salāti roka sāls gatavošana
Foto: Shutterstock
Nevar noliegt, ka sāls mūsu organismam ir nepieciešams – piemēram, tajā esošais nātrijs var palīdzēt normalizēt nervu un muskuļu darbību. Taču, ņemot vērā, ka daudzi no mums ar ieteicamo dienas sāls devu mēdz grēkot un uzņem krietni vairāk, vienmēr jāatceras teiciens – kas par daudz, tas par skādi, jo ar laiku tas var rezultēties ar nopietnām veselības problēmām. Par to, kā samazināt dienas laikā uzņemto sāls daudzumu, lasi šajā rakstā.

Saskaņā ar Amerikas Savienoto Valstu (ASV) Slimību profilakses un kontroles centru cilvēki dienas laikā patērē aptuveni 3400 miligramus sāls. Iespējams, tas nešķiet daudz, taču ieteicamā maksimālā sāls dienas deva ir 2300 miligrami, bet, ja cilvēks sirgst ar kādu sirds slimību, tie jau ir vien 1500 miligrami. Lai tu labāk saprastu, cik daudz tad ir 2300 miligrami, tad iedomājies vienu tējkaroti sāls – tik daudz un ne vairāk.

Kāpēc nepieciešams samazināt dienas laikā uzņemto sāls daudzumu? Asinīs nonākot pārāk lielam sāls daudzumam, var būtiski palielināties asinsspiediens, kas savukārt apgrūtina sirdsdarbību, skaidrots portālā ''Live Strong''. Tāpat laika gaitā var rasties nopietnas veselības problēmas, piemēram, sirds slimības vai insults. Iespējams, tu nemaz ikdienā pašas gatavotajām maltītēm nepievieno sāli, bet, ja tu tai pat laikā bieži vien ēd saldētās, ātrās ēdināšanas vai konservētās maltītes, kā arī esi iemīlējusi panašķēties ar krekeriem, riekstiņiem, čipsiem un citiem sāļiem našķiem, visticamāk, ir laiks pārdomāt savu uzturu un samazināt dienas laikā uzņemto sāls daudzumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!