"Avenēs, tāpat kā citās ogās, ir šķiedrvielas, antioksidanti, vitamīni un minerālvielas, kuru dēļ šīs ogas ir vērts iekļaut uzturā. Tās satur salīdzinoši daudz šķiedrvielu – septiņus gramus uz 100 gramiem ogu – un nerada straujas cukura līmeņa svārstības, tāpēc ir vēlamas arī cilvēkiem ar cukura vielmaiņas traucējumiem," ogas īsumā raksturo uztura speciāliste Eva Kataja.
Kā norāda "Medical News Today", 100 gramos aromātisko ogu ir tikai ap 50 kaloriju un 12 gramiem ogļhidrātu, no kuriem lielākā daļa ir vērtīgās šķiedrvielas. Avenēs ir ļoti maz olbaltumvielu un tauku. Izēdot krūzīti (ap 120 gramiem) aveņu, iespējams uzņemt pusi no dienā nepieciešamā C vitamīna daudzumu 12 procentus no vajadzīgā K vitamīna. Tāpat ogās ir daudz mangāna, mazliet dzelzs un kālija. Tāpat avenēs ir ļoti daudz antioksidantu, kas palīdz mazināt dažādu hronisku slimību risku.
Kā aveņu lietošana palīdz uzlabot veselību
Tā kā avenēs ir ļoti daudz antioksidantu, tās var palīdzēt palēnināt novecošanās procesus, kā arī samazināt dažādu hronisku slimību, piemēram, sirds slimību, diabēta, aptaukošanās, risku. Tāpat ogās esošās vielas bloķē enzīmus, kas izraisa artrīta sāpes. Jāpiebilst, ka ogās esošie antioksidanti un vielas ar pretiekaisuma iedarbību, var palīdzēt samazināt vēža risku.
Arī avenēs esošās šķiedrvielas veselību ietekmē pozitīvi. Tās rada sāta sajūtu, palīdz izvairīties no straujām cukura līmeņa svārstībām, kā arī uzlabo gremošanas sistēmas darbību. Tāpat šķiedrvielu uzņemšanu saista ar labāku garastāvokli un spēcīgāku imunitāti. Jāpiebilst, ka avenēs esošās vielas stiprinās arī prāta spējas un atmiņu.
Cik daudz būs par daudz un kad no ogām atturēties
Tāpat uztura speciāliste Eva Kataja iesaka ar ogu ēšanu nepārspīlēt: "Svaigas avenes nevajadzētu ēst, ja ir kāda akūta kuņģa-zarnu trakta problēma vai arī alerģija no avenēm. Savukārt, runājot par daudzumiem, līdz 200 līdz 300 gramiem vienā reizē būtu optimāli. Ja apēdīsiet vairāk, var rasties diskomforts kuņģa zarnu traktā, jo tiks uzņemts liels šķiedrvielu daudzums kopā ar avenēs esošajiem cukuriem."
Ieteikumi dažādu ēdienu pagatavošanai
Ieskaties "Tasty" recepšu krājumā, ja vēlies pagatavot ko īpašu, izmantojot aromātisko sezonas ogu.
Rabarberu un aveņu sorbets
Atsvaidzinošu recepti rabarberu laikam iesaka "Rimi gardēdis", šefpavārs Normunds Baranovskis.
'Selgas' šokolādes cepumu kūka ar biezpiena un aveņu krēmu
Šokolādes cepumu kārtas savienojumā ar skābeni saldo, vieglo biezpiena un aveņu krēmu garšos tiešām debešķīgi. Pats labākais ir tas, ka šo kūku varēsi pagatavot, iztiekot bez cepeškrāsns darbināšanas. Recepti iesaka garšīgā "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.
Rabarberu drumstalmaize ar avenēm un smilšu mīklas pamatni
"Nogriezu pirmos sešus mazos rabarberu kātus, nu vajag to kūku man! Tā kā rabarberu bija maz, liku klāt vēl pagājušā gada avenes, ko saldētava glabāja. Smilšu mīklas pamatne, augšā drupačas," rabarberu un aveņu plātsmaizes recepti iesaka garšīgās "Facebook" lapas "Zanes receptes" saimniece Zane Zepa.
Biezpiena plācenīši ar aveņu pildījumu kaloriju skaitītājiem
"Man kopš bērnības ļoti garšo biezpiena plācenīši. Un, ja vēl tajos "slēpjas" svaigas avenes... Tas ir tik garšīgi! Lielisks iesākums dienai vai gards launags," tā recepti kaloriju skaitītājiem piesaka veselīga uztura un dzīvesveida bloga "Ēdunsporto" autore, fitnesa trenere Ineta Rijniece.
Elementārais aveņu saldējums bez saldējuma aparāta
Lai pagatavotu šo saldējumu, nav nepieciešama īpašs aprīkojums – visu darbu paveiks mikseris. Šī saldējuma tekstūra un garša esot neaprakstāma, apgalvo garšīgā "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.
Pistāciju smilšu mīklas kūka ar mango un aveņu krēmu
Lielas un mazas, treknas un gluži nevainīgas, saldas un skābenas, krāšņas un pieticīgas – kūkas ir viens no iemīļotākajiem svētku gardumiem. Tās liekam galdā gan tad, kad uzņemam ciemiņus, gan brīžos, kad gribam pacelties pāri ikdienišķajam un palutināt sevi ar ko neparastu. "Rimi" gardēde Liene Zemīte piedāvā kūkas recepti, kas liekama galdā īpašos gadījumos.
Auzu pārslu putra ar karamelizētiem bumbieriem, avenēm un lazdu riekstu karameli
Putrai nav jābūt garlaicīgai! Lai iedvesmotu tevi dažādot veselīgas brokastu maltītes, kulinārijas bloga "Upene.lv" autore Annija Mihelsone un "Dobeles dzirnavnieks" iesaka recepti ātri pagatavojamai auzu pārslu putrai – ar karamelizētiem bumbieriem, avenēm un lazdu riekstu karameli
Aveņu mafini ar drumstalām
Sulīgi vaniļas mafini ar saldām avenēm un zeltaini kraukšķīgām drumstalām. Ēd siltus, piedzerot auksta piena krūzi, vai atdzesētus kopā ar tējas vai kafijas tasi.
Veselīgie auzu pārslu groziņi ar aveņu krēmu
Groziņu pamatnei izmantojot auzu pārslas un sēkliņas, bet pildījumam nesaldinātu biezpiena krēmu ar sulīgām avenēm, rezultātā iegūsi ne vien gardu, bet arī veselīgu našķi, nenodarot skādi slaidajai līnijai. Protams, ja vien neapēdīsi 10 groziņus vienā piegājienā. Recepti iesaka garšīgā "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.
Citronu un lavandas kūka ar avenēm un maskarpones krēmu
Kurš gan spētu atteikties no citronu biskvīta kūkas, kas aromatizēta ar lavandas cukuru, devīgi pārziesta ar samtainu maskarpones krēmu un pilnai laimei dekorēta ar sulīgām avenēm. Recepti iesaka Inga Bidina.
Kārtainā ogu 'panna cotta' ar avenēm
"Manam vīram reti garšo deserti, bet šo "panna cotta" viņš man lūdz gatavot regulāri. Krāsai pievienoju melleņu, ķiršu un zemeņu biezeņus," – stāsta receptes un garda "Instagram" profila autore Elena Pudāne.
Deserta salāti ar rikotas sieru un avenēm
Šo salātu sastāvdaļas veido ļoti īpašu un tiešām neparastu garšas kombināciju – šķīvī mīsies rikota, avenes un pat zaļie lapu salātiņi. Turklāt maltīte ir ļoti viegli un ātri pagatavojama!
Saldētu aveņu, greipfrūtu un zaļās tējas kokteilis
Atvēsinošs un atspirdzinošs pavasara vitamīnu kokteilis. Zaļā tēja glāzītē lieliski sadraudzēsies ar vasarā sasaldētajām avenēm, svaigu ābolu un greipfrūtu.
Paniņu un saldētu aveņu smūtijs
Barojošs un vasaras garšas klātesošs smūtijs, kas derēs gan brokastīm, gan launagam.
Svaigās siera kūkas glāzītēs ar saldētām avenēm
Garšīgs un neparasts veids, kā pasniegt siera kūku. Papildini maskarpones krēmu ar saldētavā pietaupītajām avenēm vēl labākai garšai.
Krēmīgā aveņu plātsmaize
Avenes mūsmājās ir tās ogas, kas tiek noēstas svaigas, tādēļ parasti pret dažādām kūkām, kurās sulīgais kārums tiek termiski apstrādāts, izturos skeptiski. Tomēr, izrādās, velti!
Cepeškrāsnī kaltētas avenes
Kaltētas avenes noderēs kūku dekorēšanai, brokastu muslim, mājās gatavotām šokolādes konfektēm un citiem gardumiem. Lai paātrinātu kaltēšanu, ogas sagriez ripiņās. Izkaltētos gabaliņus pēc tam vari arī saberzt pulverī.