ogas avenes
Foto: Shutterstock
Vasaras viducis ik gadu mūs priecē ar lērumu veselīgu našķu piemājas dārzā vai tuvējā mežā, un viens no šādiem vasaras gardumiem ir aromātiskās sārtvaidzes avenes. Tās reibina ar patīkamu smaržu un ir pietiekami gardas, lai ar tām našķotos arī svaigā veidā. Tāpat tās lieliski noder dažādu ēdienu pagatavošanai. Turklāt, ēdot avenes, tu ne tikai palutināsi savas garšas kārpiņas, bet arī uzņemsi ļoti daudz vērtīgu vielu, kas palīdzēs uzlabot veselību.

"Avenēs, tāpat kā citās ogās, ir šķiedrvielas, antioksidanti, vitamīni un minerālvielas, kuru dēļ šīs ogas ir vērts iekļaut uzturā. Tās satur salīdzinoši daudz šķiedrvielu – septiņus gramus uz 100 gramiem ogu – un nerada straujas cukura līmeņa svārstības, tāpēc ir vēlamas arī cilvēkiem ar cukura vielmaiņas traucējumiem," ogas īsumā raksturo uztura speciāliste Eva Kataja.

Kā norāda "Medical News Today", 100 gramos aromātisko ogu ir tikai ap 50 kaloriju un 12 gramiem ogļhidrātu, no kuriem lielākā daļa ir vērtīgās šķiedrvielas. Avenēs ir ļoti maz olbaltumvielu un tauku. Izēdot krūzīti (ap 120 gramiem) aveņu, iespējams uzņemt pusi no dienā nepieciešamā C vitamīna daudzumu 12 procentus no vajadzīgā K vitamīna. Tāpat ogās ir daudz mangāna, mazliet dzelzs un kālija. Tāpat avenēs ir ļoti daudz antioksidantu, kas palīdz mazināt dažādu hronisku slimību risku.

Kā aveņu lietošana palīdz uzlabot veselību

Foto: Shutterstock
Aveņu ēšana sezonas laikā (un arī citos gadalaikos, ja ogas ir pieejamas) var palīdzēt uzlabot veselību, norāda "Health". Protams, tikai no avenēm pārtikt nevajadzētu, bet ar to palīdzību ir iespējams uzņemt ļoti daudz organismam nepieciešamu vitamīnu un minerālvielu. Turklāt tās patiešām var uzskatīt par veselīgu našķi, jo tajās ir ļoti maz cukura.

Tā kā avenēs ir ļoti daudz antioksidantu, tās var palīdzēt palēnināt novecošanās procesus, kā arī samazināt dažādu hronisku slimību, piemēram, sirds slimību, diabēta, aptaukošanās, risku. Tāpat ogās esošās vielas bloķē enzīmus, kas izraisa artrīta sāpes. Jāpiebilst, ka ogās esošie antioksidanti un vielas ar pretiekaisuma iedarbību, var palīdzēt samazināt vēža risku.

Arī avenēs esošās šķiedrvielas veselību ietekmē pozitīvi. Tās rada sāta sajūtu, palīdz izvairīties no straujām cukura līmeņa svārstībām, kā arī uzlabo gremošanas sistēmas darbību. Tāpat šķiedrvielu uzņemšanu saista ar labāku garastāvokli un spēcīgāku imunitāti. Jāpiebilst, ka avenēs esošās vielas stiprinās arī prāta spējas un atmiņu.

Cik daudz būs par daudz un kad no ogām atturēties

Foto: Shutterstock
Tomēr paturi prātā, ka no avenēm vien pārtikt nevajadzētu. Lai justos labi un būtu vesela, tev ir nepieciešams pilnvērtīgs un sabalansēts uzturs. Ar avenēm vien nebūs iespējams uzņemt visas nepieciešamās uzturvielas, jo tajās praktiski nav tauku un olbaltumvielu. Tāpat tajās nav pilnīgi visu organismam nepieciešamo vitamīnu un minerālvielu. Un paturi prātā, ka avenes var samazināt dažādu slimību risku, bet tās noteikti nav zāles un ar ogām tādas slimības kā vēzis vai cukura diabēts izārstēt nav iespējams.

Tāpat uztura speciāliste Eva Kataja iesaka ar ogu ēšanu nepārspīlēt: "Svaigas avenes nevajadzētu ēst, ja ir kāda akūta kuņģa-zarnu trakta problēma vai arī alerģija no avenēm. Savukārt, runājot par daudzumiem, līdz 200 līdz 300 gramiem vienā reizē būtu optimāli. Ja apēdīsiet vairāk, var rasties diskomforts kuņģa zarnu traktā, jo tiks uzņemts liels šķiedrvielu daudzums kopā ar avenēs esošajiem cukuriem."

Ieteikumi dažādu ēdienu pagatavošanai

Avenes ir gana gardas, lai tās ēstu svaigas, tomēr svētku reizēm tās noderēs arī kādas tortes vai cita našķa, piemēram, saldējuma pagatavošanai. Šādu ēdienu baudīšana noteikti nebūtu ieteicama ikdienā, bet laiku pa laikam tu vari sevi un savus mīļos palutināt ar kādu gardu pārsteigumu.

Ieskaties "Tasty" recepšu krājumā, ja vēlies pagatavot ko īpašu, izmantojot aromātisko sezonas ogu.

Rabarberu un aveņu sorbets

Foto: Publicitātes foto

Atsvaidzinošu recepti rabarberu laikam iesaka "Rimi gardēdis", šefpavārs Normunds Baranovskis.

Lasīt vairāk

'Selgas' šokolādes cepumu kūka ar biezpiena un aveņu krēmu

Foto: Veronika Ļevša

Šokolādes cepumu kārtas savienojumā ar skābeni saldo, vieglo biezpiena un aveņu krēmu garšos tiešām debešķīgi. Pats labākais ir tas, ka šo kūku varēsi pagatavot, iztiekot bez cepeškrāsns darbināšanas. Recepti iesaka garšīgā "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.

Lasīt vairāk

Rabarberu drumstalmaize ar avenēm un smilšu mīklas pamatni

Foto: Privātais arhīvs

"Nogriezu pirmos sešus mazos rabarberu kātus, nu vajag to kūku man! Tā kā rabarberu bija maz, liku klāt vēl pagājušā gada avenes, ko saldētava glabāja. Smilšu mīklas pamatne, augšā drupačas," rabarberu un aveņu plātsmaizes recepti iesaka garšīgās "Facebook" lapas "Zanes receptes" saimniece Zane Zepa.

Lasīt vairāk

Biezpiena plācenīši ar aveņu pildījumu kaloriju skaitītājiem

Foto: "Edunsporto" publicitātes foto

"Man kopš bērnības ļoti garšo biezpiena plācenīši. Un, ja vēl tajos "slēpjas" svaigas avenes... Tas ir tik garšīgi! Lielisks iesākums dienai vai gards launags," tā recepti kaloriju skaitītājiem piesaka veselīga uztura un dzīvesveida bloga "Ēdunsporto" autore, fitnesa trenere Ineta Rijniece.

Lasīt vairāk

Elementārais aveņu saldējums bez saldējuma aparāta

Foto: Privātais arhīvs

Lai pagatavotu šo saldējumu, nav nepieciešama īpašs aprīkojums – visu darbu paveiks mikseris. Šī saldējuma tekstūra un garša esot neaprakstāma, apgalvo garšīgā "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.

Lasīt vairāk

Pistāciju smilšu mīklas kūka ar mango un aveņu krēmu

Foto: Publicitātes foto

Lielas un mazas, treknas un gluži nevainīgas, saldas un skābenas, krāšņas un pieticīgas – kūkas ir viens no iemīļotākajiem svētku gardumiem. Tās liekam galdā gan tad, kad uzņemam ciemiņus, gan brīžos, kad gribam pacelties pāri ikdienišķajam un palutināt sevi ar ko neparastu. "Rimi" gardēde Liene Zemīte piedāvā kūkas recepti, kas liekama galdā īpašos gadījumos.

Lasīt vairāk

Auzu pārslu putra ar karamelizētiem bumbieriem, avenēm un lazdu riekstu karameli

Foto: Publicitātes foto

Putrai nav jābūt garlaicīgai! Lai iedvesmotu tevi dažādot veselīgas brokastu maltītes, kulinārijas bloga "Upene.lv" autore Annija Mihelsone un "Dobeles dzirnavnieks" iesaka recepti ātri pagatavojamai auzu pārslu putrai – ar karamelizētiem bumbieriem, avenēm un lazdu riekstu karameli

Lasīt vairāk

Aveņu mafini ar drumstalām

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Sulīgi vaniļas mafini ar saldām avenēm un zeltaini kraukšķīgām drumstalām. Ēd siltus, piedzerot auksta piena krūzi, vai atdzesētus kopā ar tējas vai kafijas tasi.

Lasīt vairāk

Veselīgie auzu pārslu groziņi ar aveņu krēmu

Foto: Privātais arhīvs

Groziņu pamatnei izmantojot auzu pārslas un sēkliņas, bet pildījumam nesaldinātu biezpiena krēmu ar sulīgām avenēm, rezultātā iegūsi ne vien gardu, bet arī veselīgu našķi, nenodarot skādi slaidajai līnijai. Protams, ja vien neapēdīsi 10 groziņus vienā piegājienā. Recepti iesaka garšīgā "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.

Lasīt vairāk

Citronu un lavandas kūka ar avenēm un maskarpones krēmu

Foto: Privātais arhīvs

Kurš gan spētu atteikties no citronu biskvīta kūkas, kas aromatizēta ar lavandas cukuru, devīgi pārziesta ar samtainu maskarpones krēmu un pilnai laimei dekorēta ar sulīgām avenēm. Recepti iesaka Inga Bidina.

Lasīt vairāk

Kārtainā ogu 'panna cotta' ar avenēm

Foto: Elena Pudāne

"Manam vīram reti garšo deserti, bet šo "panna cotta" viņš man lūdz gatavot regulāri. Krāsai pievienoju melleņu, ķiršu un zemeņu biezeņus," – stāsta receptes un garda "Instagram" profila autore Elena Pudāne.

Lasīt vairāk

Deserta salāti ar rikotas sieru un avenēm

Foto: Publicitātes attēls

Šo salātu sastāvdaļas veido ļoti īpašu un tiešām neparastu garšas kombināciju – šķīvī mīsies rikota, avenes un pat zaļie lapu salātiņi. Turklāt maltīte ir ļoti viegli un ātri pagatavojama!

Lasīt vairāk

Saldētu aveņu, greipfrūtu un zaļās tējas kokteilis

Foto: Shutterstock

Atvēsinošs un atspirdzinošs pavasara vitamīnu kokteilis. Zaļā tēja glāzītē lieliski sadraudzēsies ar vasarā sasaldētajām avenēm, svaigu ābolu un greipfrūtu.

Lasīt vairāk

Paniņu un saldētu aveņu smūtijs

Foto: Shutterstock

Barojošs un vasaras garšas klātesošs smūtijs, kas derēs gan brokastīm, gan launagam.

Lasīt vairāk

Svaigās siera kūkas glāzītēs ar saldētām avenēm

Foto: Shutterstock

Garšīgs un neparasts veids, kā pasniegt siera kūku. Papildini maskarpones krēmu ar saldētavā pietaupītajām avenēm vēl labākai garšai.

Lasīt vairāk

Krēmīgā aveņu plātsmaize

Foto: DELFI

Avenes mūsmājās ir tās ogas, kas tiek noēstas svaigas, tādēļ parasti pret dažādām kūkām, kurās sulīgais kārums tiek termiski apstrādāts, izturos skeptiski. Tomēr, izrādās, velti!

Lasīt vairāk

Cepeškrāsnī kaltētas avenes

Foto: Shutterstock

Kaltētas avenes noderēs kūku dekorēšanai, brokastu muslim, mājās gatavotām šokolādes konfektēm un citiem gardumiem. Lai paātrinātu kaltēšanu, ogas sagriez ripiņās. Izkaltētos gabaliņus pēc tam vari arī saberzt pulverī.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!