Foto: Shutterstock
Sievietēm dabiska novecošanās procesa sastāvdaļa ir menopauze – laiks, kad olnīcu funkcija ir izsīkusi un grūtniecība vairs nevar iestāties. Un tomēr – ap šīm pārmaiņām joprojām valda zināma stigma, kas savukārt rada daudz neskaidrību un jautājumu. Vai patiesi menopauze ietekmē kaulu veselību? Vai nāksies pieņemties svarā? Uz šo un vēl citiem jautājumiem atbildes centāmies rast raksta turpinājumā.

Kas ir menopauze?

Sievietes, kas ir sasniegušas noteiktu vecumu, piedzīvo procesu, ko sauc par menopauzi. Faktiski menopauzi definē kā gadu, kas pavadīts bez menstruācijām. Vecums, kurā to nākas piedzīvot, var atšķirties, taču lielākoties tā notiek ap 40 gadu vecuma beigām vai 50 gadu vecuma sākumā.

Menopauze, protams, var izraisīt daudzas izmaiņas sievietes ķermenī. Nepatīkamie simptomi, piemēram, karstuma viļņi, svara pieaugums vai maksts sausums, visbiežāk ir rezultāts tam, ka estrogēns un progesterons olnīcās tiek ražots mazākā daudzumā. Jāpiebilst, ka šīs izmaiņas ķermenī var palielināt risku arī citām veselības problēmām, tostarp osteoporozei. Vienlaikus – no menopauzes nevajadzētu bīties. Lai arī tas mēdz būt ne pārāk patīkams process, lielākā daļa sieviešu to pārdzīvo bez jebkādām papildu komplikācijām.

Turpinājumā, iedvesmojoties no "Health Line", esam apkopojuši svarīgākos jautājumus un atbildes saistībā ar menopauzi.

Kādā vecumā man sāksies menopauze?

Vidējais vecums, kurā sievietes piedzīvo šīs būtiskās izmaiņas, ir 51, un kopumā lielākā daļa ar menopauzi sastopas laika periodā starp 45 un 55 gadiem. Tiesa, ja ir problēmas ar olnīcu pareizu funkcionēšanu, menopauze var sākties agrāk, tieši tāpēc ir tik svarīgi veikt regulāras pārbaudes pie sava ginekologa. Uzskata, ka menopauzes sākums ir ģenētiski noteikts, tomēr daži faktori, piemēram, smēķēšana vai noteiktu medikamentu lietošana, var pasliktināt olnīcu darbību un līdz ar to – pārmaiņas noris ātrāk.

Kāda ir atšķirība starp perimenopauzi un menopauzi?

Iespējams, ka esi dzirdējusi par šiem abiem jēdzieniem. Perimenopauze attiecas uz laiku tieši pirms menopauzes sākuma, kad ķermenis sāk pielāgoties jaunajai realitātei. Tas nozīmē, ka hormonu ražošana olnīcās sāk mazināties, un parasti šajā laikā arī parādās pirmie simptomi, kas saistīti ar menopauzi, piemēram, karstuma viļņi. Nereti arī menstruālais cikls kļūst neregulārs.

Tikai tad, kad menstruācijas nav bijušas 12 mēnešus pēc kārtas, ir iestājies menopauzes periods.

Kādus simptomus nākas piedzīvot?

Apmēram 75 procenti sieviešu menopauzes laikā piedzīvo karstuma viļņus, un tas ir visizplatītākais simptoms, ar ko nākas sastapties. Nepatīkamie karstuma viļņi var būt novērojami gan dienā, gan naktī. Dažas sievietes mēdz izjust arī muskuļu vai locītavu sāpes, ko dēvē par artralģiju. Dažkārt nākas saskarties arī ar garastāvokļa svārstībām, tāpēc menopauze var būt emocionāli grūts laiks. Jāpiebilst, ka ir grūti noteikt, vai šos simptomus izraisa izmaiņas hormonos, konkrēti dzīves apstākļi vai pats novecošanās process.

Kā zināt, ka piedzīvoju karstuma vilni?

Karstuma viļņa laikā tu, iespējams, sajūtisi ķermeņa temperatūras paaugstināšanos. Karstuma viļņi visbiežāk ietekmē ķermeņa augšdaļu, tāpēc āda dažviet pat var kļūt sarkana vai plankumaina. Iespējams, nākas piedzīvot arī svīšanu, sirdsklauves vai reiboni. Kad karstuma vilnis pāriet, nereti kļūst auksti.

Foto: Shutterstock

Par laimi – ir daži veidi, kā, iespējams, vari izvairīties no karstuma viļņiem (tiesa, ne visos gadījumos tas palīdzēs ). Centies atteikties no alkohola vai kofeīna lietošanas, pikantu ēdienu ēšanas. Tāpat samazini stresu savā ikdienā, neuzturies pārāk karstās vietās, un atceries, ka arī smēķēšana un liekais svars var pasliktināt simptomus. Kā vēl mazināt nepatīkamo diskomfortu?

  • Centies ģērbties kārtās. Ja kļūst pārāk karsts, vienmēr ir kāds apģērba gabals, ko novilkt.
  • Veic elpošanas vingrinājumus brīdī, kad piedzīvo karstuma vilni.
  • Atsevišķos gadījumos arī daži medikamenti var palīdzēt, ja jūti, ka nespēj pārvaldīt karstuma viļņus. Tādā gadījumā vērsies pie sava ārsta, kurš varēs noteikt, kas ir labākais risinājums tavā situācijā.

Kā menopauze ietekmē manu kaulu veselību?

Estrogēna samazināšanās var ietekmēt kalcija daudzumu tavos kaulos, kas var izraisīt kaulu blīvuma samazināšanos, radot stāvokli, kas pazīstams kā osteoporoze. Šī saslimšana savukārt var tevi padarīt uzņēmīgāku pret gūžas, mugurkaula un citu kaulu lūzumiem. Ierasts domāt, ka osteoporoze ir sastopama vien vecāku pieagušo vidū, tomēr kaulu problēmas var nākties piedzīvot arī sievietēm menopauzes laikā.

Lai kauli būtu veseli:

  • Ēd pārtikas produktus, kas satur lielu daudzumu kalcija, piemēram, piena produktus vai lapu zaļumus.
  • Ja nepieciešams, lieto D vitamīna piedevas.
  • Regulāri vingro un savā treniņu programmā iekļauj spēka treniņus.
  • Ierobežo alkohola patēriņu un izvairies no smēķēšanas.

Vai menopauze ir saistīta ar sirds slimībām?

Menopauzes laikā var rasties problēmas, kas saistītas ar sirdsdarbību, piemēram, reiboņi vai sirdsklauves, jo estrogēna līmeņa pazemināšanās var tavam ķermenim traucēt saglabāt artēriju elastību, kas savukārt var ietekmēt asins plūsmu.

Lai izvairītos no sirds problēmām, pievērs uzmanību savam svaram (aptaukošanās var būtiski kaitēt sirds veselībai), baudi veselīgu un pilnvērtīgu uzturu, centies sportot un nesmēķēt.

Vai menopauzes laikā es pieņemšos svarā?

Hormonu līmeņa izmaiņas var izraisīt svara pieaugumu, tomēr arī novecošanai var būt šāda ietekme. Centies ikdienā pārtikt no pilnvērtīga uztura un regulāri izkustēsties – tad nebūs jāsatraucas par "liekajiem" kilogramiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!