Produkti, kas sirdij patiks
Augļi, dārzeņi, zaļumi un ogas. Uzturā regulāri lietojot augļus un dārzeņus, ir iespējams samazināt asinsspiedienu, sirds un asinsvadu slimību, infarkta un insulta risku, ziņo Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC). Augļi un dārzeņi ir bagātīgs vitamīnu, šķiedrvielu un dabīgo antioksidantu avots. Dienā ieteicams apēst vismaz 500 gramus augļu un dārzeņu (izņemot kartupeļus), vislabāk svaigus un termiski maz apstrādātus vietējos augļus, bet mazāk saldus eksotiskos augļus. Tie ir lielisks K vitamīna avots, kas aizsargā artērijas no aizsērēšanas un veicina pareizu asins recēšanu, norāda portāls "Health Line". Tāpat zaļumi satur nitrātus, kas paplašina asinsvadus un normalizē asinsspiedienu. Savukārt ogas, piemēram, zemenes, mellenes, kazenes un avenes ir bagātas ar uzturvielām, kas ir īpaši svarīgas sirds veselības uzturēšanā. Ogas ir bagātīgs antioksidantu, piemēram, antocianīnu avots, kas mazina iekaisumus, pasargā no hroniskām slimībām un oksidatīvā stresa. Kāds pētījums liecina, ka melleņu ēšana katru dienu, palīdzēja kontrolēt asinsspiedienu un uzlabot asins recēšanu.