Taču pirms jau mazgā dārzā ievāktos dārzeņus, piedāvājam iepazīties ar uztura speciālistes Evas Katajas viedokli par redīsa ietekmi uz veselību, piemēram, kādas uzturvērtības satur dārzenis, kāpēc nevajag pārspīlēt ar ēšanu, ja tev ir žultsakmeņi un kā tā ēšana var uzlabot ādas veselību. Tāpat uzzini, kā caur vienkāršām receptēm savu ikdienas uzturu papildināt ar redīsiem.
Mazkaloriju un uzturvielu avots
Redīsi, ko latīniski dēvē par Raphanus raphanistrum, pieder pie krustziežu dzimtas augiem, kas, kā zināms, izceļas ar labvēlīgu ietekmi uz cilvēku veselību, stāsta Eva Kataja.
Simts grami redīsu satur:
- Enerģētiskā vērtība – 15 kilokalorijas
- Ūdens – 95 grami
- Ogļhidrāti – 3,5 grami
- Šķiedrvielas – 1,6 grami
- Olbaltumvielas – 0,8 grami
- Tauki – 0,1 grami
Redīsi ir bagāts C vitamīna, folskābes, kālija, magnija un kalcija avots. Kā arī tie satur arī tādus savienojumus kā indoli un sulforafāns (kas pētīti saistībā ar vēža riska samazināšanu) un mums zināmos antioksidantus – zeaksantīnu, luteīnu un bēta karotīnu.
Šie dārzeņi ir ideāli piemēroti ketogēnai vai zema ogļhidrātu satura diētai zemā kaloriju daudzuma dēļ, raksta ''Live Strong''. Vari tos ēst vairākās maltītēs un neuztraukties par savu vidukli. Tāpat tie uzturēs sāta sajūtu vairāku stundu garumā.
Redīss – veselas un mirdzošas ādas draugs
Redīss ir ne tikai mazkaloriju produkts, kuru vērts iekļaut uzturā, ja apdomā uzsākt kādu diētu, bet tas var palīdzēt arī, ja radušies kuņģa vai zarnu trakta traucējumi, apetītes zudums, sāpes un pietūkums mutē vai rīklē, infekcija, iekaisums vai pārmērīgi izdalījumi no elpošanas ceļu gļotādas, bronhīts, drudzis, saaukstēšanās vai klepus, raksta ''Web MD''.
Kā jau teikts, redīsos esošie savienojumi var palīdzēt mazināt vēža rašanās risku vai aizkavēt tā attīstību, raksta ''Health Line''. Tāpat redīsu lapās esošās šķiedrvielas var palīdzēt uzlabot gremošanas sistēmas darbību. ''Live Strong'' eksperti iesaka ēst redīsus, lai palīdzētu uzturēt veselīgu un mirdzošu ādu – redīsi sastāv no 95 procentiem ūdens, kas palīdz mitrināt ādu. Kā arī jau minētais C vitamīns, kuru satur dārzenis, stiprina ādas veselību un aizkavē novecošanos.
Dārzenī esošās uzturvielas palīdz organismam ražot kolagēnu un samazināt oksidatīvu stresu, kā arī veicina brūču ātrāku sadzīšanu. Tāpat redīsi palīdz stiprināt organisma dabiskās aizsardzības funkcijas, uzlabo glikozes uzņemšanu un samazina cukura līmeni asinīs, kas var būt ļoti noderīgi cilvēkiem, kas slimo ar cukura diabētu.
Žultsakmeņu un vairogdziedzera bieds
Lai gan redīsos esošās uzturvielas var palīdzēt dažādu veselības problēmu ārstēšanā, tomēr – gluži tāpat, kā ar visu citu – kas par daudz, tas par skādi. Eva Kataja aicina ar dārzeņa ēšanu nepārspīlēt tiem, kam ir žultsakmeņi, jo redīsi veicina žults izstrādi. Vislabāk uzjautāt padomu savam ārstam. Savukārt, ja ir vairogdziedzera problēmas, tad pārmērīgs redīsu daudzums uzturā, teorētiski, varētu iejaukties vairogdziedzera hormonu ražošanā. Taču, ja tu redīsus neēdīsi katru dienu pa pārsimts gramiem, tad problēmām rasties nevajadzētu.
Redīss var būt labs palīgs augsta asinsspiediena samazināšanā, taču, apēdot par daudz, asinsspiediens var nokristies pat līdz bīstamam līmenim un var iestāties hipotensija, raksta ''Good Health Hall''. Tāpēc, ja ikdienā tavs asinsspiediens nereti ir pazemināts, izvairies redīsus apēst par daudz. Tāpat, lai gan redīsu ēšana var palīdzēt samazināt cukura līmeni asinīs, tomēr pārlieku liela dārzeņa daudzuma uzņemšana, var samazināt cukura līmeni līdz bīstamai atzīmei, kas nozīmē, ka cilvēkiem, kas slimo ar cukura diabētu, nevajadzētu pārspīlēt ar redīsu ēšanu.
Dārzenī esošais dzelzs var palīdzēt samazināt anēmijas risku, taču pārāk liela dzelzs daudzuma uzņemšana jeb pārspīlēta redīsu ēšana var izsaukt caureju, vemšanu, sāpes vēderā, krampjus, paaugstināt iekšējās asiņošanas risku un tamlīdzīgi. Tāpat arī nevajadzētu uzņemt par daudz šķiedrvielu, kuras arī ir redīsu sastāvā. Pārāk liels uzņemto šķiedrvielu daudzums var radīt aizcietējumus, caureju, zarnu nosprostojumus un tamlīdzīgi.
Salāti, zupas un marinēšana. Receptes ar redīsiem
Uztura speciāliste Eva Kataja savā ikdienas uzturā redīsus ierosina ieviest šādi:
- Sagrieztus plānās šķēlītēs tos var likt uz maizītēm, piemēram, uzsmērēt svaigo sieru, humosu vai biezpienu, vai uzlikt gaļas šķēlīti un pa virsu redīsus.
- Pagatavot redīsu mērcīti, sablendējot grieķu jogurtu ar ķiploku daiviņu un redīsu gabaliņiem.
- Pievienot tos salātiem, lai piešķirtu kraukšķīgumu, piemēram, iecienītajiem dārzeņu vai tunča salātiem piegrieziet klāt arī sakapātus redīsus.
- Marinēt, līdzīgi kā gurķus.
- Grilēt vai cept cepeškrāsnī.
- Grauzt svaigus, kā burkānus vai kāpostus, bez nekādām papildus piedevām.
Tāpat ieskaties ''Tasty'' recepšu arhīvā un uzzini citus veidus, kā dārzeni padarīt par sava uztura sastāvdaļu.
Skābeņu, redīsu un gurķu salāti ar fetas sieru
Piecās minūtēs pagatavojami salāti ar sezonā aktuālajām skābenēm un pirmajiem no dobes izceltajiem redīsiem. Fetas siers šiem svaigajiem salātiem piešķirs krēmīgumu, turklāt tiem nebūs jāpievieno sāls, jo feta ir gana sāļa.
Kartupeļu, gurķu un redīsu aukstā zupa ar kūpinātu jūras asari
Ja tev neceļas roka aukstajai zupai griezt klāt nenosakāmas izcelsmes desu, izmēģini jaunas vēsmas - auksto zupu ar kūpinātu jūras asari.
Vasarīgie zaļumu un redīsu salāti kefīra mērcē
Jauno lapu un zaļumu salāti ar pirmajiem redīsiem, gurķiem, kas bagātīgi sajaukti ar kefīra mērci. Kefīram šajos salātos jābūt daudz, jo tie, atšķirībā no gurķu un tomātu salātiem, nedod tik daudz papildu sulas. Šie salāti ir īsti vasaras vēstneši! Recepti iesaka "Rimi Gardēžu" komandas šefpavārs Normunds Baranovskis.
Marinēti redīsi
Marinēti redīsi būs koša un garšīga alternatīva mazsālītiem gurķiem. Varēsi tos izmantot gan kā piedevu gaļas un zivju ēdieniem, gan kā kraukšķīgu sastāvdaļu dārzeņu salātos. Recepti piedāvā Latvijas Meža dienu vēstnesis, "Restorāna 3" pavārs un meža garšu zinātājs Žanis-Raivo Behmanis.
Frikadeļu zupa ar redīsiem un lociņiem
"Negaidīti vēsajā maijā organisms brēktin brēc pēc kā svaiga un vitamīniem bagāta, tādēļ ierasto frikadeļu zupu patīkami atsvaidzinās tikko plūktas dilles, lociņi un redīsa kraukšķis," - iesaka kulinārijas bloga "Gards, ka nenoēsties!" autore Diāna Šulce–Palma.
Redīsu salāti ar āboliem, bietēm un burkāniem
Pavasarī, kad vēl tikai gaidām pirmos zaļumus izdīgstam no dārza dobēm, tā vien kārojas uzkost ko kraukšķīgu, svaigu un veselīgu. Vienkārši pagatavojamos redīsu salātus ar āboliem un burkāniem var baudīt gan kā vieglu un krāsām bagātu uzkodu, gan kā piedevu gaļas vai zivju ēdieniem.
Pavasarīgās tortiljas ar vistas fileju un redīsiem
Tortiljas ar ļoti veselīgu un pavasarīgi svaigu pildījumu – vārītu vistas fileju, spinātiem, zaļumiem un kraukšķīgām redīsu ripiņām. Spirgtumiņam papildini tās ar vieglu mērci un laima sulu. Garšo vēl labāk nekā izskatās!
Aukstā zupa ar āboliem, redīsiem un piparmētrām
Pavasarī organisms ir izslāpis pēc svaigām, vieglām un jaunām garšām. Izmēģini ļoti atsvaidzinošu aukstās zupas versiju – ar gurķiem, āboliem, redīsiem un piparmētrām, kas papildināta ar ķiploka asumiņu.
Brokastu krēmsiers ar redīsiem un garšaugiem
Ātri pagatavojams smēriņš brokastu grauzdiņiem – krēmsiers ar svaigiem, rīvētiem redīsiem un sakapātiem zaļumiem. Ņiprākām maizītēm vai stienīšos sagrieztiem dārzeņiem.
Kartupeļu, redīsu un gurķu salāti ar sinepju mērci
Ātrie pavasara kartupeļu salāti ar redīsiem un gurķiem. Salātus pikantākus padarīs graudu sinepju mērcīte.
Svaigie salāti ar redīsiem, paipalu olām un dīgstiem
Ātri pagatavojami un viegli pusdienu salāti, kas būs gatavi dažās minūtēs. Paipalu oliņas nāksies vārīt krietni īsāku laiku nekā parastās, bet garšos vēl jo labāk.
Kraukšķīgie redīsu–gurķu salāti ar konservētiem turku zirņiem
Zibenīgi pagatavojami salāti, kas izceļas ne vien ar savu košo krāsu paleti, bet arī ar nepārspējamu kraukšķīgumu, savukārt turku zirņi tiem piešķir sātīgumu. Tieši tas, kas vajadzīgs pavasarīgi vieglai maltītei!
Fiksā tomātu un redīsu aukstā zupa
Aukstā zupa no tomātiem, redīsiem un gurķiem, ko varēsi pagatavot zibenīgi. Neatņemams virtuves palīgs šīs zupas pagatavošanai būs blenderis – ar to tad arī gatavo zupu, cik krēmīgu vien katram tīk.
Krāsnī cepti redīsi
Visai neparasta piedeva pamatēdienam – cepeškrāsnī cepti redīsi. Dārzeņiem pavasarīgu spirgtumu piešķirs citronu sula. Maltīti bauda tāpat vai pasniedz ar gaļu un salātiem.