uzturs, sāls, garšvielas
Foto: Shutterstock
Ēdiena gatavošana, šķiet, nav iedomājama bez sāls izmantošanas. Kristāliskā viela teju jebkuru maltīti padara gardāku, turklāt, sāls ir arī būtisks organisma darbībai. Tomēr – kā jau ar visu citu – pārmērības nav ieteicamas. Ja uzturā iekļauj pārāk daudz sāls, tad riskē ar savu veselību un labsajūtu.

Nātrijs ir ārkārtīgi svarīga uzturviela, kas palīdz veidot spēcīgus muskuļus un kas ir nepieciešama pareizai nervu sistēmas funkcionēšanai un šķidruma līdzsvarošanai. Sāls ir jāiekļauj savā uzturā – par to nevienam nav šaubu. Dabiski tas ir sastopams dažos veselīgos pārtikas produktos, piemēram, bietēs, vistas gaļā vai piena produktos. Tomēr problēma ir tā, ka lielākā daļa no mums nātriju iekļauj savā ēdienkartē pārāk daudz.

Lai arī pašlaik nav noteikts konkrēts pārtikā iekļaujamais sāls daudzums, uztura speciālisti mudina patērēt to ne vairāk kā 2300 mg dienā. Diemžēl mūsdienās liela daļa cilvēku ēd pārstrādātu pārtiku, kurā nekādi netiek ierobežots sāls daudzums, līdz ar to – daudzi uzņem pat aptuveni 3400 mg sāls dienā. Tas savukārt apdraud veselību un var radīt sirds un nieru slimību, kā arī osteoporozes riskus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!