avokado auglis
Foto: Shutterstock
Pēc formas bumbierim tik līdzīgais, zaļās nokrāsas auglis avokado reti kuru atstāj vienaldzīgu. Kaut tā paņemšana rokās vien atgādina par ko eksotisku, siltu un varen veselīgu. Kāds bez tā nespēj aizvadīt savu dienu, kāds cits neizprot, kā un kādā veidā ko tādu var ēst. Bet tomēr svarīgākais ir tas, ka avokado aiz savas zaļganās miziņas slēpj daudz interesanta un noderīga, pat vitāli svarīga mums katram.

Iedvesmojoties no "Foodrevolution", "Healthline" un "Webmd", iepazīsimies ar šo superaugli tuvāk. Raksta tapšanas procesā konsultēja arī uztura speciāliste Eva Kataja.

Avokado ir mūžzaļš, tropisks koks ar zaļiem, barības vielām bagātiem augļiem, kas atgādina bumbierveidīgos. Svarīgi piebilst, ka termins "avokado" attiecas gan uz koku, gan uz augļiem. Avokado ir simtiem dažādu šķirņu. Koks ir Lauru dzimtas (latīniskais nosaukums – Lauraceae) augs. Pats auglis tehniski ir oga, kurā ir viena liela sēkla. Bet jāpatur prātā, ka augļa, kas iegūts no viena zieda auglenīcām, zinātniskā definīcija atšķiras no parastā lietojuma. Lai arī tie nav saldi, avokado ir garšu kārpiņas nomierinošs un daudzpusīgs auglis ar krēmīgu, sviestam līdzīgu konsistenci.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!