augļi dārzeņi zaļumi veselīgs uzturs
Foto: Shutterstock
Pavasara sākums daudziem asociējas ar vitamīnu trūkumu un ierobežotām iespējām tos uzņemt dabīgā veidā, jo dārzeņu krājumi pagrabā sāk izsīkt, kā arī to vērtība ilgstošās uzglabāšanas dēļ ir samazinājusies. Kā tad rīkoties, sākoties pavasarim – paļauties uz lielveikalu plauktos atrodamajiem labumiem vai arī labāk tomēr lūkot, kas saglabājies pagrābā? Skaidro Latvijas Diētas ārstu asociācijas vadītājs Andis Brēmanis.

"Ēdam, ēdam," uz jautājumu par to, vai pagrabā uzglabātie dārzeņi no pērnā rudens joprojām ir veselīgi un uzturā lietojami, atbild Brēmanis. Viņš gan piebilst, ka, protams, dārzeņos, kas ilgstoši glabāti, ir mazāk organismam vērtīgo vielu. "Jāēd tas, kas ir, ja nav citu," saka speciālists. Runājot par to, vai pagrabā esošais ir labāks par veikalu plauktos atrodamo, Brēmanis norāda, ka, ja pagrabā ir saglabājušās, piemēram, bietes, tās droši var ēst. Ja to nav – no veikalos nopērkamajām vairīties nevajag. Turklāt tur iespējams iegādāties arī produktus īpaši slinkajiem – ne tikai jau izvārītas un nomizotas, bet arī jau sarīvētas bietes. "Tur ir vakuuma iepakojums, kas var saglabāt bietīti vairākus mēnešus," skaidro ārsts. Protams, produkti saglabājas, ja iepakojums netiek atvērts.

Brēmanis norāda, ka ikvienam ir iespēja izvēlēties, kādus augļus un dārzeņus ēst. Būtiski, lai tas vispār tiktu darīts. Cilvēku vēlmes var būt atšķirīgas – vienam pats būtiskākais ir garšas īpašības, kamēr citu satrauks produktu izcelsme un tas, cik ekoloģisks ir auglis vai dārzenis. Ārsts arī skaidro, ka mūsu platuma grādos ir novērojama augļu un dārzeņu sezonalitāte, piemēram, tomāti piemājas siltumnīcā vai dārzā ziemā nebūs atrodami. Tomēr tas nenozīmē, ka šie produkti ziemā nav pieejami. Pateicoties globalizācijai, pārtikas ziņā Latvijas iedzīvotājiem ir ļoti plašas izvēles iespējas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!