Uztura speciāliste Lolita Neimane skaidro, ka vienam cilvēkam dienas laikā ieteicams apēst 500 gramus dārzeņu un augļu, un kabacim šis ir izcils laiks, lai tas tiktu iekļauts šo dārzeņu skaitā. Viņasprāt, vislabākais kabacī ir tā salīdzinoši neitrālā garša, kuras dēļ no tā var pagatavot gan saldos ēdienus, piemēram, pankūkas, gan sāļos – sacepumā, pildītus utml. Uztura speciāliste pati kabačus sagriež gabaliņos un sasaldē, lai arī ziemā tos varētu izmantot dažādu ēdienu pagatavošanai.
Krāsainais dārzenis ne tikai labi garšo dažādos pasniegšanas veidos, bet tas ir arī bagāts dažādu B vitamīnu, arī A un C vitamīnu avots. Tajā ir kālijs, magnijs, mangāns un citas organismam nepieciešamās uzturvielas. Tāpat tas var palīdzēt stiprināt imūnsistēmu un mazināt risku iegūt redzes problēmas. Savukārt, lai gan neviens kabaci vēl nav apēdis par daudz, tomēr ir gadījumi, kad tā apēsto daudzumu vajadzētu ierobežot.
Lasi tālāk un uzzini, kāpēc kabaci ieviest savā uzturā, kad labāk no tā atteikties un ko no kabačiem vari pagatavot šī vakara maltītei.
Vērtīgs uztura bagātinātājs
Kabacis ir ne tikai universāls dārzenis, kuru var ēst gan saldajā ēdienā, gan sāļajā, bet tas ir arī bagāts uzturvielu avots. Tajā ir daudz vitamīnu A, B6 un C, folātu jeb folskābes, magnija, šķiedrvielu, riboflavīna jeb vitamīna B2, fosfora un kālija. Citiem vārdiem – tas ir vērtīgs uztura bagātinātājs, raksta ''Health Line''. Tāpat kabacis ir bagāts mangāna avots, kas palīdz stiprināt kaulus un organismam pārstrādāt taukus un ogļhidrātus.
Viena krūze jeb aptuveni 205 grami termiski apstrādāta kabača satur:
- 82 kilokalorijas
- 1,8 gramus olbaltumvielu
- 0,18 gramus tauku
- 21,50 gramus ogļhidrātu (tai skaitā – 4 gramus cukura un 6,6 gramus šķiedrvielu)
- 84 miligramus kalcija
- 1,23 miligramus dzelzs
- 59 miligramus magnija
- 31 miligramus C vitamīna
Kabacis ir arī vērtīgs niacīna avots, kas piedalās smadzeņu vielmaiņā – regulē cukura līmeni asinīs -, kā arī var palīdzēt pret novecošanos, raksta ''Medical News Today''. Tāpat dārzenī ir arī tiamīns, kas pozitīvi ietekmē sirds un asinsvadu sistēmu, gremošanas orgānu, endokrīnās un nervu sistēmas darbību.
Kāpēc neēst par daudz
Ķirbim līdzīgais dārzenis satur beta-karotīnu – antioksidantu, kas palīdz aizsargāt organismu pret ķīmiskām vielām jeb brīvajiem radikāļiem. Tādējādi stiprinot imūnsistēmu un samazinot risku saslimt ar vēzi un sirds slimībām, kā arī var novērst pāragru novecošanos, raksta ''Live Strong''. Savukārt luteīns, kas arī atrodams kabača uzturvielu sarakstā, var palīdzēt novērst kataraktas (acs caurspīdīgās lēcas apduļķošanās) veidošanos un makulas deģenerāciju, kas var novest pie akluma.
Tāpat tavam organismam, lai tas uzturētu normālu eritrocītu veidošanās ātrumu un novērstu anēmiju, ir nepieciešams dzelzs un folāts, un abas šīs uzturvielas satur kabacis. Kā arī folātam ir īpaši svarīga nozīme grūtniecības sākumā, jo tas piedalās normālas augļa smadzeņu un nervu sistēmas attīstībā.
Uztura speciāliste Lolita Neimane skaidro, ka vēl nav bijis neviens gadījums, kad kāds būtu kabaci apēdis par daudz. Savukārt portāls ''Medical News Today'' aicina šo dārzeni ierobežotā daudzumā ēst tiem, kam ir nieru darbības traucējumi. Tā kā kabači satur kāliju, cilvēkiem, kas sirgst ar šī orgāna traucējumiem, var būt apgrūtināta kālija izvade no asinīm, kas var beigties arī letāli.
15 receptes kabača pagatavošanai
Kā jau teikts, kabacis ir universāls dārzenis, kuru tā salīdzinoši neitrālās garšas dēļ var lietot gan saldu, gan sāļu ēdienu pagatavošanā. Tāpat tas ir lielisks produkts, kuru izmantot ne tikai viena vai pāris vakaru maltītei, bet arī ziemas krājumiem – konserviem, želejām u.c.
Ieskaties ''Tasty'' recepšu arhīvā un uzzini, ko no kabačiem vari pagatavot šī vakara maltītei vai aukstiem ziemas vakariem.
Fritētas kabaču bumbiņas
Vasara nebūtu vasara, ja nepagatavotu kaut ko no pirmajiem kabačiem. Gards našķis būs šīs bumbiņas, ko iemērkt kādā jogurta vai tsadziki mērcē un gardu muti notiesāt.
Varavīksnes konservi no kabačiem
Laikā, kad dobēs arvien garāki stiepjas kabači, jādomā, kā tos labāk izlietot. Šogad izmēģināju jaunu kabaču saglabāšanas veidu ziemai un noteikti taisīšu tos vēl. Lūk, fotorecepte, kā tapa krāsainie konservi.
Kabaču sacepums ar dārzeņiem un fetas sieru
Vēl viena recepte kabaču laikam – sacepums cepeškrāsnī ar Fetas sieru un citiem vasaras dārzeņiem.
Ceptas kabaču ripiņas
Ja ir viena lieta, kas savā būtībā atgādina par to, ka ir vasara, tad tie ir jaunie kabači.Beidzot, beidzot ir tas laiks, kad var tikt pie vienkāršā kāruma – ceptām kabaču ripiņām. Šis variants būs ideāls tad, ja nepatīk sarežģītas lietas – atliks vien kabačus apviļāt miltos, sakultā olā un apcept uz pannas.
Ātrais vistas, kabaču un burkānu sautējums
"Kad nav daudz laika – vienmēr ķeros pie vieglas, gardas vistas, burkānu un kabaču maltītes," par savu veikumu raksta Zane Tasty.lv "Ātro vakariņu" recepšu konkursa pieteikumā.
Gardā kabaču rulete ar sulīgu pildījumu
"Piekoriģējot draudzenes ieteiktu recepti pēc savas gaumes, tapa pasakaini garda kabaču rulete ar sulīgu pildījumu," recepti iesaka vairāku pavārgrāmatu autore Laila Trektere.
Aromātiskie kabaču salāti ziemai bez pasterizēšanas
Šiem vienkāršajiem kabaču salātiem ļoti patīkamu garšas niansi piešķir baltā jeb bulgāru paprika.
Supersulīgas kabaču sezonas kotletes
"Gaļas un kabaču kotletes ir visgardākās – tas ir pārbaudīts. Kabaču sezonā kotletes vienmēr gatavoju tikai tā – izmantojot sezonas sulīgos dārzeņus. Recepti pieslīpēju, līdz izdevās savaldzināt pat kabaču nīdējus," supersulīgu kotletīšu recepti iesaka mūsu lasītāja Natalija Novikova.
Īpaši kraukšķīgie kabači ar burkāniem un ķiplokiem ziemai
Pēc šīs receptes gatavoti kabači būs īpaši kraukšķīgi. Pētersīļus aizstājot ar dillēm, kabači pēc garšas atgādinās marinētas sēnes.
Kabaču un paprikas lečo ar tomātiem ziemai
Ziemā lečo varēsi leksēt no burkas ar lielo karoti, pārliet čaganai kartupeļu biezputrai vai pasutināt aromātiskajā mērcē kotletes. Recepti iesaka vairāku pavārgrāmatu autore Laila Trektere.
Cepti kabači kraukšķīgā garoziņā
Parasti kabaču panēšanai tiek izmantotas sakultas olas, bet tās var aizstāt ar zirņu miltu mīklu, kas piešķirs ceptajām kabaču šķēlēm patīkami riekstainu garšu. Recepti iesaka vegānisko recepšu bloga "Mr. Magpie" autore Ieva.
Kabaču 'ikri' ar majonēzi ziemai
Mazāk ierasta kabaču "ikru" variācija – ar majonēzes piedevu.
Sāļās kabaču pankūkas ar ķiplokiem un zaļumiem
Sāļās kabaču pankūkas ar ķiplokiem un kapātiem zaļumiem īpaši labi garšo ar karoti vēsa skābā krējuma. Recepti iesaka Silvija Ozoliņa.
Kabaču laiviņas ar malto gaļu, tomātiem un kūpinātu sieru
Dažādos veidos pildīti kabači ir īsts vasaras ēdiens, kura garšu variācijas ir neizsmeļamas. Šoreiz piedāvājam maltās gaļas pildījumu dāsni papildināt ar dārza zaļumiem un tomātu gabaliņiem īpaši sulīgam rezultātam, bet kūpinātais siers vai siera desa ēdienam piešķirs patīkamu kūpinājuma garšu.
Tomātos sautētas ar malto gaļu pildītas kabaču ripas
Gardai un sātīgai maltītei.