ropa vieja gaļas sautējums rīsi čili Kuba
Foto: Shutterstock

Ilgu laiku pastāvēja uzskats, ka asie ēdieni ir kaitīgi - tie rada dedzinošu sajūtu, kairina kuņģi un, jo mazāk tos ēdīsim, jo labāk. Dietologs Andis Brēmanis Latvijas Televīzijas raidījumam "Pārtikas revidents" atklāj, cik veselīgi ir šādi pikantie ēdieni.

Dietologs atklāj, ka asie ēdieni un šajā gadījumā čili organisma procesus it kā dzen uz priekšu. Asie pipari dod nelielu kairinājumu, kura iespaidā paplašinās asinsvadi un paātrinās asinsrite: "Tas nozīmē, ka aktīvāka ir visa organisma darbība, un savā ziņā to var traktēt kā tādu vielmaiņas aktivizētāju."

Vielmaiņa ir ķīmisku procesu kopums dzīvības uzturēšanai. Mēs ēdam, bet mūsu organisms uzņemto pārtiku sagremo, sašķel un pārveido par enerģiju, jaunām šūnām un arī tauku rezervēm. Jo ātrāka vielmaiņa, jo ātrāk organisms tiek galā ar šiem procesiem. Vielmaiņas ātrumu nosaka mūsu gēni, taču neveselīgs uzturs un dzīvesveids vielmaiņu var padarīt lēnāku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!