Saskaņā ar Amerikas Savienoto Valstu (ASV) Slimību profilakses un kontroles centru cilvēki dienas laikā patērē aptuveni 3400 miligramus sāls. Iespējams, tas nešķiet daudz, taču ieteicamā maksimālā sāls dienas deva ir 2300 miligrami, bet, ja cilvēks sirgst ar kādu sirds slimību, tie jau ir vien 1500 miligrami. Lai tu labāk saprastu, cik daudz tad ir 2300 miligrami, tad iedomājies vienu tējkaroti sāls – tik daudz un ne vairāk.
Kāpēc nepieciešams samazināt dienas laikā uzņemto sāls daudzumu? Asinīs nonākot pārāk lielam sāls daudzumam, var būtiski palielināties asinsspiediens, kas savukārt apgrūtina sirdsdarbību, skaidrots portālā ''Live Strong''. Tāpat laika gaitā var rasties nopietnas veselības problēmas, piemēram, sirds slimības vai insults. Iespējams, tu nemaz ikdienā pašas gatavotajām maltītēm nepievieno sāli, bet, ja tu tai pat laikā bieži vien ēd saldētās, ātrās ēdināšanas vai konservētās maltītes, kā arī esi iemīlējusi panašķēties ar krekeriem, riekstiņiem, čipsiem un citiem sāļiem našķiem, visticamāk, ir laiks pārdomāt savu uzturu un samazināt dienas laikā uzņemto sāls daudzumu.
Varbūt iedomās sāls patēriņa samazināšana šķiet teju neiespējama, jo viss garšīgais satur sāli, taču zini – tas nav nemaz tik grūti. Lasi tālāk un noskaidro, kādos pavisam vienkāršos veidos to izdarīt. Tomēr ņem vērā, ka vislabāk pirms ieviest izmaiņas uzturā konsultēties ar speciālistu.
Lasi un salīdzini produktu etiķetes
- Produkts bez sāls – šādi produkti vienā porcijā satur mazāk nekā piecus miligramus sāls;
- Niecīgs sāls daudzums – vienā porcijā ir 35 vai mazāk miligrami sāls;
- Neliels sāls daudzums – produkts nodrošina piecus procentus vai mazāk no sāls pieļaujamās dienas devas;
- Samazināts sāls daudzums – produkts satur par 25 procentiem mazāk sāls nekā pieļaujamā dienas deva;
- Bez pievienota sāls – produkta pārstrādes laikā sāls nav pievienots, taču tas negarantē, ka tas vispār nesatur sāli. Tāpēc vēlams piesardzīgāk pārbaudīt produkta etiķeti.
Tāpat, salīdzinot iecienītāko našķu etiķetes, vari noskaidrot to veselīgākās un mazāk sālītās alternatīvas.
Domā 'svaigi'
- sālīta gaļa;
- pica;
- zupas;
- maize;
- vista;
- burito un tako.
Šādu jau gatavu produktu vietā vislabāk izvēlēties svaigu gaļu un zivis vai augu izcelsmes olbaltumvielu avotus, piemēram, tofu, pupiņas vai lēcas. Tāpat brīžiem, kad vēlēsies panašķēties, turi pa rokai kādu augli vai dārzeni. Kā arī, ja patiesi vēlies samazināt dienas laikā uzņemto sāls daudzumu, par ļaunu nenāks vismaz sākotnēji uzturēt ēdiena dienasgrāmatu, kurā atzīmētos paradumus vislabāk pārrunāt ar speciālistu.
Biežāk gatavo mājās
Kā samazināt ārpus māju maltīšu skaitu? Ja tu esi ieradusi katru dienu kopā ar kolēģiem pusdienot kādā kafejnīcā, pamaini to. Piemēram, nospraud sev mērķi piecu dienu vietā četrās no tām pusdienot kādā ēstuvē. Savukārt piektajai dienai paņem līdzi kaut ko iepriekš sagatavotu, piemēram, iepriekšējās dienas vakariņās pāri palikušo porciju.
Pievērs uzmanību porciju lielumam un izmanto garšaugus un garšvielas
Savukārt paturpinot par iepriekš minēto gatavošanu mājās – varbūt tev šķiet, ka nav iespējams pagatavot garšīgu maltīti bez sāls, taču tu rūgti maldies. Garšaugu un garšvielas ļoti labi spēj tikt galā vienas, taču atceries – iegādājoties veikalā jaunus maisījumus, arī šeit pievērs uzmanību iepakojumu etiķetēm un izvēlies tos, kuri nesatur sāli. Piemēram, ķiploku sāls vietā izvēlies ķiploku pulveri.