Kā skaidro "Medical News Today", kivi tehniski skaitās oga, kam piemīt virkne vērtīgu īpašību. Tajā esošās vielas noderēs gan ādas stāvokļa uzlabošanai, gan labākam miegam. Galvenā eksotiskā augļa ražotājvalsts ir Ķīna. Piemēram, 2014. gadā šajā valstī novākti 1,8 miljoni tonnu kivi.
Vienā vidēja izmēra kivi ir apmēram 50 kaloriju. Tas ir bagātīgs C vitamīna avots, jo vienā auglī ir apmēram 64 miligrami šī vitamīna. Tas ir vairāk nekā lielākajā daļā citu augļu. Kivi satur arī ap trīs mikrogramiem A vitamīna, 0,2 miligramiem dzelzs un vairāk nekā 250 miligramu kālija. Tauki auglī ir ļoti maz – mazāk nekā puse no grama. Olbaltumvielu arī nav daudz – mazāk nekā viens grams. Vienā kivi ir ap diviem gramiem šķiedrvielu.
Nelielajā kivi auglī ir atrodams arī E vitamīns, varš, K vitamīns, fosfors, kā arī citi vērtīgi elementi.
Imunitātei, svara uzturēšanai un gremošanai
Tāpat, katru dienu apēdot pa vienam kivi, ir iespējams nedaudz samazināt asinsspiedienu. Tomēr paturi prātā, ka viens pats kivi nav brīnumlīdzeklis un maģiskus rezultātus negarantēs. Tāpat kivi var noderēt imunitātes stiprināšanai, jo satur patiešām lielu daudzumu C vitamīna. Savukārt auglī esošie antioksidanti var palīdzēt uzlabot redzi un acu veselību.
Kā norāda "Healthline", kivi var noderēt cilvēkiem, kas cieš no astmas. Tajā esošie antioksidanti un C vitamīns palīdz uzlabot plaušu darbību. Tāpat kivi esošās šķiedrvielas uzlabo gremošanu un var palīdzēt pret aizcietējumiem.
Vai var kaitēt un cik kivi dienā drīkst apēst
Retos gadījumos kivi var samazināt asins recēšanu un palielināt asiņošanu. Tāpēc ar šo augli jābūt uzmanīgiem cilvēkiem, kam ir asins recēšanas problēmas. Tāpat nevajadzētu aizrauties ar šo augļu lietošanu uzturā, ja ir ieplānota operācija.
Kivi var lietot uzturā ļoti dažādos veidos, bet vislabāk tos ēst termiski neapstrādātus. Tādā veidā tie saglabās C vitamīna daudzumu. Ja dienā apēdīsi vienu līdz trīs kivi, ar to pilnīgi pietiks, lai uzņemtu nepieciešamo vitamīnu daudzumu un auglis pozitīvi ietekmētu tavu veselību.
Ieteikumi kivi izmantošanai virtuvē
Čia sēklu pudiņš ar kivi
Ātro brokastu vai veselīga deserta ideja, ko sagatavot iepriekšējā vakarā – čia sēklu pudiņš. Kivi sezonā to vari papildināt ar šo augļu biezeni, kas piešķirs patīkamu svaigumu. Ja liekas, ka deserts par skābu vai pliekanu, to vari papildināt ar kādu tējkaroti medus.
Brokastu saldie grauzdiņi ar biezpienu un kivi
Ātra un salda brokastu maizīte – ar biezpienu un kivi. Izvēlies liesāku biezpienu, ja vēlies, lai maizītes nebūtu pārāk treknas.
Kivi un nektarīnu salāti ar jogurtu
Pavisam garda ideja, kā ikdienā uzņemt vitamīnus no kivi un saldenajiem nektarīniem. Augļu gabaliņus liec kārtās, starp katru klājot pa ēdamkarotei (vai vairāk) jogurta, kas sajaukts ar medu. Ja slaido līniju neieturi, droši jogurtu var aizstāt ar putukrējumu.
'Panna cotta' ar kivi mērcīti
Saldā krējuma želejas deserts "panna cotta" mazliet citādākā gaismā – ar atspirdzinošajiem kivi. Baudi, kamēr deserts glāzītē vēl vēss, tad tas būs visgardākais.
Jogurta un musli kārtojums ar kivi
Veselīgais brokastu kārtojums, ko pasniegt kā ātru desertu – jogurts ar musli, banāniem un kivi.
'Pavlovas' kūciņas ar kivi
Grēcīgi gardās mazās "Pavlovas" kūkas ar putukrējumu un kivi gabaliņiem. Pasniedz svētku reizēs kā individuālas kūciņas ēdājiem.
Kā nopirkt vislabākos kivi augļus un uzglabāt mājās
Zaļie un skābeni saldie augļi ar pūkaino kažociņu – kivi – pie mums veikalu plauktos atrodami no vēla rudens (novembra beigas) līdz pat martam. Tā kā janvāris ir laiks, kad sezona ir teju pašā plaukumā, vērts kivi iekļaut ikdienas ēdienkartē biežāk. Taču, pirms stiept roku veikala plaukta virzienā, vērts atkārtot vērtīgās zināšanas par to, kā tad iegādāties vislabākos kivi augļus.
Vistu akniņu salāti ar rukolu un kivi
Ļoti ātri pagatavojami salāti gan ikdienai, gan svētku galdam. Maigās vistu akniņas lieliski papildina kivi skābums un pikantā rukola.