Iedvesmojoties no "Healthline" un "Medical News Today", piedāvājam iepazīties ar to, kas vērtīgs šajā saldajā auglī, kad to labāk nelietot uzturā un kā to izmantot gardu ēdienu pagatavošanā.
Vērtīgs C vitamīna avots ar zemu kaloriju daudzumu
Apelsīnu sastāvā galvenokārt ir ūdens un ogļhidrāti. Vienā vidēji lielā apelsīna, kas sver ap 150 gramiem, ir 80 kaloriju, 19 grami ogļhidrātu un 250 miligrami kālija. Lielākā daļa apelsīnos esošo ogļhidrātu ir cukuri – vienā apelsīnā ir ap 14 gramiem cukura. Šķiedrvielu apelsīnos ir mazāk – ap trīs gramiem vienā vidēja lieluma auglī. Apelsīnos tauku praktiski nav un arī olbaltumvielu daudzums ir ļoti neliels.
Neskatoties uz to, ka apelsīnā ir diezgan daudz cukuru, tā glikēmiskais indekss ir zems. Tas nozīmē, ka auglis nerada straujas un ievērojamas svārstības cukura līmenī asinīs. Cukuri izdalās lēni. Augļos esošās šķiedrvielas pozitīvi ietekmē gremošanas sistēmas darbību. Tāpat šķiedrvielas palīdz radīt sāta sajūtu.
Apelsīnos ir arī ļoti daudz C vitamīna – vienā auglī ir ap 130 procentiem no dienā nepieciešamās vitamīna devas. Aromātiskie augļi nesatur dzelzi un tajos ir neliels daudzums A vitamīna un kalcija. Apelsīnos ir daudz antioksidantu. Tāpat tajos ir atrodams vitamīns B 6, fosfors, magnijs, mangāns, selēns un varš. Tiesa, šo vielu daudzums auglī ir diezgan niecīgs.
Sirdij, imunitātei un skaistumam
Tā kā apelsīnos ir daudz antioksidantu un šķiedrvielu, to lietošana uzturā var palīdzēt samazināt sirds slimību risku. Tāpat apelsīnos esošā citronskābe pozitīvi ietekmē veselību, piemēram, ierobežojot nierakmeņu veidošanos. Apelsīni var būt ieteicami cilvēkiem ar anēmiju – lai arī aromātiskais auglis nesatur dzelzi, tajā esošais C vitamīns palīdz šai minerālvielai uzsūkties. Protams, C vitamīns ir arī ļoti nepieciešams imunitātes stiprināšanai.
Apelsīnos un citos citrusaugļos, piemēram, greipfrūtos, esošie antioksidanti var palīdzēt samazināt išēmiskā insulta risku sievietēm. Tāpat apelsīni var palīdzēt uzturēt veselīgu un zemu asinsspiedienu. Tas skaidrojams ar to, ka no asinsspiediena paaugstināšanās var izvairīties ne tikai, uzņemot mazāk sāls, bet arī, pateicoties augstākam uzņemtā kālija līmenim. Sirds un asinsvadu veselību pozitīvi ietekmēs arī apelsīnos esošās šķiedrvielas, C vitamīns un antioksidanti.
Jāpiebilst, ka apelsīni var palīdzēt cilvēkiem, kas slimo ar pirmā tipa cukura diabētu – uzņemot produktus, kuru sastāvā ir šķiedrvielas, iespējams uzturēt zemāku cukura līmeni asinīs. Arī otrā tipa cukura diabēta pacientiem apelsīni un citi šķiedrvielām bagāti produkti var palīdzēt nedaudz regulēt cukura līmeni asinīs.
Tāpat apelsīni var noderēt ādas stāvokļa uzlabošanai un skaistumkopšanai. C vitamīns, uzņemts tā dabiskajā formā, piemēram, ēdot apelsīnus, palīdz cīnīties ar piesārņojuma un saules nodarītajiem bojājumiem ādai. Tāpat šis vitamīns var palīdzēt, ja tiek uzklāts uz ādas. Tas palēnina krunciņu veidošanos un uzlabo ādas tekstūru. C vitamīns ir ļoti svarīgs kolagēna.
Uzmanīgi ar apelsīnu sulu, un kad no augļa labāk atturēties
Tā kā pārāk liels kālija daudzums var kaitēt cilvēkiem, kam ir problēmas ar nierēm, arī viņiem ar apelsīnu ēšanu vajadzētu būt uzmanīgiem. Liels apelsīnu patēriņš nav ieteicams arī ļaudīm, kas lieto kālija līmeni paaugstinošus medikamentus, ko parasti izraksta sirds slimniekiem.
Paturi arī prātā, ka apelsīni un apelsīnu sula nav viens un tas pats. Dzerot augļu sulas, parasti tiek uzņemts ļoti liels cukura daudzums, bet šķiedrvielu dzērienā praktiski nav. Tas nozīmē, ka nerodas sāta sajūta, kā arī cukura līmenis asinīs strauji paaugstinās. Lietojot uzturā daudz augļu sulu, nevis pašus augļus, tiek ir viegli uzņemt lielu kaloriju daudzumu, to pat nepamanot. Vairāk par augļu sulām un to ietekmi uz veselību lasi šajā rakstā.
Gardi un aromātiski ēdieni ar saulaino dienvidu augli
Lūk, gardu ēdienu receptes no "Tasty" krājumiem.
Mīkstās iesala piparkūkas ar apelsīna miziņu
Ja tev visgardākās šķiet mīkstās un pufīgās piparkūkas, kas vairāk atgādina prjaņikus, kulinārijas bloga "Našķoties" autore Zane Ozoliņa sadarbībā ar "Dobeles dzirnavnieks" piedāvā vienkārši pagatavojamu mīksto iesala piparkūku recepti ar apelsīna miziņas aromātu.
Apelsīnu punšs
Reibinošs dzēriens ar svētku garšu tām reizēm, kad karstvīns šķiet par vienkāršu. Uzmanību – bērniem šis dzēriens gan nav piemērots, tādēļ sarūpē viņiem kādu limonādi!
Pīles cepetis ar apelsīniem
Tikpat klasiska garšu kombinācija kā cālis ar citroniem ir arī pīle ar apelsīniem. Īsts svētku ēdiens! Šī recepte gan prasa zināmu laiku piņķerēšanās un gatavošanas, tomēr rezultāts ir tā vērts un atsver ieguldītās pūles.
Vārītais apelsīnu krēms eklēru, kēksiņu un kūku pildījumam
Vārītais apelsīnu krēms tavus eklērus, kēksiņus un kūkas pacels jaunās garšu virsotnēs.
Vienkāršais ābolu džems ar apelsīniem un citroniem
"Kad āboliem piebirusi pilna zeme, lai raža neaizietu postā, pagatavo džemu ar apelsīnu un citronu. Tas ir ļoti aromātisks, garšīgs un neprasa daudz darba," tā pārbaudītu recepti "Tasty" izsludinātajam konkursam, kura galvenā balva ir virtuves piederumu komplekts konservēšanai, piesaka Iveta Penele.
Apelsīnu kūka grieķu gaumē – portokalopita
Apelsīnu kūka grieķu gaumē būs īsts dienas prieks cukursaldu kārumu cienītājiem.
Ātrie lapu salāti ar apelsīnu-sinepju mērci un sezama sēkliņām
Zibenīgi pagatavojami, svaigi un ļoti garšīgi salāti, kas būs ideāla piedeva pie dažādiem gaļas un zivju ēdieniem.
Apelsīnu krēms kūkām, eklēriem un kēksiņiem
Ja vēlies savu iecienītāko kēksiņu, kūku vai kādu citu konditorejas izstrādājumu papildināt ar neierastākas garšas krēmu, pagatavo šo gardumu, ko gribēsies ēst karotēm vien.
Pavasarīgie kāpostu salāti ar mango un eļļas–apelsīnu mērci
Koši, krāsaini un pavasarīgi svaigi salāti, kur kāpostu kraukšķīgums mijas ar eksotisko mango un spirgtu eļļas–apelsīnu mērces skābumiņu. Garšos lieliski gan kā viegla maltīte, gan kā piedeva dažādiem gaļas vai zivju ēdieniem.
Apelsīnu un marmelādes suflē
Gaisīgs kā mākonis – apelsīnu suflē, kas papildināts ar apelsīnu marmelādi. Turklāt deserta forma būs pavisam neparasta, jo par trauciņiem izmantoti izgrebti apelsīni.
Apelsīnu marmelāde
Saldeni skāba apelsīnu marmelāde, kas noderēs kūku pildījumiem, maizītēm vai ziešanai uz pankūkām. Lai marmelāde veiksmīgāk saželētu, gatavošanai izvēlies skābus apelsīnus.
Sarkanās paprikas un apelsīnu krēmzupa
Vienkārša un ātra paprikas un apelsīnu zupa žiglām pusdienām. Ziemā zupu ēd siltu, bet vasarā to var baudīt arī aukstu, vēsumam pievienojot kādu ledus gabaliņu.
Trīs kāpostu salāti ar apelsīniem
Kāpostu salāti ar apelsīniem, granātāboliem un pistācijām. Jo īpaši piemēroti svētku reizēm – tad tos gatavo dienu iepriekš, lai kāposti ievilktos.
Hurmas un apelsīnu smūtijs ar ingveru
Ja gadījies tikt pie īpaši mīkstām hurmām, tad no šiem augļiem var pagatavot saldenu blendēto kokteili jeb smūtiju. Pievieno mazliet mandeļu piena, kanēli aromātam un dateles saldumam.
Maigā citrusaugļu un zefīru kūka
Salds un reizē skābs, krēmīga pildījuma pavadībā. Izcils deserts, kas neprasīs daudz laika gatavošanā un sajūsminās zefīru cienītājus. Liec lietā mandarīnus, apelsīnus, greipfrūtus, kivi, pomelo vai citus skābos augļus, kas ideāli kontrastēs ar saldumu.