Kas attiecas uz nieru slimībām, tās "vienā maisā" nevar likt. Rīgas Stradiņa universitātes asociētā profesore un dietoloģe Laila Meija skaidro, ka biežākās ir pielonefrīts jeb nieru bļodiņas iekaisums, nierakmeņi (biežākie ir divu veidu – oksalāti un urāti) un nieru hroniskās slimības (glomerulonefrīts), kas tiek uzskatītas par visnopietnākajām nieru slimībām, kuras lielākoties diagnosticē ar biopsiju. To rezultāts bieži vien ir nieru mazspēja, kad ir nepieciešama dialīze jeb nieru aizstājterapija vai transplantācija, informē dietoloģe Meija. "Nieru mazspējas gadījumos diēta ir ļoti specifiska – jāņem vērā uzņemtais kālija, fosfora daudzums, bet tas vispār nav attiecināms uz populāciju kopumā," tā Laila Meija. "Visbiežāk tās ir autoimūnās slimības, kurām tiešais cēlonis nav zināms. Tieši tāpēc nav arī iespējams skaidri pateikt, kā rīkoties, lai ar tām nekad nesaskartos."
Kuri produkti nepārslogo nieres
Dietoloģe Meija norāda, ka nieres būs pateicīgas par normālu, veselīgu uzturu, kurā iekļautas visas produktu grupas. Ansis Zauers turpina, skaidrojot, ka pats galvenais ar izvēlēto uzturu nieres nepārslogot, taču nevar nepieminēt ūdens nozīmi cilvēka organismā.
Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.
Lūdzu, uzgaidi!
Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...
Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv