lieldienu olas lieldienas grozs
Foto: Shutterstock
Lieldienu laiks nav iedomājams bez olām, lai tās būtu putnu olas, koka olas vai šokolādes olas – bez tām nepaliek neviens. Kaut arī olas ir lielisks uztura elements ne tikai brokastīs, bet talkā nāk arī ātrām pusdienām vai vakariņām, kā arī ir sastāvdaļa visu veidu saldajos un sāļajos ēdienos un tīri labi iet pie sirds pat izvēlīgākajiem ķipariem, par tām visvairāk domājam tieši šajos svētkos. Par to, kas slēpjas zem zem olu čaulām un ko der zināt par to uzņemšanu uzturā, lasi šajā rakstā.

Olas ir viens no nedaudzajiem pārtikas produktiem, kurus tiešām vajadzētu klasificēt kā "superēdienu". Tās ir bagātas ar uzturvielām, no kurām dažas mūsdienu ēdienkartēs ir reti sastopamas. Faktiski olas ir teju ideāls ēdiens. Tās satur mazliet no gandrīz visām organismam nepieciešamajām barības vielām.

Kā norāda uztura speciāliste Eva Kataja: "Olas ir izcils olbaltumvielu avots un to sastāvā ir vitamīni A un D, B grupas vitamīni (tostarp folāti un B12), arī jods, cinks, selēns un dzelzs. To sastāvā ir arī holīns, kas nepieciešams veselai nervu sistēmai, kā arī luteīns un zeaksantīns – acu veselībai."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!