Lai arī rabarberi patiešām ir vērtīgs produkts, der arī atcerēties, ka būtiski ir arī tas, ar ko kopā tie tiek notiesāti. Piemēram, apēdot veselu plātni plātsmaizes vai izlokot katlu ar rabarberu ķīseli, negaidi, ka veselība maģiski uzlabosies. Šo augu tradicionāli izmanto dažādu našķu un saldo ēdienu gatavošanai, un tiem nu nebūt nevajadzētu kļūt par tava uztura pamatu.
Iepazīsties ar būtiskāko par rabarberu lietošanu uzturā – to, kas tajos labs, kā tie var uzlabot veselību, kā arī ieteikumiem drošai šī auga lietošanai. Protams, piedāvājam iepazīties arī ar lērumu gardu ēdienu recepšu.
Bagātīgs vitamīnu un minerālvielu avots
100 gramos termiski apstrādāta rabarbera ir 116 kaloriju un 31 grams ogļhidrātu. Tajā ir arī divi grami šķiedrvielu un 0,4 grami olbaltumvielu. Šāds daudzums pagatavotu rabarberu satur arī 26 procentus no dienā ieteicamās K vitamīna devas, 15 procentus no dienā nepieciešamā kalcija apjoma un sešus procentus no dienā ieteicamā C vitamīna daudzuma. Nelielos daudzumos rabarbers satur arī kāliju un folijskābi.
Tiesa, jāņem vērā, ka rabarberos esošais kalcijs organismā uzsūcas diezgan slikti, jo augā ir vielas, kas kavē tā uzsūkšanos.
Rabarberu ietekme uz veselību
Tāpat rabarberi ir bagāti ar antioksidantiem – bioloģiski aktīvām vielām, kam piemīt virkne veselību uzlabojošu īpašību. Antioksidanti aizkavē novecošanos un samazina dažādu hronisku slimību risku. Arī "Live Strong" norāda uz antioksidantu pozitīvo ietekmi. Piemēram, daži no tiem pozitīvi ietekmē acu veselību, kā arī uzlabo ādas stāvokli. Tāpat antioksidanti palīdz uzturēt un uzlabot sirds veselību, kā arī spēcina imunitāti un samazina vēža veidošanās risku. Jāpiebilst, ka, lai uzņemtu antioksidantu likopēnu, rabarberam ir jābūt termiski apstrādātam.
Tā kā rabarberā ir daudz K vitamīna, šis augs pozitīvi ietekmē asinsrecēšanu.
Pārspīlēt nevajadzētu un ne visiem ieteicami
Arī uztura speciāliste Eva Kataja savulaik ir norādījusi uz oksalātu kaitīgumu: "Noteikti jāuzmanās ir pacientiem ar nierakmeņiem, jo rabarberi satur oksalātus. Ir rabarberu šķirnes, kas satur vairāk oksalātu un tādas, kas mazāk. Tā kā mēs pēc skata īsti nevaram zināt, kāda šķirne mums ir trāpījusies, ja ir nierakmeņi (vai arī ir palielināts nierakmeņu risks), tad rabarberus labāk neēst."
Viņa arī paskaidroja, ka gadījumā, ja cilvēks ir pilnīgi vesels, rabarberu ēšana nekādu kaitējumu nenodarīs. Tiesa, ar to lietošanu uzturā ļoti lielos daudzumos, tāpat kā ar jebkuru citu produktu, aizrauties nevajadzētu. "Nemēģiniet apēst kilogramu rabarberu dienas laikā," piebilst Kataja.
No plātsmaizes līdz uzpūtenim – 25 receptes ar rabarberiem
Ieskaties "Tasty" recepšu arhīvā un uzzini, kādus ēdienus var pagatavot, izmantojot rabarberus.
Vienkāršā rabarberu plātsmaize bez mīklas rullēšanas
Gatavojot šo plātsmaizi, nebūs jāķēpājas ar mīklas rullēšanu – visas sastāvdaļas atliks vien samaisīt un liet veidnē. Izcils rezultāts bez lieka darba! Recepti iesaka konditore Ieva Dārzniece.
Biezpienkūka ar rabarberiem
Rabarberu laika kūkas recepti iesaka garšīgā "Instagram" konta "Tasty For Me" saimniece Sandra.
Rabarberu drumstalmaize ar avenēm un smilšu mīklas pamatni
"Nogriezu pirmos sešus mazos rabarberu kātus, nu vajag to kūku man! Tā kā rabarberu bija maz, liku klāt vēl pagājušā gada avenes, ko saldētava glabāja. Smilšu mīklas pamatne, augšā drupačas," rabarberu un aveņu plātsmaizes recepti iesaka garšīgās "Facebook" lapas "Zanes receptes" saimniece Zane Zepa.
Gardā rabarberu biskvītkūka ar zemenēm
Čaganā biskvīta mīklā iecep skābenos rabarberu kātus un sulīgas zemeņogas, pilnai laimei nobeigumā pārlejot kūku ar maigu kanēļa cukura krēmu. Ņamm... Recepti iesaka mūsu lasītāja Natalija Novikova.
Sulīgie rabarberu mafini ar kanēļa cukura drumstalām
Sulīgie rabarberu mafini ar kanēļa cukura drumstalām – vienkārši pagatavojams rabarberu sezonas kārums. Recepti iesaka kulinārijas bloga "Kikas virtuve" autore Kristīne Krivāne.
Krēmīgā rabarberu plātsmaize ar plānu, kraukšķīgu pamatni
Pārbaudītu un par labu esam atzītu recepti iesaka mūsu lasītāja Skaidrīte, atklājot, ka ideju noskatījusi no bloga "Kikas virtuve" publicētās ābolu plātsmaizes, piekoriģējot sastāvdaļas un produktu daudzumus pēc savas gaumes.
Rabarberu kūka 'uz ātru roku'
Garšīgai kūkai ne vienmēr jābūt sarežģītai - tā var būt arī pavisam vienkārši un ātri pagatavojama, gluži kā šī rabarberu kūciņa. Recepti iesaka mūsu lasītāja Vita.
Supersulīgā rabarberu plātsmaize
"Rabarberu laikā viss kā pienākās - atzīstu, es mīlu rabarberus, gan ķīselī, gan uzputenī, gan, protams, plātsmaizē," tā supersulīgās rabarberu plātsmaizes recepti piesaka garšīgās "Facebook" lapas "Zanes receptes" saimniece Zane Zepa.
Sāļā rabarberu plātsmaize ar tomātiem un sieru
Rabarberu pātsmaizes parasti cepam saldas, bet kāpēc nepamēģināt ko jaunu? Neitrālas garšas sviesta mīkla plānai, kraukšķīgai plātsmaizes pamatnei un bagātīgs pildījums, kurā skābenie rabarberi lieliski "sadziedāsies" ar sieru, sulīgiem tomātiem, lekniem zaļumiem un maigu skābā krējuma krēmu.
Sulīgā rabarberu plātsmaize ar āboliem un saldētām ogām
Pirmie rabarberu kāti, kāds līdz pavasarim izstāvējis pērnā gada ābolītis un pēdējie saldētavas ogu krājumi – visi labumi draudzīgi satupināti uz sviesta mīklas pamatnes un dāsni pārlieti ar maigu skāba krējuma, olu un vaniļas mērci. Ņammm! Izcili gards un sulīgs salikums vasarīgai plātsmaizei! Recepti iesaka mūsu lasītāja Līva.
Elementārie kārtainās mīklas pīrādziņi ar rabarberu pildījumu
Vienkārši pagatavojams našķis – trausli kārtainās mīklas pīrādziņi ar cukurotu garoziņu un sulīgu rabarberu pildījumu. Recepti iesaka Natalija Novikova.
Rabarberu un sīpolu čatnijs
"Tētis sadeva līdzi kaudzi rabarberu, kuri jau Rīgas gaisā sāka lēnu nāvi, tāpēc ar steigu kaut ko vajadzēja pasākt. Sāku domāt – ko nekad neesmu taisījusi? Čatniju! Nu, lai iet!" receptes rašanās stāstu atklāj autore Elīna Kursīte.
Vienkāršā rabarberu un zemeņu kūka bez cepšanas
Svaiga, garda un bez cepšanas pagatavojama rabarberu un zemeņu kūka – īsteni vasarīgs kārums! Recepti iesaka Anda Rožkalne.
Atspirdzinošs rabarberu morss ar apelsīnu sulu
Skābenie rabarberu kāti gan jau paspēti izmantot plātsmaizes cepšanā, ķīseļa vārīšanā un gaļas marinēšanā. Laiks pagatavot veldzējošu padzērienu, kur pašmāju rabarbers sastopas ar eksotisko apelsīnu.
Gardās pilngraudu pankūkas ar rabarberiem un šokolādes mērci
Šī noteikti nav vienkāršākā pankūku recepte, taču debešķīgais rezultāts ir pūļu vērts. Starp citu, lai paātrinātu procesu, pankūku mīklu vari pagatavot jau iepriekšējā vakarā. Recepti piedāvā uztura speciāliste un pavāre Jevgēnija Jansone sadarbībā ar veikalu tīklu "Elvi".
Vasarīgais zemeņu-nektarīnu smūtijs ar saldētiem rabarberiem
Smūtijs ir izcils veids, kā apēst augļus, kas maisiņā saspiedušies un vairs nav tik glīti, lai liktu, piemēram, uz kūkām. Vasarā steidzīgos brīžos to var ātri pagatavot un dzert pa ceļam uz darbu vai ballīti!
Rabarberu sīrups vasarīgai limonādei
Rabarberu sezonā jādomā arvien jauni veidi, kā likt lietā raženos kātus. Piedāvājam pagatavot gardu rabarberu sīrupu, ko vari izmantot vasarīgas limonādes pagatavošanai. Bērni pavisam noteikti būs sajūsmā!
Atspirdzinošais rabarberu un gurķu ūdens
Ūdens, kas papildināts ar skābeniem rabarberu kātiem, svaigām gurķu šķēlēm un piparmētru lapiņām, garšos divtik labi.
Vienkārši rabarberu ķīselis
Vasaras sākuma klasika – rabarberu ķīselis. Variējot ar cietes daudzumu, atšķirsies arī rezultāts. Vēlies biezo ķīseli, ko baudīt ar pienu vai putukrējumu, cieti vajadzēs par pāris ēdamkarotēm vairāk, bet, ja vēlies iegūt dzeramo, tad cieti liec tik, cik norādīts šajā receptē.
Rabarberu un zemeņu ievārījums ar ingveru
Saldās zemenes salikumā ar skābenajiem rabarberiem un pikanto ingveru rada pārsteidzoši gardu garšu kombināciju.
Skābenais rabarberu krēms kūkām, eklēriem un pankūkām
Kad rabarberu ir vairāk nekā vajag un plātsmaizes arī jau vairs nav luste cept, pagatavo šo krēmu, kas ledusskapī var glabāties nedēļām, lai to pēc tam izmantotu kēksiņu, eklēru pildīšanai vai pankūku garnēšanai.
Ģeniāli vienkāršais rabarberu–putukrējuma deserts
Rabarberi ar putukrējumu – vienkāršs un ātri pagatavojams, bet ļoti garšīgs un vasarīgs saldēdiens.
Kokosriekstu piena 'panna cotta' ar rabarberiem
Kad rabarberu sezona rit pilnā plaukumā, tie jāliek lietā visdažādākajos veidos. Krēmīgam ''panna cotta'' skābenie rabarberi piešķir atspirdzinošu garšu, kas lieliski harmonē ar kokosriekstu saldumu.
Rabarberu sukādes
Rabarberu sukādes – vienkāršs un garšīgs veids, kā saglabāt pavasara garšu.
Rabarberu uzputenis
Rabarberu uzputenis - tas ir vienkārši un gardi.