiek ietekmēta sirdsdarbība (tā paātrinās), var rasties elpošanas grūtības slodzes laikā un mainīties noskaņojums, pasliktinās imunitāte, nagu un matu stāvoklis, āda iegūst bālu nokrāsu. No dzelzs trūkuma cieš arī atmiņa un koncentrēšanās spējas.
"Ļoti svarīgi ir tas, ka tad, ja bērniem trūkst dzelzs, var samazināties gan svara, gan augšanas dinamika. Bērniem ļoti svarīgi uzņemt dzelzi pietiekamā daudzumā," piebilst speciāliste.
Cilvēki nereti domā, ka gaļa, it īpaši aknas, ir vienīgais dzelzs avots, bet tā nebūt nav. Vērtīgo minerālvielu var atrast arī augu izcelsmes produktos un pat šokolādē. Iedvesmojoties no "Healthline", piedāvājam iepazīties ar vairākiem dabīgiem dzelzs avotiem.
Gliemenes
Jāpiebilst, ka gliemenēs esošo dzelzi cilvēka organismam ir daudz vieglāk absorbēt nekā to, ar ko bagāti ir dažādi augu valsts produkti. Tajās ir arī daudz citu vērtīgu vielu. 100 grami gliemeņu satur vidēji 26 gramus olbaltumvielu, 37 procentus no dienā ieteicamā C vitamīna daudzuma un krietnu devu B12 vitamīna.
Spināti
Spinātos ir arī daudz citu vērtīgu vielu, piemēram, antioksidanti, kas samazina vēža un iekaisuma risku. Lai tie uzsūktos organismā, spinātus ieteicams lietot kopā ar veselīgām taukvielām, piemēram, olīveļļu.
Uztura speciāliste Eva Kataja gan ir norādījusi, ka ar spinātu ēšanu nevajadzētu pārspīlēt, neskatoties uz visām to pozitīvajām īpašībām: "Ja pēc spinātu porcijas kokteilī vai sautējumā rodas caureja, esat pārspīlējuši. Tikmēr, kamēr pievienojat pa dažām saujām spinātu pie sava smūtija vai omletes, viss ir kārtībā."
Aknas un citi dzīvnieku izcelsmes dzelzs avoti
100 grami liellopu aknu satur 6,5 miligramus jeb 36 procentus no dienā ieteicamā dzelzs daudzuma. Gaļai piemīt arī citas vērtīgas īpašības, piemēram, tajā ir daudz olbaltumvielu, kā arī B vitamīna, vara un selēna. Tāpat gaļā ir daudz holīna (B grupas vitamīniem piederoša viela), no kā trūkuma cieš ļoti daudzi cilvēki. Aknās ir arī daudz A vitamīna.
Pākšaugi
Ir arī izpētīts, ka pupiņas un citi pākšaugi ieteicami diabēta pacientiem, jo palīdz mazināt iekaisumu. Tāpat tie ir ieteicami cilvēkiem ar metabolisko sindromu, jo palīdz samazināt sirds slimību risku. Pateicoties augstajam šķiedrvielu daudzumam produktā, pākšaugi var būt noderīgi, lai atbrīvotos no liekā svara. Tie palīdz radīt sāta sajūtu un samazināt uzņemto kaloriju daudzumu.
Lai uzlabotu dzelzs uzsūkšanos organismā, pākšaugus ir ieteicams uzņemt kopā ar C vitamīnu. Tas nozīmē, ka pākšaugu ēdienus ieteicams papildināt ar vitamīniem bagātu salātu devu vai tiem pievienot tomātus, zaļumus un citus ar C vitamīnu bagātus produktus.
Sarkanā gaļa
Ir izpētīts, ka cilvēkiem, kas uzturā lieto gaļu (arī putnu gaļu) un zivis, retāk novēro dzelzs tūkumu organismā. Gaļa ir viens no labākajiem divvērtīgās dzelzs avotiem. Divvērtīgā dzelzs cilvēka organismā uzsūcas labāk nekā augos esošā trīsvērtīgā dzelzs. Tāpat ir izpētīts, ka gaļā esošā dzelzs organismā uzsūcas labāk nekā tā, kas atrodama dažādos uztura bagātinātājos.
Tumšā šokolāde
Tāpat šokolādē ir šķiedrvielas, kas labvēlīgi ietekmē zarnu baktērijas. Turklāt našķī esošie antioksidanti var būt vērtīgāki par tiem, kas atrodami mellenēs. Tumšā šokolāde noderēs arī sirds slimību riska mazināšanai. Tomēr atceries, ka veselībai nevar palīdzēt pilnīgi visas šokolādes – tas attiecas tikai uz našķi, kurā kakao daudzums ir vismaz 70 procenti.
Uzzināt vairāk par šokolādes ietekmi uz veselību, kā arī iepazīties ar gardu ēdienu receptēm, kurās izmantot rūgteni saldo kārumu, tu vari šajā rakstā.