Brīnumoga, kas stiprina veselību un padara mūs laimīgākus – smiltsērkšķis
Foto: Shutterstock
Rudenī daba mūs lutina ar īpaši veselīgām veltēm, un viena no tām ir smiltsērkšķi. Šīs mazās, košās ogas ar spēcīgi skābeno garšu ir bagātas ar vitamīniem un minerālvielām. To vērtīgais sastāvs padarījis tās par dažādu ļoti populāru profilakses un ārstniecības, kā arī skaistumkopšanas līdzekļu sastāvdaļu. Ko smiltsērkšķi spēj sniegt mūsu organismam, kā tos vislabāk saglabāt ziemai un pielietot ikdienas uzturā?

Skaidro sertificēta uztura speciāliste Liene Sondore un BENU Aptiekas klīniskā farmaceite Ilze Priedniece.

Smiltsērkšķa augļus vāc rudenī. Tie nogatavojas septembrī un oktobrī, stāsta klīniskā farmaceite Ilze Priedniece. Ievākto augļu pielietojums ir plašs – var lietot svaigā veidā, saldēt, spiest sulu, žāvēt vai izmantot eļļas iegūšanai. Arī smiltsērkšķa lapām un mizai piemīt ārstnieciskas īpašības – pretiekaisuma darbība. Augļos ir plašs aktīvo vielu saturs – vitamīni, organiskās skābes, eļļas, flavonoīdi, minerālvielas, miecvielas, pektīnvielas un cukuri. No vitamīniem tie satur C, E, karotinoīdus, B grupas vitamīnus, K vitamīnu, bet no minerālvielām cinku, magniju, dzelzi, kalciju, varu un citas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!