Veselīgs dzīvesveids ir nozīmīgs ikviena cilvēka dzīves kvalitātei, taču atsevišķas diagnozes liek īpaši domāt par to, kādus produktus iekļaut ēdienkartē. Viena no šādām saslimšanām ir diabēts – veselīgs uzturs ir neaizstājams 1. tipa diabēta pacientu veselības un pašsajūtas saglabāšanā, turklāt tas var novērst saslimšanu ar 2. tipa diabētu. Tomēr tam, kas liekams uz šķīvja, nevajadzētu būt apgrūtinājumam vai raisīt nepatīkamas emocijas. Ieteikumos, kā izvēlēties piemērotu uzturu, dalās "Euroaptiekas" aptieku tīkla kvalitātes vadītāja, farmaceite Zane Melberga un ārste, "MFD Veselības grupas" uztura speciāliste Lāsma Plociņa.
"Ekonomiski aktīva cilvēka dienas režīms ir ļoti pieblīvēts – agra celšanās no rītiem, brokastu gatavošana sev un ģimenei, stāvēšana sastrēgumos, darbs, kam bieži līdztekus ir stress, ātrās uzkodas, vēla atgriešanās mājās un tikai šķietama atpūta, patiesībā plānojot nākamo dienu. Nav brīnums, ka daudzi aizmirst par veselīgu dzīvesveidu, taču tam ir būtiska loma mūsu dzīvēs. Domājot par veselīgu uzturu, nevajag uzreiz iztēloties drastiskas diētas vai maltīti, kas izsauc nepatiku. Viss ir pavisam vienkārši – pietiek ar mājās gatavotu maltīti, drosmi eksperimentēt ar kaut ko jaunu un daudzveidīgu produktu iekļaušanu uzturā," norāda ārste.
Ārsti izšķir divu veidu diabētus. 1. tipa rodas nepietiekama aizkuņģa dziedzera hormona – insulīna daudzuma dēļ. Ar to slimo aptuveni 10 līdz 20 procenti no visiem cukura diabēta pacientiem. Pie 2. tipa diabēta, kas tiek iegūts dzīves laikā, insulīna daudzums var būt normāls vai pat paaugstināts, bet ir traucēta insulīna izmantošana šūnās. Sastopams arī gestācijas diabēts, kas raksturīgs sievietēm grūtniecības laikā un izpaužas kā paaugstināts glikozes līmenis asinīs.