Kartupeļu talkas Latvijā šobrīd rit lielā sparā. Kaut šis dārzenis jau gadsimtiem ilgi ir bijis viens no populārākajiem produktiem uz latviešu galda, tas tā nav bijis vienmēr. Latvijā par kartupeļu audzēšanas sākumu tiek uzskatīti 1740.-1760. gadi. No tā laika līdz pat 1800. gadam kartupeļi tika uzskatīti par muižnieku ēdienu, bet jau pēc 1840. gada šie dārzeņi masveidā iekaroja Latvijas lauku platības, vēstīts portālā "Mūsmāju dārzeņi".
Kartupelis ir ogļhidrātu avots, kas ir bagāts ar cieti. Vārīts, vidēja izmēra kartupelis satur aptuveni 70 kilokalorijas, 1.5 gramus olbaltumvielu, aptuveni 15 gramus ogļhidrātu, nelielu daudzumu – 1,5 gramus – šķiedrvielu un ļoti mazu daudzumu tauku, kas nesasniedz pat vienu gramu, atklāj Pavlova.
Šis dārzenis ir arī labs minerālvielu avots. "Visvairāk tajā ir kālijs, mazākos daudzumos kalcijs, dzelzs, fosfors, magnijs, cinks, varš, selēns, nātrijs," skaidro uztura speciāliste.
Tāpat kartupelī ir dažādi B grupas vitamīni, izņemot B12, un C vitamīns. "Jo jaunāks kartupelis, jo vairāk C vitamīna tajā būs," viņa piebilst. Vidēji ar mizu vārītā kartupelī ir 10 miligrami C vitamīna.
Daudzi cilvēki par labo īpašību kartupelī uzskata arī to, ka tas ir vietējais Latvijas produkts. Šo pašmāju produktu var ēst ne tikai siltu, bet arī atdzesētu, tad tajā veidojas rezistentā ciete, kas ir barības viela mūsu "labajām" zarnu baktērijām.
Atšķirības starp saldo un parasto kartupeli
Saldo kartupeli vislabāk var atpazīt pēc tā oranžās iekšpuses un saldās garšas. Taču tās nav vienīgās lietas, kas to atšķir no parastā kartupeļa.
Uzturvērtības ziņā saldais kartupelis ir vērtīgāks, tajā ir aptuveni 100 kilokalorijas uz 100 gramiem. Tajā ir nedaudz vairāk šķiedrvielu, minerālvielu, piemēram, trīs reizes vairāk kalcija un divas reizes vairāk dzelzs, un vitamīnu, piemēram, C un E vitamīns. No beta-karotīna, kas piešķir saldajam kartupelim tā oranžo krāsu, mūsu organismā veidojas A vitamīns. Tāpat saldajā kartupelīt ir tikai 0,05 grami tauku.
Visu augstāk minēto iemeslu dēļ, uztura speciālistes ieteiktu biežāk ikdienas ēdienkartē iekļaut tieši saldo kartupeli. Jāpiemin arī fakts, ka ir cilvēki, kas garšas ziņā dod priekšroku tieši saldajam kartupelim.
Vairāk par to, kas vērtīgs saldajā kartupelī, un kā to gardi pagatavot, lasi šajā rakstā.
Viss labs, kas ar mēru
Uztura speciālistes iesaka dienā ēst ne vairāk par divām porcijām kartupeļu, kas ir aptuveni divi līdz trīs vidēja izmēra kartupeļi. Kaut uztura piramīdā kartupeli liek pie cieti saturošu produktu grupas, tātad tajā pašā sarakstā, kur putraimus, tas salīdzinājumā ar pilngraudu putraimiem būs mazāk vērtīgs. Šī iemesla dēļ uztura speciāliste iesaka kartupeļu vietā labāk izvēlēties pilngraudu putraimus – griķus, grūbas, miežus, auzas –, sevišķi cilvēkiem, kam ir paaugstināts glikozes līmenis asinīs.
Taču svarīgāk par to, cik daudz tas tiek uzņemts, ir, kā tas tiek pagatavots – vārīts, cepts vai fritēts. "Vārīts kartupelis nesatur daudz kaloriju, bet šo produktu dažkārt papildina ar taukiem, cepot vai pievienojot krējumu," skaidro Pavlova. "Rezultātā produkts tiek padarīts par treknu ēdienu." Arī daudzu iecienītajai kartupeļu biezputrai ir salīdzinoši augsta uzturvērtība, jo kartupelim tiek pievienotas tādas taukvielas kā sviests un piens.
Rinkule uzsver, ka vislabāk būtu vārīt kartupeļus ar visu mizu, tad var uzņemt maksimāli daudz minerālvielu, vitamīnu un šķiedrvielu. Savukārt, ja miza negaršo, tad to pēc vārīšanas var noņemt. Tāpat uztura speciāliste iesaka izvēlēties kartupeļus cept cepeškrāsnī, pievienojot minimālu tauku daudzumu.
Dārzenis virtuvē – gardi kartupeļu našķu un ēdienu receptes
Kā pagatavot figūrai draudzīgus kartupeļu čipsus bez taukvielām
Kā mikroviļņu krāsnī pagatavot kraukšķīgus bezgrēka kartupeļu čipsus bez taukvielām, skaidro garšīgā "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.
Pirmsalgas stāvoklis: 16 lētas gardu krāsnī ceptu kartupeļu receptes
Mēneša izskaņā, kad daudzi ar nepacietību gaida algas dienu, nākas īpaši piedomāt par pārtikai atvēlētā ģimenes budžeta racionālu izlietojumu. Šādās reizēs īsts glābējprodukts būs kartupeļi, ko latvieši ne velti jau izsenis godā par otro maizi. Zeltaini apcepti kartupelīši, ko daudzi neatteiktos nobaudīt, pat nakts vidū, ir pagatavojami neiedomājami dažādos veidos. Mēs apkopojām 16 "Tasty" apcirkņos uzietas krāsnī ceptu kartupeļu receptes, kas ļaus bez bažām sagaidīt algas dienu.
Laša un spinātu sacepums ar kraukšķīgu kartupeļu garoziņu
Brīnišķīgs vakariņu sacepums. Cienīgs, lai pasniegtu nelielās viesībās. Apakšējā kārtā laša gabaliņi pikantā sinepju mērcē, pa virsu raupji saspaidīta kartupeļu biezputra, kas sajaukta ar spinātiem un sakultām olām. Cepoties, veidosies atraktīva un ļoti garšīga sacepuma virsējā kārta. Vēl apetelīgākam izskatam, pa virsu uzkaisi siera skaidiņas, kas kūstot greznos sacepumu. Ja vēlies, vari sacepumu cept vairākās mazās panniņās nevis vienā lielā.
Dievinātais un peltais kartupelis. Deviņas receptes, kas jāizmēģina
Laika gaitā kartupelis ir piedzīvojis gan naidu, gan mīlestību, gan nopēlumu un noliegumu, gan, neskatoties uz visu, vēl vairāk mīlestības. Domāju, ka kartupelis ēdājam stimulē laimes un apmierinājuma hormonus, pat, ja ēdājs jūtas vainīgs, ēdot kartupeļus.
Kartupeļu zupa indiešu gaumē
Garšīgā bloga "Lindas virtuve" autore Linda Tellgrena ar prieku piekrita piedalīties BioLoģiski! izaicinājumā – vislielākajā gada "nesezonā" pagatavot gardu zupu no vietējiem produktiem, kas ir bioloģiski sertificēti. Izaicinājuma ietvaros tapa Indijas noskaņās ieturēta kartupeļu zupa, kas tika papildināta ar vairākām Indijas virtuvē tradicionāli izmantotām garšvielām
Omlete ar zaļajiem zirnīšiem un rīvētiem kartupeļiem
Omlete brokastīs ir klasika, bet tā ir arī visātrāk pagatavojamā uzkoda slinkā svētdienā vai aizņemtas dienas steigā. Izmēģini gardo un vienlaicīgi ātri pagatavojamo omleti ar saldētiem zirnīšiem un kartupeļiem. Papildini to ar kariju un iegūsi austrumniecisku garšas buķeti, kuru īpaši izcels kinzas zaļumiņi.