sēne, mežs
Foto: Shutterstock
Tuvojoties vasaras noslēgumam, allaž pārņem saldsērīgums. Taču ir daļa ļaužu, kuri itin nemaz neskumst, jo vasaras sezonas beigas nozīmē sēņu sezonas sākumu. Skaidrojam, kas vērtīgs atrodams sēnēs un kuras vislabāk iekļaut savā ēdienkartē.

Ēdamās sēnes satur vairākas svarīgas barības vielas, tiesa, katram sēņu veidam ir atšķirīgs sastāvs un tajās atrodamās uzturvielas. Šampinjonus varam atrast gandrīz ikvienā veikalā, savukārt trifeles ir gluži vai zelta vērtē. Kas slēpjas mazajās, glītajās cepurītēs? Esam apkopojuši informāciju no "Health Line", "Medical News Today" un "Time" par galvenajiem ieguvumiem, uzturā lietojot sēnes.

Sēnes satur olbaltumvielas, vitamīnus, minerālvielas un antioksidantus. Tās var būt ļoti vērtīgas veselībai. Piemēram, antioksidanti ir ķīmiskas vielas, kas palīdz organismam izvadīt brīvos radikāļus. Brīvie radikāļi ir toksiski metabolisma un citu ķermeņa procesu blakusprodukti. Tie var uzkrāties ķermenī, un, ja to ir pārāk daudz, var rasties oksidatīvs stress. Tas var kaitēt ķermeņa šūnām un izraisīt dažādas veselības problēmas. Daži no sēnēs sastopamajiem antioksidantiem ir selēns, C vitamīns, holīns.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!