konfektes saldumi cukurs uzturs veselība
Mūsu smadzeņu darbības pamatā ir glikoze, ko varētu saukt arī par smadzeņu degvielu. Jau evolucionāri esam ''ieprogrammēti'' mīlēt saldumus, jo tie ir lielisks enerģijas avots. Ja glikozes līmenis asinīs ir zems, smadzeņu darbība kļūst apgrūtināta – tu nespēj atrast vārdus, aizmirsti, kur noliki mobilo tālruni, un tīko pēc vietiņas, kur uz brītiņu pasnaust. Savukārt, ja cukura ir par daudz, tas var negatīvi ietekmē tavu ķermeni un smadzenes.

Kas notiek smadzenēs, kad ēdam cukuru?

''Kad cukurs nonāk uz mēles, tas aktivizē noteiktas garšas kārpiņas, kas smadzenēm sūta signālu,'' portālā ''Prevention'' skaidro neirozinātniece Nikola Avena. Signāls aktivizē smadzeņu ''atalgojuma'' sistēmu – rezultātā izdalās dopamīns (ķīmiska viela, kas liek justies labi), un uzvedības modelis tiek pastiprināts, kas liek sākotnējo darbību atkārtot. Citiem vārdiem – smadzenes prasa vēl vairāk cukura.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!