Neticami barojošas
Olas ir vieni no visvairāk barojošajiem pārtikas produktiem uz planētas, skaidrots portālā ''Health Line''. Viena liela, vārīta ola satur:
- A vitamīns: 6 procenti no ieteicamās dienas devas (IDD)
- Folāts: 5 procenti no IDD
- B2 vitamīns: 15 procenti no IDD
- B12 vitamīns: 9 procenti no IDD
- B5 vitamīns: 7 procenti no IDD
- Selēns: 22 procenti no IDD
- Fosfors: 9 procenti no IDD
Tāpat olas satur pienācīgu daudzumu D, E, K un B6 vitamīnus, kalciju un cinku. Vienā olā vidēji ir 77 kilokalorijas, 6 grami olbaltumvielu un 5 grami veselīgo tauku. Olās ir arī dažādi mikroelementi, kas ir svarīgi veselībai. Patiesībā olas savā ziņā ir perfekts ēdiens, jo tajās atrodamas gandrīz visas organismam nepieciešamās uzturvielas.
Ieguvumi veselībai
Tā kā olu dzeltenumos ir liels daudzums luteīna un zeaksantīna – spēcīgi antioksidanti, kas uzkrājas acs tīklenē, olu ēšana var palīdzēt aizkavēt vai pat novērst redzes pasliktināšanos. Minētie antioksidanti samazina kataraktas un makulas deģenerācijas riskus, kas ir ļoti bieži sastopami acu veselības traucējumi. Kādā pētījumā, kura dalībnieki 4,5 nedēļas ik dienu ēda 1,3 olu dzeltenumus, cilvēku luteīna līmenis asinīs palielinājās par 28 līdz 50 procentiem, bet zeaksantīna līmenis par 114 līdz 142 procentiem. Tāpat olas satur A vitamīnu, kas ir būtiski, jo A vitamīna deficīts ir izplatītākais akluma cēlonis pasaulē.
Savukārt tiem, kas seko līdzi savam svaram, vērtīgi zināt, ka olas var palīdzēt regulēt svaru. Tās ir ļoti sātīgas: skalā, ko sauc par piesātinājuma indeksu, kas mēra pārtikas produktu spēju izraisīta sāta sajūtu un samazināt vēlāk uzņemto kaloriju daudzumu, olas ierindojas augšgalā. Pētījumā, kurā piedalījās 30 sievietes ar lieko svaru, pētījuma dalībnieku uztura izmaiņas – brokastu brokoļu vietā ēdot olas – palielināja sāta sajūtu un lika nākamajās 36 stundās apēst mazāk kaloriju. Citā pētījumā brokastu beigeļu aizstāšana ar olām astoņu nedēļu laikā pētījuma dalībniekiem palīdzēja ievērojami samazināt svaru.
Cik daudz ir par daudz
Veselīgākās olas ir ar omega-3 bagātinātas olas vai olas no vistām, kas audzētas ganībās, ne būros vai aizsprostos. Šajās olās ir daudz vairāk omega-3 un svarīgu taukos šķīstošo vitamīnu. Kopumā olu ēšana ir pilnīgi droša, pat ja ēd līdz trīs veselām olām dienā.
Taču, protams, kā ar jebko citu, arī ar olu ēšanu nevajadzētu pārspīlēt. Ja svētkos apēd vairāk nekā parasti, seko līdzi tam, ko stāsta tavs ķermenis. Varbūt uzpūšas vēders, rodas izsitumi, parādās nieze vai jebkas cits ārpus normas? Ja tā, labāk no olu ēšanas uz brīdi atteikties, lai organisms atgūstas.
Kā gardi pagatavot
Paipalu olas skotu gaumē
Lai gan ierasts, ka šo uzkodu – fritētas gaļas bumbas, kuru viducī paslēpusies ola, gatavo ar vistu olām, to, protams, var padarīt šarmantāku, ja izmantosi paipalu oliņas. Pats gatavošanas process ir ķēpīgs, tomēr tas arī ir labs veids, kā mājsēdes periodā pārsteigt ģimeni nesteidzīgākās brīvdienu brokastīs.
Lasīt vairāk
Ideāls brokastu ēdiens – ātri pagatavojamās olmaizes: 14 brīvdienīgas receptes
Kas gan tās par brokastīm, ja galdā netiek celtas olas? Tās ir gan gardas, gan ātri un daudzveidīgi pagatavojamas. Turklāt, rīta cēlienā nolokot pāris oliņas, sāta sajūta ir garantēta līdz pat pusdienu reizei. It īpaši, ja olas pasniegsi uz maizes šķēles. Tā tikai šķiet, ka olmaizes ir pavisam vienkāršs ēdiens jo mēs, pētot savu pavārgrāmatu un izvēloties receptes, bijām pārsteigti par olmaizīšu neiedomājamo daudzveidību. Cerams, ka mums izdosies pārsteigt arī tevi.
Lasīt vairāk
Leģendārais gogelmogels: krēmīgā olu dzēriena noslēpumi un receptes
Garšīgajam, biezajam olu dzērienam gogelmogelam, kura pamatā ir ar saldu vīnu un cukuru sakulti olu dzeltenumi, nav nekā kopīga ar dižo krievu rakstnieku Nikolaju Gogoli, kā varbūt daudzi padomā, izdzirduši šo mazliet dīvaino nosaukumu. Dažādās valodās gogelmogels tiek arī dažādi saukts: "hugger-mugger" angļu vaodā, "gogle-mogle" jidišā, "kogel-mogel" poļu valodā, "kuddelmuddel" vāciski.
Lasīt vairāk
Pikantās olas ar divu veidu pildījumiem
Vienkārši pagatavojamas pildītās olas Lieldienu brīvdienām.
Lasīt vairāk
Franču omlete
Francūži zina, kā gatavot klasisku omleti. Lai gan visklasiskākā ir bez jebkādām piedevām, otra klasiskākā ir ar šampinjoniem (francūži ir kā traki uz šampinjoniem). Tā vienmēr ir cepta sviestā, ar sieru un sēnēm, kas, protams, arī apceptas sviestā. Ar šo omleti nekad nevar nošaut greizi, jo tā garšo visiem. Nu varbūt, ka negaršo tiem dažiem, kuriem nepatīk sēnes, bet tādu nav daudz.
Lasīt vairāk
Pildītas 'zaļās' olas ar avokado, laimu un baziliku
Pildītas olas ir tradicionāls svētku galda papildinājums Lieldienās, ko, interpretējot klasiku, pavisam vienkārši iespējams pagatavot arī modernās noskaņās, papildinot ar krēmīgu avokado, spirgtu laimu, maigu majonēzi un aromātiskām bazilika lapiņām.
Lasīt vairāk
Pavasarīgie kartupeļu un olu salāti ar dārzeņiem
Dzīvespriecīgā krāsu spēle šajos pavasarīgajos kartupeļu salātos nevienu nespēs atstāt vienaldzīgu. Tos var baudīt gan kā pamatēdienu, jo krēmīgā mērce ir gana sātīga, gan arī pasniegta kā košu un interesantu piedevu dažādiem gaļas un zivju ēdieniem. Un šis ir arī garšīgs vaids, kā nākamajā dienā izmantot pēc Lieldienu svinībām pāri palikušās olas.
Lasīt vairāk
Fiksās sviestmaizes ar avokado, olu un pesto
Šīs gardās maizītes būs ideāls un ātri pagatavojams ēdiens romantiskām brokastīm – karstās maizītes ar maigo avokado garšu un krūze smaržīgas kafijas būs ideāls dienas iesākums, turklāt to pagatavošana aizņems vien 15 minūtes laika, bet, ja tās gatavosiet kopā ar mīļoto, pie gardām brokastīm tiksiet vēl ātrāk.
Lasīt vairāk
Kāpostu pīrāgs ar vārītām olām un ceptiem sīpoliem
Rauga mīklas pīrāgs ar sulīgu svaigo kāpostu, cieti vārītu olu un zeltaini apceptu sīpolu pildījumu īstam garšu baudījumam.
Lasīt vairāk
Mēles salāti ar sālītiem gurķiem, olām un zirnīšiem
Sātīgi un garšīgi mēles salāti ar sālītiem gurķiem, olām un zirnīšiem.
Lasīt vairāk
Lauku omlete ar putraimdesu
Lauku omlete ir viena no manām mīļākajām omletēm. Kad priekšā gara darba diena, ārā darot lauku darbus, te ir viss, kas vajadzīgs, – laba asinsdesa, garšaugi, un viss. Tik vien, bet tāda bauda, tādas garšas, tādas atmiņas!
Lasīt vairāk
Soli pa solim: Gaisīga krāsnī cepta omlete ar dārzeņiem un sieru
Nesteidzīgs brīvdienu brančs nav iedomājams bez kāda olu ēdiena. Kamēr cepeškrāsns gādās par omleti, vari pagūt pagatavot svaigus lapu salātus un aromātisku kafiju.
Lasīt vairāk