dārzeņi burkāni kartupeļi gatavot
Foto: Shutterstock
Labai veselībai un stiprai imunitātei cilvēkam dienā jāuzņem balastvielas jeb diētiskās šķiedrvielas (vismaz 30-35 grami), vitamīni, minerālvielas, augļu skābes un citas bioloģiski aktīvas vielas. Patlaban ir īstais laiks, lai vērtīgās vielas iegūtu no gardumiem, kas auguši pašu dārzos, iegādāti tirgos vai no pazīstamiem zemniekiem. Sadarbojoties ar musli "Graci", uztura speciāliste Dārta stāsta, kā Latvijas rudens augļus un dārzeņus pagatavot, lai saglabātu maksimāli augstu uzturvērtību.

Cik daudz dārzeņu ēst

Vērts sekot jaunākajām tendencēm – lai nodrošinātu organismu ar nepieciešamajām uzturvielām, cilvēkam ik dienu ir jāapēd 5-10 dārzeņu, augļu un ogu porcijas (skaitot kopā). Vienas porcijas izmērs ir aptuveni dūres lielumā. Jauna ieraduma ieviešanai var izmantot ko līdzīgu "darāmo darbu sarakstam", uzskaitot visas dārzeņu, augļu un ogu porcijas. Piemērs: dienas laikā – ābols, pāris plūmju, sauja upeņu, neliels gurķis, tomāts, daži redīsi, neliela biete, burkāns, vidējs kartupelis un sauja rīvētu kāpostlapu. Tas ir labs pamats sabalansētai ēdienkartei, pat ja pārējo dienas laiku veselīga uztura ietiekumiem neseko līdzi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!