uzturs, tukšās kalorijas, ātrās uzkodas, cukurs
Foto: Shutterstock
Kalorija ir enerģijas mērvienība. Ja runājam par uzturu, kalorijas attiecas uz enerģiju, ko cilvēks iegūst no apēstā un izdzertā. Šoreiz stāsts par to, ka enerģētiskā vērtība nav vienīgais, kam būtu jāpievērš uzmanība, izvēloties produktus, ko celt galdā. Jo daudzums ne vienmēr iet roku rokā ar kvalitāti un labumu veselībai.

Izrēķini savu vielmaiņu

Cilvēka ķermenim ir nepieciešamas kilokalorijas (kcal) – bez uzturvielām organisms nespēs nodrošināt vitāli svarīgos dzīvības procesus. Bet arī pārāk daudz ikdienā uzņemtu kaloriju nav labi, jo tās veidos tauku rezerves. Katram cilvēkam nepieciešams atšķirīgs enerģijas daudzums, kas izriet no tādiem faktoriem kā vecums, dzimums un fiziskās aktivitātes līmenis. Vidējie rādītāji svārstās ap 2000 kalorijām dienā sievietei un 2500 vīrietim, tomēr, kā teikts Slimību profilakses un kontroles centra informatīvajā materiālā, "jāņem vērā, ka gadījumos, kad cilvēkam ir diagnosticēta slimība un ir nepieciešama diētas korekcija, kā arī palielinātas fiziskās slodzes, samazinātas vai palielinātas ķermeņa masas gadījumos vai sievietēm ar veselības traucējumiem grūtniecības periodā, ārstniecības persona, izvērtējot individuālo situāciju, var noteikt piemērotu enerģijas un uzturvielu daudzumu, kā arī vitamīnu un minerālvielu devas".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!