olbaltumvielas, uzturs, veselīgs uzturs, pietrūkst olbaltumvielu
Foto: Shutterstock

Olbaltumvielas veic dažādas dzīvībai nepieciešamas funkcijas un ir vienas no pamata uzturvielām. Ja ēdienkarte ir gana daudzveidīga, lielākoties problēmu ar olbaltumu apgādi nav. Tomēr vienmēr ir kādi izņēmumi. Saslimšanas, specifiskas diētas vai pat šķietami nelielas korekcijas ikdienas ēdienkartē var veicināt olbaltumvielu trūkumu, kas izpaužas dažādu simptomu veidā.

Ķermenis būs pateicīgs


Kā portālam "Health.com" atzīst uztura speciāliste Leslija Bonči, lielāks risks piedzīvot olbaltumvielu trūkumu ir tiem, kuri no ēdienkartes ir pilnībā vai gandrīz izslēguši gaļu, zivis, piena produktus, pākšaugus. Viņa uzsver, ka veģetāriešiem, kuri ēd piena produktus vai pat tikai olas, nav problēmu sasniegt rekomendējamo dienas devu. Kāda tā ir? Nepieciešamais olbaltumvielu patēriņš ir individuāls, atkarīgs no vairākiem faktoriem: vecuma, dzimuma, dzīvesveida un fizisko aktivitāšu intensitātes. Ierasts, ka pieaugušam vidusmēra cilvēkam vidēji rēķina vienu gramu olbaltumvielu uz kilogramu svara. Tiesa, tas neattiecas uz bērniem un pusaudžiem, kam vēl tikai veidojas skelets un muskulatūra, un cienījama vecuma senioriem – novecojot nereti samazinās svars, tādēļ jāuzņem vairāk olbaltumvielu – tie varētu būt pat 1,2 grami uz kilogramu svara, lai nenotiktu muskuļu sabrukšanas procesi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!