ēdiens pārtika D vitamīns
Foto: Shutterstock
Pēdējā laikā arvien biežāk cilvēki runā par D vitamīna trūkumu organismā. Īpaši izteikti tas ir ziemas periodā, kad dienas ir īsas un saules gaismu redzēt var reti, jo D vitamīnu var uzņemt ne tikai ar pārtiku, bet arī, uzturoties saulē. Izrādās, ka runāt par šo vitamīnu ir ne vien modīgi, bet patiešām aktuāli, jo tas nepieciešams dažādām organisma sistēmām un mūsu platuma grādos tā trūkums nav nekas neparasts.

Latvijas Diētas ārstu asociācijas priekšsēdētājs Andis Brēmanis skaidro, ka vitamīnus tieši tāpēc sauc par vitamīniem – tie ir vitāli svarīgi. Organismā parasti tie paši neveidojas, bet vitamīns D ir izņēmums. To var uzņemt ar uzturu, kā arī ar saules palīdzību – tā aktivizē D vitamīna priekšformas cilvēka ādā. Diemžēl mūsu platuma grādos, īpaši ziemas periodā, ir sarežģīti uzņemt šo vitamīnu, uzturoties ārpus telpām. "Ar to, ko mēs vasarā dabūjam, ar to, visticamāk, visai ziemai nepietiek," skaidro ārsts, piebilstot, ka pārspīlēta uzturēšanās saulē palielina arī ādas audzēju risku.

Ne tikai atrašanās tālu no ekvatora un īsās dienas ziemas laikā ietekmē D vitamīna uzņemšanu ar saules gaismas palīdzību. Speciālists norāda, ka arī dzīvesveidam ir nozīme – darbs telpās vai naktsmaiņās, pēc kurām visa diena tiek pavadīta guļot, arī neļauj uzņemt nepieciešamo vitamīna daudzumu. Ļoti daudzi cilvēki arī vasarā vitamīnu neuzņem, jo ārpus telpām atrodas tikai pēcpusdienā un brīvdienās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!