Tomātu apslēptās uzturvērtības: ko tas satur un kā labāk iekļaut ikdienas lietošanā (2)
Life
Šobrīd ir aktīvais periods, kad no siltumnīcām tiek ievākta liela raža. Vispopulārākais siltumnīcas augs ir tomāts. Tas ir ne tikai garšīgs, patērējot to svaigā veidā, bet arī ziemas krājumu veiksmīgs papildinājums, taču jāprot to pareizi saglabāt, lai aukstajā periodā var mieloties ar saviem mājas labumiem. Tomāti ir ne tikai garšīgi, bet sniedz arī lielu ieguvumu veselībai.
Tomāti ir nakteņu dzimtas viengadīgi vai daudzgadīgi augi. Portāls "Health Line" raksta, ka bioloģiski tā auglis ir oga, taču pārtikas nozarē to dēvē par dārzeni. Šobrīd tos audzē visā pasaulē, pārtikā tos iecienījuši izmantot itālieši. Latvijā tomāti arī plaši tiek izmantoti zupās un salātos, mums ir tomātu mērces un biezzupas, bieži vien tos pielieto garnēšanā.
Uztura speciāliste Eva Kataja apstiprina tomātu labvēlīgo ietekmi uz organismu, taču, iespējams, ka kāds pat nenojauš, ka tie var samazināt sirds slimības un vēža risku.
Neskatoties uz tomātu popularitāti, pirms apmēram 200 gadiem tie tika uzskatīti par indīgiem. Šobrīd tomāti ir vieni no populārākajiem dārzeņiem, ierindojoties aiz kartupeļiem, salātiem un sīpoliem, skaidrots portālā "Medical News Today".
Tomātu uzturvērtība
Portāls "Health Line" raksta, ka svaigi tomāti spēj nodrošināt cilvēka organismam nepieciešamo C vitamīna dienas devu. No tiem var iegūt karotīnu un D grupas vitamīnus. Tajos ir kalcijs, mangāns, magnijs, dzelzs un citas nozīmīgas uztura sastāvdaļas. "Tomāti visvairāk izceļas tieši to sastāvā esošā likopēna dēļ, kas ir spēcīgs antioksidants un labvēlīgi ietekmē mūsu sirds asinsvadu veselību, un ne tikai," skaidro uztura speciāliste. Likopēns, kas ir bioloģiskais antioksidants, piešķir augļiem sarkano nokrāsu. Tomātu ūdens saturs ir aptuveni 95 procenti. Pārējie pieci procenti galvenokārt sastāv no ogļhidrātiem un šķiedrvielām.
Vitamīnu saturs tomātos var ievērojami atšķirties dažādām šķirnēm. Piemēram, ķiršu tomātiem ir lielāks beta-karotīna saturs nekā parastajiem tomātiem, skaidrots "Medical News Today".
Ietekme uz organismu
Tomātu un tomātu produktu patērēšana ikdienā var uzlabot ādas veselību, samazināt sirds slimību un vēža risku. Liels augļu un dārzeņu patēriņš var uzlabot ādas un matu veselību, palielināt enerģiju. Patērējot vairāk augļus un dārzeņus ikdienā, ievērojami samazinās aptaukošanās iespējas, skaidro "Medical News Today".
Sirds veselība uzturēšana. Insults, sirds lēkmes ir uzskatāmi par vieniem no biežākajiem nāves izraisītājiem. Portālā "Health Line" ziņots, ka likopēns var palīdzēt samazināt ZBL holesterīna jeb "slikto holesterīna" līmeni. Jo vairāk likopēna nonāk asinīs, jo saslimšanas risks pazeminās. Tomātos atrodamā viela likopēns sniedz pozitīvu iedarbību arī uz asinsvadiem, asins cirkulāciju.
Vēža profilakse. Tomāti ir lielisks C vitamīna un citu antioksidantu avots. Izmantojot šos komponentus, tomāti var palīdzēt apkarot brīvo radikāļu veidošanos. Ir zināms, ka brīvie radikāļi izraisa vēzi.
Ir veikti pētījumi, kuri norāda uz to, ka tomātu un tomātu izstrādājumu patēriņš var samazināt prostatas, plaušu, kuņģa vēža parādīšanos. Augsta karotinoīdu koncentrācija – kas lielā daudzumā atrodama tomātos – var aizsargāt pret krūts vēzi.
Ādas veselības uzlabošana. Tomāti labvēlīgi ietekmē arī ādas veselību. Kologēns – nozīmīga ādas, matu, nagu un saistaudu sastāvdaļa. Kologēna ražošana organismā ir atkarīga no C vitamīna. Ja šis vitamīns netiek uzņemts pietiekamā daudzumā, tas var izraisīt grumbu veidošanos, ādas nokarāšanos, plankumu veidošanos un citas ādas veselības izmaiņas.
Ieteicams grūtniecēm. Folātu trūkums organismā var izraisīt anēmiju, nervu caurulīšu defektus, ierobežotu augļa attīstību, priekšlaicīgas dzemdības un mazu augļa svaru. Pirms grūtniecības un tās laikā ir nepieciešams uzņemt pietiekamu folātu deva. Kaut arī grūtniecēm ieteicams lietot folijskābes piedevu, tomāti ir lielisks dabīgā folāta avots.
Iekļaušana uzturā
"Ja parasti uzskatām, ka vislabāk dārzeņus un augļus ir ēst svaigā veidā, tad tomātiem nāk par labu termiskā apstrāde, jo tad uzņemtais likopēna daudzums palielinās. Tomātus droši var sutināt, pievienot zupām, sautējumiem un bagātināt makaronu ēdienus ar īstu tomātu mērci. Bet, protams, neviens nav aizliedzis tomātu ēšanu kopā ar krējumu un sīpoliem. Es teiktu, ka jāēd gan tā, gan tā," bilst uztura speciāliste.
Organismā likopēns vislabāk tiek uzņemts un izmantots kopā ar taukvielām. Tāpēc ieteicams pie tomātiem pievienot augu eļļu, sviestu, krējumu vai citu taukvielu.
Ja vēlies ievērot veselīgu uzturu, ieteicams dienā apēst trīs līdz četras porcijas dārzeņu, kur vienu porciju var aizstāt viens vidēja lieluma tomāts.
Bioloģiski audzēti tomāti, protams, ir labāki un veselīgāki. Ieteicams izmantot uzturā tos, kas ir nogatavojušies dabiski, jo tie saturēs vairāk vitamīnu. Jāņem vērā, ka veselīgo vielu daudzums mazinās, ja tomāti ir pārgatavojušies, minēts portālā "Medical News Today".
Tomātus nav ieteicams saldēt, jo tajos ir daudz ūdens, kas sasalstot saārda tomāta šūnu struktūru. Ja ir vēlme tos saglabāt ziemai, var pagatavot biezeni, ko var sasaldēt un glabāt saldētavā.
15 receptes tomātu pagatavošanai
Tomātu veidi un izmēri ir dažādi, un tos var pagatavot vairākos veidos. Iespējams gan marinēt, lai arī ziemā netrūkst vitamīnu, gan ēst svaigus, gan pievienot kā piedevu dažādiem salātiem, zupām. Ieskaties "Tasty" recepšu arhīvā un uzzini dažādas receptes tomātu pagatavošanai visām gaumēm.
Ātrās pesto maizītes ar tomātiem un cukīni
Ātri un vienkārši pagatavojamu sāļa našķa recepti iesaka vegānisko recepšu bloga "Mr. Magpie" autore Ieva.
Tomātu un rīsu zupas sagatave ziemai bez pasterizēšanas
"Kad tā pavairāk tomātu, laiks no tiem pagatavot ko gardu pieliekamā krājumiem. Ziema ir ļoti gara, un tad viss, ko tagad liekam burciņās, būs kā atradums," tā pārbaudītu zupas sagataves recepti iesaka vairāku pavārgrāmatu autore Laila Trektere.
"Ideāls veids, kā utilizēt pēdējos tomātus. Tomāti te noderēs jebkādi –pārgatavojušies, nedaudz iemaitājušies, pusgatavi un pat kāda sauja zaļo. Sanāca lieliska tomātu piedeva. Un, kas galvenais – nevis ūdeņaina, bet bieza un tumīga. Tādu mērcīti var lietot visur, kur parasti lietojam veikalā pirkto tomātu mērci, bet jūs taču piekritīsiet, ka paša gatavots ir paša gatavots. Un garšo arī daudz labāk nekā veikalā pirktais brūvējums," – tā pārbaudītu recepti piesaka mūsu lasītāja Ina Štāle.
Gatavojot šo gardo, aromātisko mērci, ko ziemā baudīt ar gaļas ēdieniem vai pievienot borščam un harčo zupai, lielāko tiesu darba tavā vietā paveiks virtuves kombains.
Uz ugunskura vārīta tomātu zupa ar desiņām un rīsiem
Šī sātīgā tomātu zupa ar desiņām un rīsiem savu īsto garšu iegūs tieši pagatavota brīvā dabā - dārza ballītē, piknikā, laivu braucienā vai pārgājienā. Recepti piedāvā kulinārijas blogere Betija Kalēja sadarbībā AS "Dobeles dzirnavnieks".
Pavasarīgais kefīra smūtijs ar lakšiem, tomātiem un redīsiem
Kad no tirgus pārnesti pirmie lakši, kraukšķīgi redīsi un sulīgi tomāti, par brokastīm var daudz nebēdāt – samet visus pavasara labumus bļodā, pārlej ar kefīru un minūtes laikā veselīgs, gards smūtijs ir gatavs!
Ar aromātiskiem pašmāju tomātiem un dāsnu siera kārtu "apsegtas" vistas karbonādes izdosies īpaši sulīgas un gardas. Recepti iesaka "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.
Lai ziemas sezonā tu ēdienkarti varētu dažādot ar jauniem ēdieniem, pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone kopā ar veikalu tīklu "Elvi" aicina pagatvot sildošu tomātu zupu ar sātīgām lēcām.
"Ziemā ar salātiņiem vien nepietiek. Dvēsele prasa kaut ko sildošu, piemēram, ugunīgu pastu, karbonādes gabalu vai zupu. Šī zupa garšos visiem, īpaši jau frikadeļu zupas cienītājiem," tā savu recepti piesaka kulinārijas bloga "Pipars.lv" autors Rojs Puķe.
Pikanti tomātu un burkānu salāti korejiešu gaumē, kas paredzēti ātrai apēšanai nedēļas laikā. Sulīgie salāti būs deāla piedeva grilētas gaļas vai zivs ēdieniem. Tā kā tie tiek gatavoti un uzglabāti burciņā, tad salāti būs arī varen ērti līdzņemšanai piknikos pie dabas krūts.
Vakariņas 5 minūtēs: gaspačo jeb tomātu aukstā zupa
Kad termometra stabiņš sasniedz vai pat pārsniedz 30 grādu atzīmi, darbināt cepeškrāsni nav prāta darbs, tādēļ labāk baudīt tādus ēdienus, ko iespējams pagatavot bez termiskas apstrādes. Vien piecu minūšu laikā pagatavojama aukstā zupa būs ideāls risinājums gardai maltītei uz ātru roku. Pagatavo lielo katlu, lai ar gardo zupu varētu mieloties arī nākamajā dienā!
Vasarīgi, svaigi salāti, kuriem avokado piešķir patīkami krēmīgu struktūru. Tā kā sastāvdaļas iepriekš nav ne jācep, ne jāvāra, tad salāti būs gatavi jau 10 minūšu laikā. Tos var baudīt gan kā pamatēdienu, gan izmantot kā piedevu dažādiem grila ēdieniem.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!
Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit