sieviete veselīgs uzturs olbaltumvielu produkti
Foto: Shutterstock
Nav šaubu, ka olbaltumvielas ir viena no svarīgākajām un nepieciešamākajām vielām mūsu organismam. Šie makroelementi veido organisma šūnas un nodrošina mūs ar neaizvietojamajām aminoskābēm. Taču, neskatoties uz olbaltumvielu nozīmi pilnvērtīgā organisma funkcionēšanā, daudzi tās ikdienā uzņem nepietiekamā daudzumā.

Nopietnu olbaltumvielu deficītu biežāk var novērot cilvēkiem, piemēram, ar anoreksiju, vēzi vai nediagnosticētu Krona slimību, skaidrots portālā ''Health''. Tāpat arī vegāniem vai cilvēkiem, kas pieturas pie diētas, kuras pamatā ir neapstrādāta pārtika, var būt olbaltumvielu deficīts. Tāpēc tiem, kas izvēlas mainīt savu uzturu un ierobežot pārtikas patēriņu, kuras sastāvā ir olbaltumvielas, šī izvēle ir ļoti jāizvērtē un jāpārliecinās, ka organisms no tās neko nezaudēs.

Lai tu nenodarītu savam organismam pāri un, iespējams, kādu nopietnāku veselības problēmu spētu atpazīt laikus, piedāvājam turpmāk iepazīties ar pazīmēm, kas var liecināt par olbaltumvielu trūkumu organismam.

Taču atceries – ja tev vien radušās aizdomas par kādām veselības problēmām, vislabākā rīcība ir doties pie ārsta, kas tad arī spēs pateikt, kas tavam organismam nepieciešams papildus.

Novājināta imūnsistēma

Olbaltumvielas ir viens no organisma antivielu ''pamatakmeņiem'', kuras ražo mūsu imūnsistēma, kas savukārt palīdz cīnītiem ar organisma ''uzbrucējiem'', piemēram, baktērijām un vīrusiem. Neuzņemot pietiekami daudz olbaltumvielu, imūnsistēma var kļūt vājāka, tādējādi arī organisms kļūst pieļāvīgāks pret dažādām saslimšanām. Tāpēc, ja esi novērojusi, ka šajā gadā jau esi vairākkārt saaukstējusies, iespējams, nepieciešams doties pie ārsta, kurš nozīmēs nepieciešamās pārbaudes.

Kaulos parādījušās mikro plaisas


Foto: Shutterstock
Šķiet, lielākoties, runājot par kaulu veselību, dzirdam par kalcija nozīmi tajā un to, cik svarīgi ir uzņemt pietiekamu tā daudzumu, lai kauli nekļūtu vājāki. Taču uzņemtais kalcija daudzums nav vienīgais, pie kura piedomāt, rūpējoties par kaulu veselību – jādomā arī par olbaltumvielu patēriņu. To apstiprina arī 2018. gadā veikts pētījumu pārskats, kuru veikuši vairāki pasaulē vadošie osteoporozes fondi, kas pārskatā atklāj – olbaltumvielām bagāts uzturs var palīdzēt stiprināt kaulu veselību.

Brīdī, kad mūsu organisms neuzņem pietiekami daudz olbaltumvielu, lai spētu pilnvērtīgi ''darbināt'' orgānus un smadzenes, organisms olbaltumvielas aizņemas no dažādām ķermeņa zonām, kur tie uzkrājas. Tostarp no krājumiem, kas bāzēti skeleta muskuļu audos. Savukārt bez spēcīga skeleta muskuļu audu atbalsta mūsu kauli ir jutīgāki pret ievainojumiem, piemēram, lūzumiem vai pārrāvumiem, kā arī var parādīties mikro plaisas.

Mati un nagi izskatās trausli


Foto: Shutterstock
Ņemot vērā, ka olbaltumvielas ir būtiska matu un nagu sastāvdaļa, laika gaitā, neuzņemot pietiekami daudz olbaltumvielu, nagi var sākt šķist mīkstāki vai plānāki, bet mati – trauslāki. Runājot par matu veselību, tie var arī pazaudēt savu dabīgo spīdumu, kļūt plānāki, kā arī to gali kļūst lūstoši.

Vēl viens svarīgi pieminams iznākums, ko var izraisīt nepietiekams olbaltumvielu patēriņš, ir matu izkrišana. Amerikas Dermatoloģijas akadēmija skaidro – pēc vairākiem mēnešiem ar nepietiekamu olbaltumvielu patēriņu mati var sākt izkrist, jo organisms it kā izslēdz matu augšanu, tādējādi mēģinot saglabāt olbaltumvielu krājumus.

Zaudē muskuļu svaru un izjūti vājumu


Foto: Shutterstock
Nav šaubu, ka daudzi vēlas redzēt, kā skaitlis uz svariem krīt, tāpēc brīdī, kad tas notiek šķietami bez iemesla, pirmās emocijas varētu būt patīkamas. Tomēr tā ne vienmēr ir laba zīme. Speciālisti skaidro, ka, ja cilvēks neuzņem pietiekami daudz olbaltumvielu, viņa organisms sāks noārdīt muskuļus, lai no tiem iegūtu olbaltumvielas. Tādējādi arī samazinās svars.

Tāpat visticamāk nogurums neparādīsies uzreiz, taču laika gaitā cilvēki, kuri uzņem nepietiekami daudz olbaltumvielu, var justies vairāk noguruši vai gausāki nekā ierasts. Nogurumu varētu arī saistīt ar nupat pieminēto muskuļu masas samazināšanos, tomēr olbaltumvielas ir viena no hemoglobīna sastāvdaļām, kas atrodas eritrocītos un piegādā skābekli mūsu ķermenim. Pārāk mazs olbaltumvielu daudzums var novest pie samazināta skābekļa daudzuma organismam, tādējādi izraisot vājumu un elpas trūkumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!