Tehniski zemene gan nav oga, bet tas to nepadara mazāk gardu vai veselīgu. Pirms dodies uz zemeņu vagām lūkot, vai arī tavas ogas jau aicina sevi noplūkt, piedāvājam iepazīties ar zemeņu ietekmi uz veselību, piemēram, kādas uzturvielas tās satur, kā tās var palīdzēt augsta asinsspiediena un cukura līmeņa regulēšanā mūsu organismā, kā arī kāpēc no zemeņu ēšanas tomēr vajadzētu izvairīties. Tāpat uzzini, kā caur dažādām un vienkāršām receptēm vēl vari zemenes iekļaut savā ikdienas uzturā.
Bagāts uzturvielu avots
Viena krūzīte sagrieztu, svaigu zemeņu jeb apmēram 166 grami satur daudz dažādu svarīgu uzturvielu šādos daudzumos:
- Kalorijas: 53
- Olbaltumvielas: 1,11 grami
- Ogļhidrāti: 12,75 grami
- Šķiedrvielas 3,30 grami
- Kalcijs: 27 miligrami
- Dzelzs: 0,68 miligrami
- Magnijs: 22 miligrami
- Fosfors: 40 miligrami
- Kālijs: 254 miligrami
- C vitamīns: 97,60 miligrami
''Health'' uzsver zemenēs esošā C vitamīni ietekmi uz organismu. Papildus tam, ka C vitamīns darbojas kā slimības un vecuma cīņas antioksidants, tas palīdz veidot arī kolagēnu un saglabāt ādas veselību.
Ne tik lielos apjomos, kā iepriekšminētās šķiedrvielas, bet tomēr zemenēs ir arī citas vielas, kas palīdz stiprināt veselību kā dzelzs, varš, magnijs, arī vitamīni B6, K un E.
Zemene – palīgs veselības uzturēšanā un organisma stiprināšanā
Sarkanās un sulīgās ogas ir veselīga augļu izvēle cilvēkiem ar cukura diabētu. Ievērojamais zemeņu šķiedrvielu saturs palīdz regulēt cukura līmeni asinīs un uzturēt to stabilu, izvairoties no bīstamiem kāpumiem un kritumiem. Tāpat, pateicoties augstajam kālija saturam, zemenes var nākt par labu cilvēkiem, kuriem ir paaugstināta asinsspiediena risks, palīdzot izlīdzināt nātrija iedarbību organismā.
Zemenēm var būt profilaktiska iedarbība arī pret sirds slimībām, jo to sastāvā esošais anrocianīns palīdz samazināt sirdslēkmju risku, kā arī našķī esošās šķiedrvielas un kālijs palīdz uzturēt sirdi veselu. Tāpat vairāki pētījumi liecina, ka spēcīgie antioksidanti, kas atrodas zemenēs, palīdz samazināt risku, ka vēža šūnas attīstīties. Taču jāatceras, ka neviens no augļiem slimību pilnībā neārstē.
''Healthline'' uzskaita arī citus ieguvumus, uzturā patērējot zemenes. Tās var:
- uzlabot antioksidantu stāvokli asinīs;
- samazināt iekaisumu;
- uzlabot asinsvadu funkcijas;
- pozitīvi ietekmēt holesterīna līmeni asinīs.
Kas par daudz, tas par skādi, un kāpēc labāk atteikties
Pastāv risks, ka zemenes, kas pirktas veikalā nevis salasītas piemājas dārzā, var saturēt pesticīdu atliekas. Portālā iesaka cilvēkiem iegādāties bioloģiskās zemenes, lai samazinātu pesticīdu iedarbības risku. Tomēr, ja bioloģiskie produkti ir ārpus jūsu budžeta, nav jāuztraucas. Uzturvērtības ieguvumus, ko sniedz tradicionāli audzēta pārtika, ievērojami pārsniedz pesticīdu iedarbības risku.
Cilvēkiem, kuri cieš no sirds slimībām, ja ārsts izrakstījis medikamentus, kas var paaugstināt kālija līmeni asinīs, jāseko līdzi pārtikas patēriņam, kurā ir kālijs, piemēram, zemenes. Pārāk liela kālija daudzuma patērēšana var kaitēt cilvēkiem, kuru nieres nav pilnībā funkcionējošas. Ja nieres nespēj no asinīm izvadīt lieko kāliju, tas var izraisīt hiperkaliēmiju jeb augstu kālija līmeni, kas tālāk noved pie vemšanas, elpošanas grūtībām vai pat sirdsklauvēm.
Lai gan saldo ogu uzturā vēlētos lietot ikkatrs, diemžēl zemenes ir bieži sastopams alergēns, raksta ''BBC Good Foods''. Ja tev ir alerģija pret bērzu ziedputekšņiem vai ābeļziediem, pastāv liela iespēja, ka tev var rasties arī sekundāra pārtikas alerģija pret zemenēm. Visbiežāk simptomi izpaužas mutē un rīklē – tā ir tirpšana, nieze, ūdeņainas acis, galvassāpes, mēles vai rīkles pietūkums, pilošs deguns, kā arī smagos gadījumos elpošanas traucējumi. Lai gan ir zināms, ka balto zemeņu šķirne satur mazāk alergēnu, tomēr, ja jūti jebkādu alerģisku reakciju no zemenēm, arī no kārdinājuma pagaršot baltās zemenes vislabāk izvairīties. Ja esi norūpējies par alerģiju pret pārtiku, konsultējieties ar savu ārstu.
No saldējuma līdz pastas salātiem. 15 receptes ar zemenēm
Ieskaties "Tasty" recepšu krājumā un uzzini, kā izmantot zemenes dažādu gardu ēdienu pagatavošanai.
Sākoties vasarai, pienācis īstais laiks ieviest jaunus ēšanas paradumus un doties baudīt maltītes svaigā gaisā. Veselīga dzīvesveida blogs "Foodprep.lv" un "Dobeles dzirnavnieks" piedāvā krāsainu, sātīgu un ātri pagatavojamas pastas salātu recepti, kas noderēs arī piknikam.
Pēc tveicīgas dienas varēsi teikt sev paldies, ja saldētavā tālredzīgi noglabāsi saldētus banāna gabaliņus. Kāpēc? Jo no saldēta banāna, augļiem un ogām sanāk debešķīgi krēmīgs un zibenīgi pagatavojams saldējums. Recepti piedāvā "Tasty" uzcītīgs lasītājs Jānis.
Saldi svaigs kārums ir ideāli piemērots našķis siltai vasaras dienai. Turklāt – pašu gatavots!
Rabarberu laiks nozīmē, ka vasara patiešām ir sākusies, un jau drīz dārzos ienāksies arī pirmās ogas. Ja ierastās rabarberu plātsmaizes vai ķīseļa vietā gribas pamēģināt ko neparastāku, kārdinošu rabarberu pagatavošanas recepti piedāvā "Rimi gardēdis", šefpavārs Normunds Baranovskis.
Šai kārdinošajai un gardajai tortei ir tikai viens liels mīnuss – izteikta mazuma piegarša. Recepti iesaka mūsu lasītāja Kristīne Valtere.
Skābenes ir īsts vitamīnu sprādziens, tādēļ tās noteikti vajadzētu iekļaut pavasara-vasaras sezonas ēdienkartē. No leknajām, skābajām lapām parasti vārām zupu vai pievienojam tās salātiem, bet, izrādās, no skābenēm var pagatavot arī gardu, spirdzinošu saldējumu. Projekta “Restorāns tavā virtuvē” ietvaros šefpavāre Svetlana Riškova sadarbībā ar “Maxima Latvija” dalījās ar interesantu recepti – skābeņu saldējumu, kuru ikviens var pagatavot savās mājās.
Gardas zemeņu kūkas recepti, kura noderēs arī vegāniska uztura cienītājiem, iesaka pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone sadarbībā ar veiklu tīklu "Elvi".
Tuvojas Māmiņdiena, un, lai arī pie mums koki un krūmi vēl tikai plaucē bagātīgus pumpurus, citur pasaulē jau ienākas pirmā raža, tāpēc veikalu plauktos gozējas saldās, smaržīgās vasaras vēstneses zemenes. Lai iepriecinātu mammas un pateiktu paldies par mīlestību, rūpēm un atbalstu, ko viņas mums dod, pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone kopā ar veikalu tīklu "Elvi" piedāvā garda zemeņu-biezpiena našķa recepti, ko ar nelielu palīdzību spēs uztaisīt pat pirmklasnieks.
Zemeņu ātrā kūka no maizes zupas maisījuma un jogurta. Viens, divi un kārums Māmiņdienai gatavs!
Aromātiska un sulīga zemeņu maize garšos gan lieliem, gan maziem kārumniekiem. Kārdinošu recepti sārto zemeņogu izmantošanai iesaka mūsu lasītāja Veronika Ļevša.
Pavasarī maltītēm jābūt vieglām, un smūtijs ir tieši tāds - visas svaigās un veselīgās sastāvdaļas vienkārši samet blenderī un minūtes laikā sakul gaisīgos mākoņos. Recepti iesaka garšīgā "Instagram" konta "Tasty For Me" saimniece Sandra.
"Kad tētis savas mīļās meitenes lutina ar zemenēm un to ir tik daudz, ka vairs pat nejaudājam noēst, atcerējos bērnības garšu - zemeņu sambuku," vienkārši pagatavojama zemeņu deserta recepti iesaka mūsu lasītāja Dace Sproģe.
Laikā, kad saule silda īpaši stipri, pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone kopā ar veikalu tīklu "Elvi" piedāvā veselīga un atspirdzinoša zemeņu un bazilika ledus kokteiļa recepti.
Vasarīgs un ātri pagatavojams deserts, kurā gaisīga krēma kārtas mijas ar rūgtenas kafijas piesūcinātiem "dāmu pirkstiņiem" un saules sasildītām, sulīgām zemeņogām. Īsts garšu baudījums! Recepti iesaka Iveta Mezale.
Pannakota ir gards, krēmīgs deserts. Šajā variantā krēms tiek vārīts uz lēnas uguns ar kokosriekstu pienu un laima miziņu. Tas papildināts ar svaigām zemenēm un grauzdētām kokosriekstu pārslām.